Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WILD AT HEART
Wild At Heart (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

WILD AT HEART 


Sailor (Nicolas Cage), een kerel met een gouden hart maar helaas met een stalen vuist, houdt zielsveel van Lula (Laura Dern). De arme drommel wordt achtervolgd door een duister verleden dat omringd wordt door al even donkere personages die je maar beter mijdt als de pest. Alsof dat nog niet genoeg is komt daar ook nog eens Lula’s psychopathische moeder bij (een zo goed als onherkenbare Diane Ladd, die in het echte leven ook Laura’s moeder is). De nymfomane vrouw gebruikt al haar connecties om met bruut geweld de relatie een halt toe te roepen. 

Een premisse die kan tellen en de aanloop vormt van Wild At Heart, een perfecte neo-noir/roadmovie die evengoed kan doorgaan als een carrousel van morbide personages zoals alleen David Lynch ze weet te verzinnen. Volgens Nicolas Cage hielp de film hem om speelser met het acteervak om te gaan. Ook al zie je hier zijn typische tics is Cage hier in zijn opperbeste doen.


Een vrijbuiter die dweept met Elvis, alles over heeft voor zijn liefje en steeds rondloopt in slangenleren jasje dat voor hem symbool staat voor vrijheid. En voor dat laatste wordt het vechten want Sailor krijgt de meest vreemde personages die kicken op brutaal geweld achter zich aan. Lynch heeft er altijd een fetish van gemaakt om zijn films vol te proppen met freaks, maar in Wild At Heart gaat hij verder dan ooit met als hoogtepunt Willem Dafoe die het deze keer met een bek vol rotte tanden moet zien te stellen. 

NICOLAS CAGE
NICOLAS CAGE in Wild At Heart (c) The Movie Database (TMDB)


De film had zijn voor – en tegenstanders, zelfs op het filmfestival van Cannes in 1990 waar hij de Gouden Palm won en juryvoorzitter Bernardo Bertolucci er alle moeite mee had om doorheen het boegeroep -aangevoerd door Roger Ebert- de prijsuitreiking tot een ordentelijk einde te brengen. Ook al zou Lynch later met Mulholland Drive en Lost Highway nog veel verder gaan, toch is Wild At Heart Lynch ten voeten uit en zie je meer dan ooit zijn bewondering voor The Wizard Of Oz. Die fascinatie wordt tot in de details uitgelegd door Alexandre O. Philippe in de documentaire Lynch/Oz.

In Wild At Heart merk je ook een heleboel castleden uit David Lynch’s Twin Peaks op. Die film werd ook in 1990 gedraaid. Zo zie je eventjes Sherilyn Fenn, maar ook Grace Zabriskie, David Patrick Kelly, Sheryl Lee, Jack Nance en Frances Bay. Harry Dean Stanton, die zoals altijd schittert, zou later een rol krijgen in de film Twin Peaks: Fire Walk with Me.

Hoewel Wild At Heart een Lynch-film pur sang is, is het zonder twijfel samen met The Straight Story en The Elephant Man één van zijn meest toegankelijke. Luguber dat wel, maar tevens met een kleurgebruik dat naar het sprookjesachtige neigt en natuurlijk refereert aan de saga die leidt naar de yellow brick road.


Zoals zo vaak bij Lynch zit ook de kracht hem hier in de details en is Wild At Heart daarom uiterst geschikt voor meerdere kijkbeurten waar je telkens wel iets nieuws in ontdekt. Wild At Heart is overweldigende cinema van een eigenzinnige maar geniale grootmeester, ondersteund door één van de meest iconische rollen van Cage.


GENRE: misdaad
JAAR: 1990
REGISSEUR: David Lynch
CAST: Nicolas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe, J.E. Freeman, Crispin Glover, Diane Ladd
LAND : USA

Related posts