Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AMSTERDAMNED
HUUB STAPEL in AMSTERDAMNED (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

AMSTERDAMNED 

Bij onze Noorderburen hadden ze in de jaren 70 en 80 best wel een paar wonderkinderen lopen. Paul Verhoeven, Ate De Jong of Jan De Bont bijvoorbeeld. Stuk voor stuk mensen waar Hollywood naar lonkte. Dick Maas hoort ook in dat rijtje thuis. Maas heeft nooit iets in Amerika betekent, zo maakte hij een aflevering van The Young Indiana Jones Chronicles die nooit werd uitgezonden, maar zijn films voelden wel op en top Amerikaans aan. Altijd wel met dat typische Hollands kantje, herinner je de drie Flodder-films maar. Toen Maas het idee had om Engelstalige films (zo was er een remake van De Lift met Naomi Watts) te maken, liep alles mis. Dick Maas kwam nog wel terug met Sint, en in mindere mate ook met Quiz en Prooi, het niveau (en succes) van Amsterdamned zou hij echter nooit meer halen…

Amsterdamned was een film die gedraaid werd via First Floor Features (FFF), het filmproductiebedrijf dat Maas met Laurens Geels in 1984 oprichtte en waarmee hij ook de Flodder-franchise draaide. Het was ook voor de derde keer dat Maas samenwerkte met acteur Huub Stapel, zeg maar de Herbert Flack van Nederland. Het personage van de machoflik Eric Visser was hem op het lijf geschreven, ook al hield de acteur aan de opnames er een hernia aan over toen één van de stunts met de speedboten misging.

MONIQUE VAN DE VEN en HUUB STAPEL in AMSTERDAMNED (c) The Movie Database (TMDB)
MONIQUE VAN DE VEN en HUUB STAPEL in AMSTERDAMNED (c) The Movie Database (TMDB)

Origineel waren de ideeën van Maas in ieder geval wel. Een leeuw die uit een dierentuin ontsnapt, een lift die aan het moorden gaat, Sinterklaas die een slasher wordt of zoals in Amsterdamned: een psychopatische duiker die in de Amsterdamse grachten zijn prooien zoekt. Een ideale setting voor de fantasie van Dick Maas. Enerzijds heb je een film die zich wil meten met de giallo (en op de iewat sullige plot na daar aardig in slaagt) en een wervelende actiefilm vol achtervolgingen die de Fast & Furious-reeks een poepje laat ruiken. En omdat het om een Nederlandse film gaat, mag je daar ook de onversneden humor en de erotische blik van Monique Van De Ven aan toevoegen.

Dick Maas bewees in Amsterdamned dat hij zich kon meten met de grote buitenlandse voorbeelden. De film werd dan ook helemaal terecht een cultklassieker in het buitenland en wordt in één adem genoemd met Spetters van Paul Verhoeven. Op de soundtrack na, die werd ingezongen door de Dolly Dots-achtige Lois Lane (oorspronkelijk zou Golden Earring voor de soundtrack zorgen), voelt deze prent geen tikkeltje gedateerd aan en is het nog steeds heerlijk om hem op het scherm te zien! 


Genre: thriller, actie
Jaar: 1988
Regisseur: Dick Maas
Cast: Hidde Maas Wim Zomer Tatum Dagelet, Monique Van De Ven, Huub Stapel
Land: Nederland
Speelduur: 108 minuten

Related posts