Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WILL & HARPER
WILL & HARPER (c) The Movie Database (TMDB)
Documentaire

WILL & HARPER 

Will Ferrell kennen we allemaal als het komische talent uit hits zoals Anchorman: The Legend of Ron Burgundy of Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, maar in Will & Harper leren we een andere zijde van hem kennen. Daarin is hij een trouwe vriend die met goede vriendin Harper Steele door Amerika trekt om elkaar terug te leren kennen na enkele stillere jaren en ook de vragen te stellen die de meesten vaak niet durven stellen.

Harper en Will leerden elkaar namelijk een half leven geleden kennen op de set van Saturday Night Live. Will was toen nog een ontluikend talent waarin de meeste redactieleden niet geloofden, op uitzondering van Andrew Steele na. Hij zag wel iets in het vreemde ongeleide projectiel. Het leverde niet alleen vele projecten samen op, maar ook een hechte vriendschap. Zo close dat ze ook hun hartsgeheimen deelden, waren ze evenwel niet, want Andrew vertelde nooit dat hij zich niet thuis voelde in een lichaam van man.

Tijdens covid zette Andrew – meteen de laatste keer dat we zijn deadname hanteren – de grote stap en begon aan de transitie naar vrouw. “Instead of being an asshole, I’ll be a bitch” aldus Harper. Via mail bracht zij haar vrienden op de hoogte van het nieuws, bang hun reacties afwachtend. Will reageerde vrijwel meteen en stelde voor om, onder het toeziend oog van documentaireploeg met regisseur Josh Greenbaum aan het hoofd, een roadtrip aan te vatten, niet alleen om elkaar uit te horen, maar ook om te kijken hoe de gemiddelde Amerikaan reageert op een 60-jarige transvrouw.

WILL & HARPER  (c) The Movie Database (TMDB)
WILL & HARPER (c) The Movie Database (TMDB)

Hun reis bevat het aantal verplichte stops bij de kinderen en de zus, maar die leveren op zich geen onthutsend materiaal op en baden in de overwegend positieve toon die Will & Harper kenmerkt. Een toon die ook in de hand wordt gewerkt door de aanwezigheid van een overbekende kop als Will Ferrell. Moest Harper met een andere onbekende landgenoot op stap zijn, dan stonden haar waarschijnlijk moeilijker momenten te wachten en kregen we een realistischer beeld van haar ‘verwelkoming’ in het Amerikaanse binnenland.

Al mogen we zeker niet stellen dat er nu ook geen pijnpunten naar boven komen en het al peis en vrede is. Zo ontmoet Ferrell bij een basketwedstrijd van Indiana Pacers de Republikeinse gouverneur Eric Holcomb. De hartelijke kennismaking tijdens de pauze krijgt een zure nasmaak wanneer Ferrell later de extreme standpunten van de politicus ontdekt en de wetten die Holcomb heeft aangenomen sinds hij aan de macht is. De Hollywoodster beseft dat hij liever niet op de foto had gestaan met de omstreden figuur.

WILL & HARPER  (c) The Movie Database (TMDB)
WILL & HARPER (c) The Movie Database (TMDB)

Het meest confronterende moment beleven de twee echter in Texas, waar Ferrell in een populair eethuis een uitdaging aangaat om een steak van ruim 2 kilogram te verorberen en zo zijn vriendin ongewild te kijk zet. Vooral de stroom aan negatieve reacties op social media achteraf doen je toch twijfelen of de meeste mensen deugen, zoals auteur Rutger Bregman poneert in zijn romantitel.

Will & Harper had wel nood aan enkele van deze fragmenten die de optimische toon even doorbreken en de kijker aan het denken zetten. Globaal gezien blijft het uiteindelijk een positieve documentaire over de vriendschap tussen 2 boeiende individuen die in vintage auto en gesponsord door Natty Lite-bier en Pringles tonen hoe wel én hoe niet om te gaan met iemands transitie.


Genre: documentaire
Jaar: 2024
Regisseur: Josh Greenbaum
Cast: Will Ferrell, Harper Steele
Land: USA
Speelduur: 114 minuten

Related posts