Subscribe Now
Trending News

Blog Post

RADICAL
RADICAL (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

RADICAL 

We schrijven 2013, het jaar waarin de Amerikaanse auteur/regisseur Joshua Davis zijn artikel “A Radical Way of Unleashing a Generation of Geniuses” publiceert in het Amerikaanse magazine Wired. Een stuk over de studenten in de José Urbina López lagere school van het Mexicaanse Matamoros en hun nieuwe leerkracht die met een ingrijpende manier van lesgeven het talent van zijn leerlingen naar boven haalt. Tien jaar later is het artikel de aanleiding voor de tweede langspeelfilm van de Keniaanse cineast Christopher Zalla. Hij pende samen met Joshua Davis, die tevens producent is van de film, het scenario voor Radical neer.

Matamoros, een stad aan de grens van de Verenigde Staten, is een gebied waar het onderwijs voor kinderen niet zo voor de hand liggend is. Want net zoals op vele plaatsen in het grensgebied is dit ook een stad waar het geweld en de criminaliteit welig tiert. Dat ondervindt ook Sergio, die reageert op een vacature van de lagere school, aan den lijve. Veel kinderen worden reeds op jonge leeftijd gerekruteerd en ruilen de school in voor de bendes die er de plak zwaaien. Anderen moeten de rol van mama op zich nemen en zorgen voor hun broertjes en zusjes, want door armoede moeten de ouders alles in het werk stellen om de touwtjes aan elkaar te knopen of ze hebben er gewoon de middelen niet voor om hun kinderen onderwijs aan te bieden.

RADICAL (c) The Movie Database (TMDB)
RADICAL (c) The Movie Database (TMDB)

Sergio heeft lak aan de verschillende verplichte testen die de kinderen opgelegd worden en heeft zijn eigen onorthodoxe manier om zijn leerlingen kennis bij te brengen. Daarbij verbant hij het lespakket dat hij moet volgen naar de vuilnisemmer, dit dik tegen de zin van het schoolhoofd. Aan de noden van de leerlingen wordt ook niet voldaan, want ze hebben zelfs geen toegang tot het internet, laat staan van het volgen van computerles. Het lokaal ligt er vervallen bij en van computers is niets te bespeuren, die zijn namelijk jaren terug reeds gestolen door de drugsbendes. Sergio wil dat zijn leerlingen op eigen houtje naar antwoorden kunnen zoeken, maar op weg naar dit doel botst hij tegen de corrupte bureaucraten van het dorp.

Eugenio Derbez vertolkt Sergio, in het echte leven Sergio Juárez Correa, met verve. We kennen hem reeds uit een andere Sundance-lieveling en Oscar-winnende film Coda van Sian Heder. De corrupte bureaucraten van dienst zijn Enoc Leaño (Roma) en Daniel Haddad (Chucho) als de van bovenaf onder druk gezette directeur van de school. Naast de volwassen cast heb je ook nog de cast van kindacteurs met een sterke Jennifer Trejo als Paloma en het debuut van Mia Fernanda Solis (Lupe) en Danilo Guardiola (Nico).

Radical van Christopher Zalla is met zijn speelduur van meer dan twee uur naast vertederende cinema ook een rasechte crowdpleaser en het was de festivalfavoriet van het Sundance Filmfestival 2023. De film wordt op een luchtige en grappige manier gebracht, maar Radical is ook voorzien van rake uitspraken van de mensen die leven in deze streken en gewoon niet uit deze bubbel kunnen ontsnappen. De tweede langspeelfilm van Christoffer Zalla zal niemand onberoerd laten en hij won ook nog eens alle harten van de filmliefhebbers op het Filmfestival van Oostende 2024 waar hij de publieksprijs in ontvangst nam.

Genre: Drama
Jaar: 2023
Regisseur: Christopher Zalla
Cast: Eugenio Derbez, Daniel Haddad, Jennifer Trejo, Danilo Guardiola, Mia Fernanda Solis
Land : Mexico, USA
Speelduur: 125 Minuten

Related posts