Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FORTRESS OF AMERIKKKA
FORTRESS OF AMERIKKKA (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FORTRESS OF AMERIKKKA 

Een tijdje geleden schetste collega Joris de geschiedenis van Troma. Een label dat er prat op ging te kiezen voor de slechte smaak, doorgaans films uitbracht waarbij de “doorsnee filmliefhebber” het kotszakje bovenhaalde, maar ondanks alles toch ontzettend populair werd in cultmiddens. So bad it’s good, ook al mag gerust gezegd worden dat heel wat van hun films nauwelijks een minuut van je dierbare tijd waard zijn.

Een atypische film uit hun catalogus is het in 1989 verschenen Fortress of Amerikkka. Volgens Troma-opperhoofd Lloyd Kaufman een film die politieke onderwerpen aansnijdt, waarin iedereen in de wereld Amerika haat en het land verzeild is geraakt in een vreemde burgeroorlog. En dat 25 jaar voor Civil War!

Fortress of Amerikkka
FORTRESS OF AMERIKKKA (c) IMDB Pro

Zoals bij ieder conflict heb je het goede en het slechte kamp. De redder van de natie is ene John Whitecloud (Gene LeBrock), die na een gevangenisstraf wraak wil nemen op een corrupte sheriff, de moordenaar van zijn broer. Bij deze poging stoot hij op een militie, de Fortress of Amerikkka, die onder leiding van een gestoorde generaal staat en iedere tegenstander op sadistische wijze elimineert.

Veel logica moet je in Fortress of Amerikkka niet gaan zoeken. Zoals in veel Troma-films is deze titel niet meer dan een excuus om nodeloos geweld en gratuit bloot te etaleren. Het eerste deel is, mits een karrevracht aan goede wil, best wel grappig, maar eens men erachter komt hoe je het best deze Fortress of Amerikkka kan uitschakelen, verwatert deze dwaze actiefilm in een orgie van explosies, waarbij je in feite niet meer weet wie op wie schiet. De film heeft zowat alles in huis om genadeloos met de grond gelijk gemaakt te worden, zo lijkt het alsof de acteurs aan het acteren zijn met voor hen een teleprompter, toch is er van verveling niet echt sprake. Fortress of Amerikkka was jarenlang een obscure titel uit de Troma-catalogus, maar dankzij een volledig opgepoetste versie op Vinegar Syndrome een heel klein beetje weer de talk of the town in cultland.


Genre: actie
Jaar: 1989
Regisseur: Eric Louzil
Cast: Gene LeBrock, Kellee Bradley, David Crane, William J. Kulzer, Karen Michaels, Douglas C. Fox, Scot Perlstein
Land: USA
Speelduur: 100 minuten

Related posts