Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A Quiet Place: Day One
JOSEPHN QUINN en LUPITA NYONG'O in A QUIET PLACE DAY ONE (c) Cinemapp Pro
Bioscoop

A Quiet Place: Day One 

De grote vraag in de A Quiet Place-franchise was hoe het de bevolking is vergaan in de grote steden of metropolen tijdens de invasie van de gruwelijke wezens. Want in beide delen die John Krasinski regisseerde, kiest de filmmaker voor een prachtige landelijke setting. In de prequel of spinoff A Quiet Place: Day One krijg je de andere zijde te zien.

Samira, vertolkt door Lupita Nyong’o die we kennen uit 12 years a Slave, Black Panther en Us, bevindt zich in een groepsbijeenkomst wanneer de gespreksleider beslist om met de voltallige groep naar een theatervoorstelling te gaan kijken, dik tegen de goesting van Samira. Wist Samira veel dat dit uitstapje zou eindigen in een strijd op leven en dood. Ze ontmoet er toevallig Eric, vertolkt door Joseph Quinn, één van de sterren uit Stranger Things. Ze beslissen om samen door de woestenij hun weg te zoeken.

Als je weet dat een grootstad als New York een constant geluid uitstoot rond de negentig decibels, wat gelijk staat aan een constante schreeuw van een persoon, dan hebben de bewoners waarschijnlijk niet veel kans, of werkt dat rumoer in het voordeel van de overlevenden? Wanneer het stof is gaan liggen krijg je zicht op de destructieve kracht van de wezens. Van wat ooit een bruisende metropool was is niet veel meer over. Opgeblazen bruggen (om de bewegingsruimte van de wezens te beperken), uiteengereten, brandende gebouwen die de sporen van de aliens dragen. Een half ingestorte Saint Patrick’s Cathedral, werkelijk een apocalyptisch zicht van New York, wat de verdienste is van het indrukwekkende team van visual effects artists en goed in beeld gebracht wordt door DOP Pat Scola.

Lupita Nyong'o en Djimon Hounsou in A Quiet PLace Day One
LUPITA NYONG’O en DJIMON HOUNSOU in A QUIET PLACE DAY ONE (c) Cinemapp Pro

In de steeds stiller wordende stad legt Michael Sarnoski te nadrukkelijk de focus op het kleinste geluid waardoor A Quiet Place: Day One enige vorm van voorspelbaarheid krijgt en de uitspattingen van geweld minder explosief worden. Een voorbeeld hiervan is de evacuatiescène van Manhattan. Pluspunt in de film is dan weer de focus op het bewegen van de wezens. Als een soort horde insecten zitten ze elk geluid achterna in de stad, mooi in beeld gebracht in de shots vanuit de helikopters die uitvliegen om de overgebleven bevolking in New York te informeren.

Oorspronkelijk zou filmmaker Jeff Nichols (The Bikeriders) de film regisseren, maar werd er weggetrokken om een ander project te gaan doen. In zijn plaats kwam Michael Sarnoski (Pig) die de film in goeie banen leidde. Djimon Hounsou (Henri) mocht wel terugkeren, hij vormt de connectie met de andere films in het A Quiet Place-universum.

Een waardige vernieuwing in de franchise met opnieuw sterk acteerwerk van zowel Lupita Nyong’o als Joseph Quinn en een mooie eervolle gaat naar de kat Frodo (gespeeld door Nico en Schnitzel)!!


Genre: Horror, Drama
Jaar: 2024
Regisseur: Michael Sarnoski
Cast: Lupita Nyong’o, Joseph Quinn, Djimon Hounsou, Frodo.
Land: Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk
Speelduur: 100 min

Related posts