Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Anima 2024 deelt prijzen uit
SULTANA'S DREAM (c) Anima
Nieuws

Anima 2024 deelt prijzen uit 

Het ging er de voorbije 10 dagen geanimeerd aan toe, letterlijk dan, want Anima brak een record met meer dan 30.000 bezoekers verspreid over 150 voorstellingen. Hoewel het nog verre van gedaan is – een aantal bioscopen in Brussel, Wallonië en Vlaanderen gaan nog lustig verder – zijn we wel aan de awards. Een overzicht van het palmares van Anima 2024:

Internationale competitie langspeelfilms

PRIJS VOOR BESTE LANGSPEELFILM: Sultana’s Dream (van Isabel Herguera)

“Met zijn dromerige en speelse esthetiek neemt deze film ons mee op reis met het hoofdpersonage, waarbij complexe ideeën over vrouwelijkheid en identiteit worden verkend. De film is nooit belerend, en ontvouwt zich tegelijkertijd als een fabel en een poëtisch essay.”

PUBLIEKSPRIJS VOOR BESTE LANGSPEELFILM: The Peasants (van DK Welchman en Hugh Welchman)

CHICKEN FOR LINDA
CHICKEN FOR LINDA (c) The Movie Database (TMDB)

Internationale competitie langspeelfilms voor kinderen

PRIJS VOOR BESTE LANGSPEELFILM VOOR KINDEREN: Linda wil kip! (van Chiara Malta en Sébastien Laudenbach)

“De jury prijst de intelligentie en subtiliteit van het scenario, de gedurfde vorm en ook de humor, die in combinatie met de delicaat geportretteerde personages, niet onderdoet voor de grote Italiaanse komedies. Een bruisende, hartverwarmende film.”

PUBLIEKPRIJS VOOR BESTE LANGSPEELFILM VOOR KINDEREN: Linda wil kip! (van Chiara Malta en Sébastien Laudenbach)

Wander to Wonder
WANDER TO WONDER (c) The Movie Darabase (TMDB)

Internationale competitie kortfilms

GRAND PRIX ANIMA 2024 VOOR BESTE KORTFILM: Wander to Wonder (van Nina Gantz)

“Een uitzonderlijke film die diep graaft in de ‘condition humaine’ en op meesterlijke wijze grote ideeën uitdraagt in een perfect geconstrueerde kleinschalige wereld met Wagneriaanse ambitie, subliem geacteerde animatie en zwarte humor.”

PRIJS VOOR BESTE STUDENTENFILM: La Nuit blanche (van Audrey Delepoulle)

“Een film die vakkundig de actie en het drama van een epische strijd tegen de natuur vastlegt en een verhaal vertelt dat volledig op zichzelf staat met een zorgvuldig gekozen kleurenpalet dat zijn elementaire kracht op het publiek projecteert.”

SPECIALE PRIJS VAN DE JURY: The Waiting (van Volker Schlecht)

“Een film met een krachtige boodschap die de nadruk legt op de kwetsbaarheid van ons ecosysteem en ons herinnert aan onze verantwoordelijkheid om er beter zorg voor te dragen. De jury was gefascineerd door de metamorfe bewegingen en het vakmanschap die het onderwerp prachtig aanvullen.”

SPECIALE VERMELDING VAN DE JURY: Such Miracles Do Happen (van Barbara Rupik)

“Een meeslepende film met een betoverende techniek, die helemaal anders is dan alles wat we al gezien hebben.”

PUBLIEKSPRIJS VOOR BESTE KORTFILM: Les Pissenlits par la racine (van Chloé Farr)

PUBLIEKSPRIJS VOOR BESTE KORTFILM VAN DE ANIMEERNACHT: My Name is Edgar and I Have a Cow (van Filip Diviak)

Beurk!
BEURK! (c) The Movie Darabase (TMDB)

Internationale competitie kortfilms voor kinderen

PRIJS VOOR BESTE KORTFILM VOOR KINDEREN: Beurk! (van Loïc Espuche)

“Voor het vermogen om binnen te dringen in het universum van onze kindertijd, de meesterlijke regie en het goed uitgewerkte verhaal kent de jury de prijs voor beste kortfilm voor kinderen toe aan een film die op subtiele wijze een vraagstuk benadert dat alle mensen raakt, op alle leeftijden, maar die hier op een ondeugende en tedere manier de tegenstrijdige gevoelens van kinderen over het mysterie van die eerste kus oproept.”

SPECIALE VERMELDING VAN DE JURY: Entre deux sœurs (van Anne-Sophie Gousset en Clément Céard)

“De jury gaf een speciale vermelding aan Entre deux sœurs voor de emotie die de film weet op te wekken dankzij een delicate, sublieme regie. Een bijzonder tedere film die de jury diep raakte.”

PUBLIEKSPRIJS VOOR BESTE KORTFILM VOOR KINDEREN: Battery Mommy (van Seung-Bae Jeon)

Beautiful Men
BEAUTIFUL MEN (c) Anima

Nationale competitie kortfilms

PRIJS VOOR BESTE BELGISCHE KORTFILM: Beautiful Men (van Nicolas Keppens)

“Een sok, die in een vlaag van razernij tegen een muur wordt gegooid, zakt naar beneden en blijft op de grond liggen met een mix van bekoelde woede en schaamte. Deze ene verbazingwekkende scène capteert de diepgang van dit verhaal over broederschap, toxische mannelijkheid, hoop en schaamte. Deze film is een waar juweeltje.”

GRAND PRIX VOOR BESTE FILM VAN DE FEDERATIE WALLONIË-BRUSSEL: Conte Sauvage (van Aline Quertain)

“Deze film verleidt ons met zijn charmante beeldtaal. Aanvankelijk lijkt het of we naar een lieftallig verhaal over de vriendschap tussen vogel en beest kijken, maar al snel nemen de pijn van groepsdruk, manipulatie, zelfopoffering en misbruik over.”

AUTEURSPRIJS: Drijf (van Levi Stoops)

“Drijvend op een boomstam, in een ogenschijnlijk oneindige oceaan, zoekt een koppel wanhopig naar dolfijnen. Het publiek deelt hun wanhoop en is met een verbluffende intensiteit getuige van de teleurstellingen en frustraties binnen hun relatie. Hilarisch, bloederig en pijnlijk herkenbaar.”

PRIJS VOOR BESTE BELGISCHE STUDENTENFILM: Jan (van Febe Van Avermaet)

“Een onrustige man in een trein, die mist wat hij kent en liefheeft, en die dagdromend de wereld om zich heen transformeert in een poging om troost te vinden. Deze film is even grappig als poëtisch en liet ons allen met een verrassend ontroerd gevoel achter bij het kijken naar een zwerm ganzen die de lucht in vliegt.”

SPECIALE VERMELDING VAN DE JURY: Le Cas d’Hervé c’qui? (van Luna Filippini)

“Een film over ochtendroutine, een werkdag op kantoor en reclamefilmpjes kijken met je huisdier… en toch liet deze film ons achter met een diep gevoel van diepte en poëzie. Wat een genot. De jury was gek op de speelse schrijfstijl, de humor en de verfrissende moed van deze film en kan niet wachten om meer van deze regisseur te zien.”

PUBLIEKPRIJS VOOR BESTE BELGISCHE KORTFILM: Muscle Man in: Metal Mayhem (van Nicolas Gemoets)

Overkoepelend

UFK / UCC Persjury: Wander to Wonder (van Nina Gantz)

Related posts