Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BADLANDS
MARTIN SHEEN in BADLANDS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BADLANDS 

In het echte leven wil je ze niet tegenkomen, maar voor de filmwereld vormen seriemoordenaars een onuitputtelijke inspiratiebron. Soms komen die op een sokkel terecht waardoor hun barbaarse gruweldaden vergeten worden en ze sterren worden. Het bekendste voorbeeld is zonder meer Ted Bundy, maar ook de wandaden van het duo Charles Starkweather en Caril Fugate werden gretig verwerkt tot Hollywood-scenario’s. Op hun gruweldaden zijn o.a. Guncrazy met Drew Barrymore, Tony Scott’s True Romance en Oliver Stone’s Natural Born Killers gebaseerd, maar de beste is zonder meer Badlands van Terrence Malick.

SISSY SPACEK in BADLANDS (c) The Movie Database (TMDB)
SISSY SPACEK in BADLANDS (c) The Movie Database (TMDB)

Officieel is de film maar losjes gebaseerd op het misdadige duo. Mallick liet aan zijn hoofdrolspelers voldoende vrijheid om zelf gestalte te geven aan hun personages. Het verhaal speelt zich af in de jaren 50. Kit (een ronduit fantastische Martin Sheen, die Badlands nog steeds zijn beste film vindt) werkt als vuilnisophaler. De kerel lijkt als twee druppels water op James Dean, maar onder zijn mooie tronie zit een heel zwarte ziel verborgen. Niemand begrijpt Kit, ook al heeft hij niet de minste interesse om begrepen te worden. De enige waar hij wel mee kan opschieten is de naïeve vijftienjarige Holly (vertolkt door de toen drieëntwintig Sissy Spacek). Kit is het soort jongen die met geweld iets neemt als het hem niet gegund wordt en wanneer Holly’s vader zich tegen de relatie verzet, moet hij het met een kogel in de borstkas bekopen. Holly besluit om met Kit mee te gaan op zijn bloederige pad.

De film werd geprezen door de critici, maar in de bioscoop deed hij niets. Het duurde dan ook vijf jaar voor Mallick aan slag ging voor zijn tweede film Days Of Heaven. Wel had de film de carrière van Sissy Spacek in gang gezet. Drie jaar later zou de Texaanse actrice wereldberoemd worden als de meelijwekkende Carrie White. Ook voor Martin Sheen – die zich voorheen tevreden moest stellen met gastrolletjes in shows als Flipper, Hawaii Five-O en Columbo – werd Badlands de grote doorbraak. Spacek zei later dat samenwerken met Terrence Malick haar hele kijk op film heeft veranderd en haar carrière vormde. Het was niet alleen op professioneel vlak een voltreffer, maar ook op relationeel vlak, want ze werd verliefd en vormde een koppel met art director Jack Fisk, die later werk zou leveren voor onder andere The Straight Story, Mulholland Drive, The Master, There Will Be Blood en onlangs Killers of the Flower Moon.

MARTIN SHEEN in BADLANDS (c) The Movie Database (TMDB)
MARTIN SHEEN in BADLANDS (c) The Movie Database (TMDB)

Badlands is een ontzettend brutale, nihilistische roadmovie die niet alleen geniet van fenomenale vertolkingen maar ook van het genie van Mallick, ofschoon je met gemak kan stellen dat Badlands zijn meest toegankelijke titel is. Badlands is één van de weinige films waarin de eentonige voice over – in dit geval door Spacek – als een voordeel telt. Een ontroerend, maar tegelijkertijd vrij onthutsend relaas van twee vrijbuiters die door het lot niets te verliezen hebben, waardoor je hun pad maar beter mijdt. Een film zoals ze die tegenwoordig jammer genoeg maar al te weinig maken. Er zijn verschillende releases van deze film verkrijgbaar, maar fijnproevers gaan uiteraard het best langs bij de Criterion, waar hij een paar jaar geleden is uitgebracht op Blu-ray en regelmatig te vinden is voor zo’n 25 euro via de je wel gekende kanalen.

Genre: thriller, drama
Jaar: 1973
Regisseur: Terrence Malick
Cast: Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates, Ramon Bieri
Land: USA
Speelduur:95 minuten

Related posts