Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE BEAST (BISEUTEO)
THE BEAST (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE BEAST (BISEUTEO) 

Sinds de prijzentsunami voor Parasite, Bong Joon-ho’s hoogst entertainende Zuid-Koreaanse clash der klassen-film, keek iedereen plots richting het noordoostelijke deel van het Aziatische continent in afwachting wat Republiek Korea nog te bieden heeft aan kwaliteitscinema. Cinefielen glimlachen, want Zuid-Korea staat natuurlijk al jaren bekend als een groot filmland, denk maar even aan sterke films als The Handmaiden, The Host, Bin-Jip, The Brotherhood Of War, Snowpiercer, The Train To Busan, Shiri, Oldboy, Ringu, Spring, Summer, Fall, Winter … and Spring, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dit even terzijde want we moeten het hebben over The Beast (originele titel Biseuteo) van Jung-ho Lee.

THE BEAST (c) The Movie Database (TMDB)
THE BEAST (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal? Een meisje wordt teruggevonden met geamputeerde ledematen. Twee rivaliserende detectives, Han-su en Min-tae, die beiden dingen naar promotie, worden samen met het onderzoek van deze lugubere moordzaak belast. Vrij snel lijkt de gruwelijke moord opgelost wanneer de hoofdverdachte Han-su wordt opgepakt. Maar de zaak wordt mysterieuzer door het wantrouwen dat Min-tae heeft over deze beklaagde. Tegelijkertijd ontmoet Han-su een informant die claimt de echte schuldige te kennen. Nadat de informant voor de ogen van Han-su een drugsmakelaar vermoordt, stelt hij een geheime deal voor. Han-su komt plots voor een heel moeilijke keuze te staan.

Na Broken en Bestseller pakt Lee nu uit met The Beast, een remake van de Franse thriller 36 Quai Des Orfèvres uit 2004 van acteur/scenarist/regisseur Olivier Marchal, al is remake veel gezegd want een herinterpretatie is een betere omschrijving. Lee zet (uiteraard) de locatie, het verhaal en de gebeurtenissen ferm naar zijn hand. Een te begrijpen keuze, maar hij had best meteen ook wat in de plot en de talrijke nevenverhalen kunnen snoeien want The Beast loopt zich vrij snel vast in een onontwarbaar kluwen van chaotische en hyperkinetische scènes die de kijker nog moeilijk kan volgen.

Halverwege verlies je dan ook de aandacht. Bovendien stapelen de clichés zich op ten koste van de spanning, toch een noodzakelijk element voor een actievolle whodunit-crime-thriller. Gelukkig doen de twee hoofdacteurs en de cameraman hun uiterste best om van – met zijn 130 minuten, veel te lange – The Beast nog een middelmatige kijkervaring te maken. Het kan niet altijd Parasite zijn natuurlijk.


Genre: thriller
Jaar: 2019
Regisseur: Lee Jung-ho
Cast: Lee Sung-min, Yoo Jae-Myung, Jeon Hye-jin, Choi Daniel
Land: Zuid-Korea
Speelduur: 130 minuten

Related posts