Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PAS SON GENRE
PAS SON GENRE (c) The Movie Database (TMDB)
België boven

PAS SON GENRE 

De in Namen geboren scenarist, regisseur en meervoudig César-winnaar Lucas Belvaux en broer van de betreurde overleden C’est Arrivé Près De Chez Vous-acteur/regisseur Rémy Belvaux, mág pochen met zijn internationaal gelauwerd filmpalmares bestaande uit sterke auteursfilms als La Raison Du Plus Faible, Rapt, 38 Témoins en de veelbesproken trilogie: Un Couple Epatant, Cavale en Après La Vie.

Onze Waalse landgenoot blijft echter bescheiden verder timmeren aan zijn eigengereide regisseurscarrière. Het is dan ook een beetje grappig dat Pas Son Genre zowel de inhoud van zijn nieuwe prent perfect dekt én ook van toepassing is op zijn eigengereide filmoeuvre. Zeg nu zelf: Belvaux exploreerde in de meeste van zijn vorige prenten het geweld in al zijn facetten en pakt nu (heel verrassend) uit met een atypisch liefdesverhaal dat op het eerste gezicht behoorlijk triviaal lijkt. Schijn bedriegt want Clément, een ferme bourgeois, komt in het mondaine Parijs stevig aan de bak als jonge professor filosofie en gewaardeerde auteur.

Op een dag wordt hij voor een jaar benoemd in Arras. Een ramp want hoe moet de parvenu-Parisien zijn kostbare vrije tijd doorkomen in een saai en ingedommeld provinciegehucht? De snobistische intellectueel vindt vrij snel een passend antwoord op zijn prangende vraag wanneer hij Jennifer, een mooie en levenslustige kapster, ontmoet die zijn minnares wordt. Zoals het leven van Clément wordt beheerst door Kant en Proust, zo bestaat het leven van de goed in haar vel zittende Jennifer uit het verslinden van populaire romans, roddelblaadjes én flamboyante karaokeavonden samen met haar vriendinnen.

Met hun hart en lichaam kunnen Jennifer en Clément ongetwijfeld een warme liefde beleven, maar is die ook sterk genoeg om de sociale en culturele barrières te doorbreken? We blijven het antwoord uiteraard schuldig, maar les extrêmes se touchent, non? Pas Son Genre is de adaptatie van de gelijknamige roman van Philippe Vilain, een in Frankrijk populair en gelauwerd auteur, essayist en ‘docteur en lettres modernes’ aan de Sorbonne. De verfilming is meer dan een charmante, opgewekte en bijzonder sympathieke romantische komedie omdat Belvaux eveneens raak reflecteert over hoe intellectuele, culturele en sociale verschillen het leven van twee jonge mensen drastisch kunnen beïnvloeden. Hij doet dit aan de hand van een subtiel speelse regie, pittige dialogen en door in te zoomen op ‘veelzeggende’ gezichtsexpressies en stilzwijgende blikken tussen zijn humane personages. Bovendien bewijst Émelie Duquenne vijftien jaar na haar Gouden Palm-bekroning als de onvergetelijke Rosetta, dat ze een topactrice is op wereldniveau. Teken in voor deze liefdevolle citytrip naar het mooie en historische Arras met Lucas Belvaux als onderlegde en fijnzinnige gids; ook al is dit soort film ‘pas ton genre’.


Genre: romantische komedie
Jaar: 2014
Regisseur: Lucas Belvaux
Cast: Émilie Dequenne, Loïc Corbery, Sandra Nkaké
Land: Frankrijk, België
Speelduur: 111 minuten

Related posts