Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PRESS PLAY #12
PRESS PLAY (c) Image by freepik
Press Play

PRESS PLAY #12 

Door de stortvloed aan releases van de vorige drie weken is het aantal uitgaven op fysieke media deze week eerder wat aan de magere kant. Maar wel nog genoeg om een nieuwe aflevering van Press Play te vullen.

We beginnen met twee Benelux-releases. Universal brengt op 10 april Night Swim uit. Een jong gezin verhuist naar hun nieuw droomhuis. Ze weten echter niet dat het huis een duister geheim verbergt dat een kwaadaardige kracht zal loslaten in het zwembad in de achtertuin. Regisseur Bryce McGuire kon eindelijk een feature film maken van zijn gelijknamige kortfilm uit 2024. Night Swim heeft zelfs volgens horrormeester Stephen King het potentieel om een echte klassieker te worden.


Vanaf 24 april kan je thuis smullen van Wonka! Ontdek hoe een arme weesjongen enkel met behulp van een droom en een flinke portie creativiteit ’s werelds beroemdste en meest fantastische chocolatier werd. Timothée Chalamet schittert in deze heerlijke familiemusical als Willy Wonka. Geniet van de verrukkelijke acteerprestaties van Olivia Colman, Rowan Atkinson, Calah Lane, Keegan-Michael Key en nog veel meer of lach je een deuk met Hugh Grant als de muzikale en vooral ingenieuze Oompa Loompa.


Zoals steeds hebben we een paar releases van Kino Lorber. Op Blu-ray verschijnt Dust Devil, een Britse horrorfilm uit 1992 geschreven en geregisseerd door Richard Stanley. In de film speelt Robert Burke de rol van Hitch, een mysterieuze man die door de woestijnen van Namibië zwerft en door de politie wordt gezocht in verband met de dood op een vrouw wiens bloed werd gebruikt in een bovennatuurlijke ceremonie.


Vervolgens verschijnt Death Machine, een sciencefictionhorrorfilm uit 1994 van Stephen Norrington met Brad Dourif, Ely Pouget, William Hootkins, John Sharian en Richard Brake in de hoofdrollen. De film was het regiedebuut van Norrington, die eerder als special effects artist had gewerkt aan films als LifeforceAliensHardwareThe Witches en Split Second.
De film werd controversieel vanwege zowel het buitensporige geweld als het personage van Dourif. Hierdoor werd de film verboden in verschillende landen. Veel critici prezen de special effects, maar hadden kritiek op het acteerwerk en de plot.

Ook Pursued komt uit, een Amerikaanse western uit 1947 onder regie van Raoul Walsh. Jeb (Robert Mitchum) heeft steeds het gevoel gehad dat zijn pleeggezin hem nooit heeft aanvaard. Alleen zijn stiefzus Thor (Teresa Wright) heeft altijd een zwak voor hem gehad. Als Jeb gaat meevechten in de Spaans-Amerikaanse Oorlog, vertelt hij Thor dat hij verliefd is op haar. Hij vraagt haar om op hem te wachten tot hij terugkeert

Ook Sony zorgt ervoor dat oudere (vergeten) titels alsnog een release krijgen. Op Blu-ray verschijnt van hun binnenkort City of Hope, een Amerikaanse drama uit 1991 van John Sayles met Vincent Spano, Stephen Mendillo en Chris Cooper die in een oud flatgebouw wonen dat gesloopt gaat worden.

Criterion kondigt eveneens nieuwe releases aan. Op Blu-ray verschijnt de documentaire All the Beauty and the Bloodshed van Laura Poitras over de missie van PAIN, de belangengroep die werd opgericht door kunstenares Nan Goldin om bewustzijn te creëren over de rol van de miljardair Sackler familie in het opioïde-schandaal.


Vervolgens komt ook All That Money Can Buy (ook bekend als The Devil and Daniel Webster) uit, William Dieterle’s stijlvolle versie van Stephen Vincent Benét’s klassieke kortverhaal een hardwerkende boer die met de duivel onderhandelt en de hulp inroept van de legendarische redenaar en politicus Daniel Webster.


De kindertijd krijgt mythische dimensies in The Runner, een boeiend werk van postrevolutionaire Iraanse cinema, dat geïnspireerd is op regisseur Amir Naderi’s eigen jeugd, over een jonge wees die voor zichzelf opkomt in de straten van een havenstad en vastbesloten is om boven zichzelf uit te stijgen.


Vervolgens verschijnt Saint Omer, Alice Diop’s eerste speelfilm waarin ze een moreel en emotioneel gelaagd rechtbankdrama construeert over een schrijfster die naar Saint-Omer in Frankrijk reist om het proces bij te wonen van een jonge Senegalese vrouw die beschuldigd wordt van de moord op haar dochtertje.


Ten slotte is er To Die For van Gus Van Sant waarin de Amerikaanse obsessie met beroemdheden in een heerlijk subversieve satire wordt gegoten en met Nicole Kidman in een baanbrekende rol.

We gaan eruit met de (Britse) Arrow-releases. We schrijven Brits omdat de Amerikaanse ondertak als grote titel American Gigolo van Paul Schrader op 4K heeft. De Britse releases zijn een pak minder en eerder wat herkauwen. Zoals Withnail and I, de Britse zwarte komediefilm uit 1987 van Bruce Robinson die nu op 4K is uitgebracht. De film is losjes gebaseerd op Robinson’s leven in Londen in de late jaren 1960 en volgt het plot twee werkloze acteurs, Withnail en “I” (respectievelijk vertolkt door Richard E. Grant en Paul McGann) die een flat delen in Camden Town in 1969.


Ook op 4K komt Mute Witness uit van regisseur Anthony Waller (The Piper, An American Werewolf in Paris) waarin een kat-en-muisspanning met klassieke intriges wordt gecombineerd. Een Hitchcockiaanse thriller waarin de enige getuige van een brute misdaad niet kan praten of schreeuwen van angst. Gefilmd op locatie in Moskou en met Fay Ripley (Mary Shelley’s Frankenstein) en Evan Richards (Society) in de hoofdrollen.


Ook Madman is nu verkrijgbaar op 4K. Verzamel je rond het kampvuur en luister naar het verhaal van Madman Marz – een slechtgehumeurde boer die op een donkere nacht zijn vrouw en twee kinderen in stukken hakte. Kort daarna nam de lokale bevolking wraak door een bijl in zijn hoofd te slaan en hem aan een nabijgelegen boom te hangen, maar de volgende dag was Marz’ lichaam verdwenen… Deze klassieke slasher verscheen al eerder bij Vinegar Syndrome.


Ten slotte is er Nightsiren van de Slowaakse regisseur Tereza Nvotová die een meeslepende filmervaring aflevert en in 2022 de Gouden Luipaard won in Locarno. Nightsiren is een fascinerend hedendaags drama van psychologische en bovennatuurlijke horror.

Related posts