Subscribe Now
Trending News

Blog Post

EL CASTIGO
EL CASTIGO (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

EL CASTIGO 

Reeds in oktober van 2022 verscheen dit beklijvend drama in de Chileense zalen. Na een dik jaar op roulatie in een aantal internationale filmfestivals landt El Castigo als FOMO-film heel kort in ons land. En hopelijk ook met succes, want volgens ons is deze prent niet te missen. Net als zijn leven in onze bioscopen, is het een verrassend korte maar krachtige film, die elke cinefiel moet gezien hebben.

Voor wie deze korte periode juist wel heel lang moet hebben aangevoeld zijn Ana (Antonia Zegers) en Mateo (Néstor Cantillana). Nadat hun zoontje Lucas zich gevaarlijk misdraagt in de auto, laten ze hem als straf twee minuten achter aan de rand van een weg naast een bos. Wanneer ze hun zoontje opnieuw komen ophalen, is hij verdwenen. Algauw vreest het koppel dat ze hun zoontje niet meer terug zullen vinden en dat wekt vooral bij Ana verrassende emoties op.

De summiere lengte van El Castigo is in alle eerlijkheid een kwestie van hoe je ernaar kijkt. Akkoord, de speelduur is slechts één uur en 26 minuten, maar hij bestaat uit slechts één enkele indrukwekkende take. En die take is buitengewoon intiem en sfeervol. 

Het moet een titanenwerk geweest zijn die alleen maar kan slagen onder sterke regie. Met zijn uiterst methodische aanpak slaagt Matías Bize hier glansrijk in. Soms konden we ons zijn cues levendig voorstellen, terwijl we op andere momenten ons afvroegen hoe het kon dat deze onderneming zo soepel in beeld werd gebracht.

El Castigo
EL CASTIGO (c) IMDB Pro

Bize kon natuurlijk wel rekenen op een aantal klasse performances. El Castigo telt amper vijf personages, waarvan de ene veel meer spotlight krijgt dan de andere. Maar het is duidelijk dat de meesten zich zowel voor als achter de camera moesten uitsloven. De eerste viool wordt ongetwijfeld gespeeld door Antonia Zegers, die erin slaagt om een uiterst humaan en complex personage neer te zetten.

El Castigo voelt aan als een real-life beleving van een familiedrama, maar of het realistisch gezien mogelijk is om op een tijdsbestek van 86 minuten zo’n drama af te laten spelen, stellen we wel in vraag. Zeker wanneer Bize ruimschoots de tijd neemt om een aantal banale momenten uitvoerig in beeld te brengen, terwijl belangrijke dialogen soms net iets te gepolijst overkomen gezien de precaire situatie. Volgens ons lijdt de film dan ook af en toe aan een gebrek aan improvisatie. 

Dat wij graag iets meer knulligheid hadden gezien ligt misschien ook wel aan ons. Op het einde van de rit is El Castigo een kleine, maar impressionante film die tot nadenken aanzet over de taboe-kant van ouderschap. Meer kunnen we hierover niet vertellen zonder ons in spoilers te begeven, maar wat ons betreft is El Castigo verplichte kost voor elk koppel die eraan denkt om aan kinderen te beginnen.

Genre: drama
Jaar: 2022
Regisseur: Matías Bize
Cast: Antonia Zegers, Néstor Cantillana, Yair Jur
Land: Argentinië, Chili
Speelduur: 85 minuten

Related posts