Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE LAST HUNTER
THE LAST HUNTER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE LAST HUNTER 

Wie voor een avondje puur entertainment wil gaan en houdt van schaamteloze rip-offs vindt meer dan genoeg keuzes in het oeuvre van de Italiaanse pulpcinema. De in 2002 overleden Antonio Margheriti, die vaak onder de pseudoniemen Anthony M. Dawson en Antony Daisies werkte, heeft meer dan 50 films op zijn naam staan.

Vaak werd hij omschreven als de man van gemiste kansen, zo liet hij het aanbod varen om mee te werken aan Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey of om in de jaren 70 de remake van King Kong te regisseren. Een cineast die van alle markten thuis is. Als zijn beste werk worden vaak de gotische horrorfilms met Barbara Steele (Castle of Blood en The Long Hair of Death) omcirkeld, maar hij maakte ook talloze spaghettiwesterns, komedies met Dean Jones (de Disney-ster uit de Herbie-films) of copycats van de Indiana Jones-films zoals Jungle Raiders of (jawel!) Indio. Het liefst van al maakte hij actiefilms met zo veel mogelijk explosies. Zijn bekendste uit die reeks is Commando Leopard, maar sinds Treasured Films The Last Hunter gerestaureerd op Blu-ray uitbracht, is ook dat een naam die je alsmaar meer hoort in cultmiddens.

THE LAST HUNTER (c) The Movie Database (TMDB)
THE LAST HUNTER (c) The Movie Database (TMDB)


The Last Hunter werd gefilmd op de Filippijnen en wel op dezelfde locaties als Apocalypse Now. Net zoals Francis Ford Coppola had ook Antonio Margheriti daar de nodige problemen met als tragische hoogtepunt de dood van DOP’er Riccardo Pallottini die omkwam bij een helikopterongeluk tijdens de productie van Tiger Joe, die later gemaakt werd, maar volledig in het verlengde ligt van The Last Hunter.

In Italië werd de film uitgebracht als Il cacciatore (The Hunter) omdat men het publiek wilde doen geloven dat deze actiefilm een vervolg was op The Deer Hunter. Zonder twijfel is Margheriti’s film een pak leuker dan die van Michael Cimino, maar het enige wat de twee met elkaar gemeen hebben is dat het Vietnam als setting heeft. Actie met zeer veel bloed en dat vonden ze in Groot-Brittanië allesbehalve leuk, want de film werd er geklasseerd onder de video nasties wegens te veel obsceniteiten.

THE LAST HUNTER (c) The Movie Database (TMDB)
THE LAST HUNTER (c) The Movie Database (TMDB)

De Rambo van dienst is Harry Morris vertolkt door David Warbeck, een Nieuw-Zeelandse acteur die naast Twins of Evil of A Fistful of Dynamite vooral in veel exploitatiefilms te zien was. Zijn taak is een radiotoren te vernietigen die achter de vijandelijke linies ligt. Een zo goed als solo-operatie, al krijgt hij het gezelschap van oorlogsfotografe Jane. Deze laatste wordt vertolkt door wijlen Tisa Farrow, de zus van Mia die ook te zien was René Clément’s And Hope to Die, Lucio Fulci’s Zombi 2 en Joe D’Amato’s Antropophagus. De enige duidelijke reden waarom Antonio Margheriti haar vroeg is naast het feit dat ze de zus was van, ook geregeld uit de kleren mocht gaan.

The Last Hunter stelt qua actie eigenlijk niet veel meer voor dan een aflevering van The A-Team, maar wel één die duidelijk gemaakt is door iemand die weet wat goedkope, maar doeltreffende horrorcinema is. Over the top flashbacks die er niet toe doen of gewoon onbegrijpelijke zijn, zoals een romantisch deuntje terwijl een hele partij helikopters naar de dieperik worden gehaald. Zeker een “so bad it’s good”-film, maar ook onweerstaanbare nostalgie voor zij die houden van actieflicks met echte actie, ook al is het resultaat soms net iets te knullig.

The Last Hunter is uit op Blu-ray op Treasured Films.


Genre: actie
Jaar: 1980
Regisseur: Antonio Margheriti
Cast: David Warbeck, Tisa Farrow, Tony King, Bobby Rhodes, Margit Evelyn Newton, John Steiner, Massimo Vanni, Luciano Pigozzi
Land: Italië
Speelduur: 96 minuten

Related posts