Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FLASHPOINT
KRIS KRISTOFFERSON in FLASHPOINT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FLASHPOINT 

Nu compleet vergeten, maar dankzij de Thorn EMI-release was Flashpoint in 1984 een videotape die je destijds in iedere videotheek zag. Een echte mannenfilm, want de enige twee vrouwen die je in de film ziet (Jean Smart en Tess Harper) waren alleen maar bedmeubilair.

De grote ster van de film was Kris Kristofferson, bij ons vooral populair als de trucker uit Convoy, maar in Amerika zowel een populaire acteur als ditto countryzanger. Voor dat laatste kunnen we overigens Songwriter aanbevelen dat in hetzelfde jaar als Flashpoint uitkwam.

Kris Kristofferson speelt Bobby Logan, een grenspatrouilleagent die samen met zijn partner Ernie Wyatt (Treat Williams) – bij een net iets te groot toeval – een jeep vindt, die al meer dan 20 jaar in de woestijn van Texas begraven ligt en met in de koffer een kist met daarin 850.000 dollar en een geweer. Logan is het beu om altijd de underdog te zijn en stelt zijn partner voor om de buit te pakken en te vluchten naar Mexico. Wyatt vertrouwt het zaakje niet en wil op zijn minst weten te komen van wie het geld is.

FLASHPOINT (c) The Movie Database (TMDB)
FLASHPOINT (c) The Movie Database (TMDB)

De film is gebaseerd op de roman van George LaFountaine uit de jaren 70, die toen al de aandacht van Hollywood trok. Aan Martin Ritt – de regisseur van onder meer Norma Rae en de western Hombre – werd gevraagd om een verfilming te maken met Paul Newman, Sidney Poitier en Barbra Streisand. Uiteindelijk werd dit het debuut van William Tannen die daarna nog een twintigtal films zou maken met als bekendste Hero and the Terror, de Cannon-film met Chuck Norris.

Hoewel vrij oppervlakkig en met een zeer bedenkelijke twist, toch scoort Flashpoint aardig op de schaal van genietbare actiefilms uit de jaren 80. Dat komt vooral door de prima vertolkingen van Kris Kristofferson en Treat Williams, een duo dat eigenlijk nooit slecht speelt. Tel daar nog de – in feite altijd aanwezige – Rip Torn bij op en je hebt een solide cast. Naast een afgrijselijke songtitel  – door filmcriticus Leonard Maltin aangeduid als het slechtste nummer van het jaar – heeft de film een opzwepende soundtrack van Tangerine Dream. Flashpoint is dan ook een typische jaren 80-film, maar dan zonder de eighties-look.


Genre: misdaad
Jaar: 1984
Regisseur: William Tannen
Cast: Kris Kristofferson, Treat Williams, Rip Torn, Kurtwood Smith, Jean Smart, Tess Harper, Kevin Conway, Miguel Ferrer
Land: USA
Speelduur: 92 minuten

Related posts