Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A SIMPLE LIFE
DEANIE IP in A SIMPLE LIFE (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

A SIMPLE LIFE 

De Chinese cineaste Ann Hui is met haar enigmatische en opvallend geëngageerde films op haar conto dé leading lady van de Aziatische cinema. Met A Simple Life bewijst ze ‘rimpelloos’ haar wereldwijde reputatie. Dit diep ontroerend en intens humaan familiedrama werd met maar liefst al meer dan twintig internationale prijzen bekroond waaronder de Zilveren Leeuw voor de Beste actrice (een prachtprestatie van zangeres en karakteractrice Deani Ip) op het filmfestival van Venetië 2011.

Het verhaal is simpel en zoomt in op een eenvoudig leven (A Simple Life uit de titel). Ah Tao is een amah, een levenslange, onmisbare en trouwe huishoudelijke hulp die al zestig jaar de gefortuneerde familie Leung op haar wenken bedient. Roger is een vrijgezel die het druk heeft als succesvolle filmproducent. Hij is de enige van zijn familie die trouw is gebleven aan Hong Kong en voor wie het oude besje nog het huishouden verzorgt. Na een beroerte wordt Tao opgenomen in een rusthuis. Zij wil haar ‘meester’ niet tot last zijn en Roger weet niet wat hem overkomt.

ANDY LAU in A SIMPLE LIFE (c) The Movie Database (TMDB)
ANDY LAU in A SIMPLE LIFE (c) The Movie Database (TMDB)

Geleidelijk keren de rollen zich om en neemt Roger de taak op zich om voor zijn amah te zorgen. Ondanks alle tegenstellingen ontstaat er tussen deze twee mensen van vlees en bloed een warme liefde die wars is van enige romantiek of pathos, maar gesteund op gevoeligheid, empathie, sereniteit, genegenheid en respect. Deze ingetogen en aaibare familiekroniek is gebaseerd op echte gebeurtenissen uit het leven van Yan-Iam Lee, co-scenarist van de film.

De grote verdienste van A Simple Life is de bijna perfecte mix van fijne humor, eerbiedige observaties, herkenbare details, verzorgde karakteruitdiepingen, prettige kattenbelletjes, warm humanisme, oprechte benadering van universele thema’s, superb camerawerk, heldere narrativiteit, fantastische acteurs en leuke cameos voor o.a Tsui ‘Double Team’ Hark. Een nuchtere en ontroerende film waarin woorden overbodig worden en enkele blikken volstaan. Kortom, een straf staaltje pure cinema waarvan de haartjes op je arm strak overeind komen.


Genre: drama
Jaar: 2011
Regisseur: Ann Hui
Cast: Andy Lau, Deanie Ip
Land: China, Hong Kong
Speelduur: 118 minuten

Related posts