Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BAD TIMING
BAD TIMING (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BAD TIMING 

Hoewel zijn naam buiten het cinefiele milieu zo goed als vergeten is, blijft Nicolas Roeg één van de belangrijkste Britse cineasten aller tijden. Zijn idiosyncratische stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van onsamenhangende en desoriënterende montages die aparte filmbelevingen opleveren, maar niet zo geschikt zijn voor het grote publiek. Als er al twee films zijn waar men wel pap van lust, dan is het Don’t Look Now en The Man Who Fell to Earth, al was het maar voor de iconische rol van David Bowie.

Een nu wat vergeten titel is Bad Timing (ook wel bekend als Bad Timing: A Sensual Obsession) uit 1980 die destijds heel wat stof deed opwaaien. Voor Roeg werd de film ook privé van ontzettend groot belang, want tijdens de opnames werd hij verliefd op de toen 22-jarige Theresa Russell (Roeg was dertig jaar ouder). Naast een huwelijk met haar dat een paar jaar stand hield, zouden ze nog zeven films maken waaronder Eureka, Track 29 en Cold Heaven.

Bad Timing
BAD TIMING (c) IMDB Pro

Russell speelt Milena – de eerste keuze was Sissy Spacek – en is de hele tijd in haar blootje te zien. De productiemaatschappij Rank distantieerde zich van Bad Timing door het te bestempelen als  “een zieke film die gemaakt is door zieke mensen voor zieke mensen”.
Lichtjes overdreven, ook al gebeurt er heel wat in deze film dat nu niet meer door de beugel kan en wel door tegenspeler, krullebol Art Garfunkel, die negen jaar eerder ook al te zien was in het al even controversiële Carnal Knowledge.

De film, die zich grotendeels in Wenen afspeelt en waarbij de leer van Sigmund Freud een voorname rol speelt, is chronologisch helemaal verknipt. Na een korte rondgang in een museum met werken van Gustav Klimt, belanden we in een ambulance waar de knappe Milena in coma ligt na een overdosis. Terwijl de artsen haar proberen te redden, begint Netusil (een schitterende Harvey Keitel – let trouwens ook op de fantastische Denholm Elliott) de zaak te onderzoeken en alle wegen leiden naar de Amerikaanse psychoanalyticus Alex Linden (Art Garfunkel).

Hoewel Bad Timing choqueert en vele vragen onbeantwoord laat, is het geenszins een moeilijke film. Je kan je wel vragen stellen waarom de hoofdrol aan Art Garfunkel moest gegeven worden die eerder een standbeeld lijkt, maar dan is dan ook het enige minpunt in deze absoluut te (her)ontdekken Britse klassieker.


Genre: drama
Jaar: 1980
Regisseur: Nicolas Roeg
Cast: Art Garfunkel, Theresa Russell, Harvey Keitel, Denholm Elliott, Daniel Massey
Land: UK
Speelduur: 122 minuten

Previous

BAD TIMING

Related posts