Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BLACK WIDOW 
BLACK WIDOW (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BLACK WIDOW  

Black Widow zal als filmtitel waarschijnlijk voor altijd vereenzelvigd blijven met de superheldenfilm met Scarlett Johansson, maar in 1987 was er ook al zo’n titel met Theresa Russell (de muze van Nicolas Roeg) en Debra Winger (destijds goed voor Oscar-nominaties voor An Officer and a GentlemanTerms of Endearment en Shadowlands).

Een (ietwat) flauwe neo-noir die in het verlengde lag van kassuccessen als Blood Simple en vooral Fatal Attraction die zes maanden eerder uitkwam. De man achter de camera was de alom gerespecteerde Bob Rafelson, wiens vorige film – ook al was het al vijf jaar gelden – The Postman Always Rings Twice ook een film noir was. Rafelson was nooit een veelfilmer geweest, maar met Five Easy Pieces haalde hij niet alleen de grote filmboeken maar had hij ook één van de meest ondergewaardeerde Jack Nicholson-films op zak.

BLACK WIDOW
BLACK WIDOW (c) The Movie Database (TMDB)

In de filmwereld staat een zwarte weduwe vaak synoniem met een femme fatale. Een spin
die haar minnaars in de val lokt om hun vervolgens op te peuzelen wat in de filmwereld gelijk staat aan aanlokkelijke dames die hun mannelijke veroveringen in compromitterende, gevaarlijke en dodelijke situaties brengen. Of kortom, vrouwen die je niet kan vertrouwen en dat is wel het minste wat je kan zeggen over Catharine (Theresa Russell).

De film begint met de dood van de steenrijke uitgeversmagnaat Sam Peterson. Op papier is hij overleden aan het syndroom van Ondine (een aandoening waarbij schijnbaar gezonde mannen van middelbare leeftijd in hun slaap sterven door ademhalingsproblemen) waardoor zijn veel jongere vrouw Catharine zijn hele hebben en houden erft. Enkele maanden later gebeurt hetzelfde met Ben Dumers (Dennis Hopper), de eigenaar van een speelgoedbedrijf. Alexandra (Debra Winger) die bij het Ministerie van Justitie werkt merkt de overeenkomsten in beide zaken op en stort zich op de zaak.

DEBRA WINGER in BLACK WIDOW
DEBRA WINGER in BLACK WIDOW (c) The Movie Database (TMDB)

Voor de producenten was Debra Winger de grote ster. Daarom mocht ze kiezen welke vrouwenrol ze wilde, maar blijkbaar voelde ze de bui al lang hangen over de film want naar eigen zeggen koos ze voor de rol van de FBI-agente omdat ze de motivatie waarom de Black Widow moordt niet begreep. Dat is ook niet gemakkelijk voor de kijker om te achterhalen. Het scenario dat uit de pen kwam van Ron Bass en ook Gardens of Stone van Francis Ford Coppola schreef is nooit spannend. Door de onlogische en vaak burleske plotwendingen duikt de thriller alsmaar onder het gemiddelde die gelukkig door de acteerprestaties van de twee dames net niet kopje onder gaat. Een thriller zoals er al zo veel zijn gemaakt, maar wel met een meer dan behoorlijke cast, maar helaas ook met een regisseur waarvan je weet dat hij veel beter kan dit.

Black Widow is beschikbaar op Blu-ray




Genre: thriller
Jaar: 1987
Regisseur: Bob Rafelson
Cast: Debra Winger, Theresa Russell, Sami Frey, Dennis Hopper, Nicol Williamson
Land:  USA
Speelduur: 102 minuten

Related posts