Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Arcadian
ARCADIAN (c) Just Entertainment
Bioscoop

Arcadian 

Zeggen dat Nicolas Cage het tempo heeft teruggeschroefd is misschien wat overdreven, maar de laatste jaren duikt hij in elk geval vaker op in kwaliteitsvolle projecten zoals Pig, Dream Scenario en recentelijk nog Longlegs, en zien we hem iets minder opdraven in abominabele films met duidelijk als enige doel zijn bankrekening te spijzen. Arcadian, zijn nieuwste prent, valt dan weer in de ‘vlees noch vis’-categorie. Geen nieuw hoogtepunt in zijn filmografie, maar ook geen grote smet op zijn blazoen.

Vijftien jaar nadat een mysterieus buitenaards leven de aarde heeft ingepalmd en tot een post-apocalyptische setting heeft herschapen, maken we kennis met de alleenstaande vader Paul (Nicolas Cage) en zijn twee tienerzonen, de emotionele Joseph (Jaeden Martell) en de extraverte Thomas (Maxwell Jenkins). Overdag kunnen zij min of meer doen wat ze willen en kan Thomas zelfs buurmeisje Charlotte (Sadie Soverall) versieren, maar ’s nachts is het alle hens aan dek. Dan sluit het drietal zich hermetisch af van de buitenwereld en blijven ze uiterst alert, terwijl de aliens buiten een spoor van vernieling achterlaten en verwoede pogingen ondernemen om binnen te dringen.

Nicolas Cage in Arcadian
NICOLAS CAGE in ARCADIAN (c) Just Entertainment

Doet de synopsis je een beetje denken aan A Quiet Place? Ons in elk geval wel. Door de gezinsdynamiek in combinatie met de creaturen die ’s nachts lelijk huishouden, zou Arcadian zo het ongewenste nakomertje in de A Quiet Place-franchise kunnen zijn. Regisseur Benjamin Brewer en scenarist Mike Nilon komen verre van origineel voor de dag en proberen dan het verschil maar te maken in stijl.

Elk shot lijkt wel gedraaid door een cinematograaf met Parkinson, Ze kozen bewust voor een schokkerige handheldcamera om de angst en de nervositeit van de protagonisten over te brengen, maar het resultaat is vooral dat je als kijker soms wat zeeziek wordt en de samenhang van de beelden geregeld zoek is. Ook de schrikmomenten slaan daardoor niet altijd aan of je krijgt slechts een glimp te zien van de monsters, terwijl die net wel één van de troeven zijn van Arcadian. Het klapperende angstaanjagende geluid dat ze maken in combinatie met het best fraaie design smeekt om meer aandacht.

Vermoedelijk liet het budget het niet toe om ze meer in te zetten, want een big budget-productie kan je Arcadian niet noemen. Als Brewer en Nilon inhoudelijk wat origineler voor de dag waren gekomen en de stylistische experimenten achterwege hadden gelaten, dan had het een charmant filmpje kunnen opleveren dat, dankzij de overtuigende acteerprestaties van de 3 hoofdrolspelers en het ontwerp van de buitenaardse bezoekers, een (streaming)hit had kunnen worden, nu raden we het toch aan op weg naar bioscoop even bij de apotheek te stoppen voor een pilletje tegen zeeziekte.


Genre: horror, scifi, thriller
Jaar: 2024
Regisseur: Benjamin Brewer
Cast: Nicolas Cage, Jaeden Martell, Maxwell Jenkins
Land: Verenigde Staten, Ierland, Canada
Speelduur: 92 minuten

Related posts