Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DREAM SCENARIO
NICOLAS CAGE in DREAM SCENARIO (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

DREAM SCENARIO 

Nicholas Cage als zowat het tegenovergestelde van een alfaman een hele film laten dragen en de kloof overbruggen tussen uitwassen van social media en de theorieën van Carl Jung. In die krachttoer slaagt Kristoffer Borgli met Dream Scenario, een zowel surreële als gitzwarte genreoverstijgende tragikomedie.

Het eerste deel van de film lijken we wel in het werk van Spike Jonze (Being John Malkovich of Adaptation, ook al met Cage) of van diens scenarist Charlie Kaufman (Synecdoche New York of I’m Thinking Of Ending Things) beland. Het gegeven dat een saaie professor plots in zowat ieders dromen opduikt, is compleet surreëel. Dat een dergelijk feit viraal gaat en verstrekkende gevolgen heeft voor de protagonist en zijn familie, oogt helaas al een pak realistischer. Maatschappijkritiek excellent in een fantasieverhaal verpakt heet zoiets.

Nicolas Cage in Dream Scenario
NICOLAS CAGE in DREAM SCENARIO (c) The Movie Database (TMDB)

Het personage van professor Paul Matthews is zowat de antipode van Signe in Borgli’s vorige prent Sick of Myself. Zij was aandachtsgeil en wou ten koste van alles beroemd worden, Matthews verkrijgt de door Signe zo gewenste en geforceerde aandacht zonder er ook maar iets voor te doen, tegen wil en dank.

Borgli kreeg voor dit droomscenario steun van Ari Aster (Midsommar, Hereditary). Zodus is het niet verwonderlijk dat je zeker in het tweede deel van de film aan Asters Beau is Afraid zal denken. Wanneer de medaille plots op haar keerzijde valt, laat dit Borgli toe de hypocrisie van cancel culture aan de kaak te stellen. Tussendoor steekt hij er ook nog eens een haast verdoken verwijzing naar Eyes Wide Shut in. Daarnaast refereert hij op diverse manieren aan de bizarre maar verrukkelijke sfeer van Talking Heads. In interviews duidde Borgli dat Carl Jungs theorie van het collectief onbewuste – en meer specifiek een onderdeel daarvan: de schaduwkant – hem inspireerde zonder dat de film specifiek daar over gaat.

Nicolas Cage en Julianne Nicholson in Dream Scenario
NICOLAS CAGE en JULIANNE NICHOLSON in DREAM SCENARIO (c) The Movie Database (TMDB)

Nicholas Cage draagt de hele film, stond zelf in voor de haartooi en de hoge, nasale en daardoor oersaaie stem die weinigen met de man van je dromen zullen associëren. Doorheen zijn gehele carrière speelt Cage zowel in de betere mainstreamfilms als krachtige genrefilms. De laatste jaren reeg hij de knalprestaties aaneen in kleinere films als Mandy, Pig of Renfield. Cage die ditmaal ook als producent fungeerde, noemde Dream Scenario al zijn beste film ooit, misschien wel omdat er net als bij Matthews zich de voorbije jaren gelijkaardige gebeurtenissen bij Cage voordeden. Meta troef.

Wij spreken Cage alvast niet tegen, want Dream Scenario is een intelligente, fantasievolle, super entertainende prent die ons nu al reikhalzend doet uitkijken naar Borgli’s volgend exploot.


Genre: tragikomedie, horror
Jaar: 2024
Regisseur: Kristoffer Borgli
Cast: Nicholas Cage, Julianne Nicholson, Lily Bird, Michael Cera
Land: USA
Duur: 102 minuten

Related posts