Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BIRTHDAY GIRL
BIRTHDAY GIRL (c) Cherry Pickers
Bioscoop

BIRTHDAY GIRL 

Het Scandinavische filmlandschap was net iets te lang bedolven onder de tsunami van de crime films en dito reeksen. Hoog tijd om te bewijzen dat er nog iets anders bestaat. Niet dat Michael Noer met Birthday Girl het eigenzinnige pad van Lars von Trier of Thomas Vinterberg betreedt, maar verfrissend is het in ieder geval wel.

In 2017 misgreep Michael Noer zich nog met een compleet mislukte remake van de Steve McQueen-klassieker Papillon, maar met Birthday Girl doet hij opnieuw waar hij het beste in is: alledaagse verhalen vertellen, die zowel doordrenkt zijn van humor en drama. Een evenwicht dat niet altijd perfect gevonden wordt, zeker niet in het teleurstellend slotmoment, maar toch een titel die ons doet herinneren aan het feit dat cinema ook iets anders kan zijn dan rondrennende superhelden of gorilla’s die zich de keizer van de aardbol wanen. Een menselijk verhaal dus dat perfect in vorm wordt gegoten door Trine Dyrholm, een vrouw wiens palmares verschillende pagina’s vergt, maar waarvan vooral haar vertolkingen in Festen, In a Better World, A Royal Affair en haar rol als de Velvet Underground-chanteuse Nico in ons cinefiele hart zitten.

Birthday Girl
BIRTHDAY GIRL (c) Cherry Pickers

Deze keer kruipt de Noorse in de kleren van de 42-jarige Nanna, die haar dochter Cille (Flora Ofelia Hoffmann Lindahl) en vriendin Lea (Maja Ida Thiele) heeft uitgenodigd voor een cruise naar de Caraïbische eilanden om daar Cille’s achttiende verjaardag te vieren. Ondanks de verwarde relatie tussen moeder en dochter lijkt het plan in zijn opzet te slagen tot een onomkeerbare gebeurtenis het leven van de twee compleet verandert. Nanna vindt dat ze als moeder het recht in eigen handen mag nemen, maar daar denkt niet iedereen hetzelfde over.

Michael Noer, die samen met Jesper Fink het script schreef, neemt wel enkele beslissingen die soms alle wetten van het gezonde boerenverstand teniet doen, maar door de uitmuntende vertolking van Trine Dyrholm ben je bereid om dit te vergeten. Zijn Scandinavische films vaak donker en grijs, dan kiest Adam Wallensten (ook betrokken bij The Last of Us) voor een film vol neonkleuren, waarmee Michael Noer nog maar eens het internationale aspect van zijn jongste telg onderstreept. Als daar maar geen Amerikaanse remake van komt!

Genre: drama
Jaar: 2024
Regisseur: Michael Noer 
Cast: Trine Dyrholm, Flora Ofelia Hoffmann Lindahl, Herman Tømmeraas, Maja Ida Thiele, Viktor Bjerke Hofgaard 
Land: Noorwegen
Speelduur: 95 minuten

Related posts