Subscribe Now
Trending News

Blog Post

9 MM
9MM (c) Saga Film
Flashback

9 MM 

De ondraaglijke pijn van het zijn, kent zijn apotheose in een schot achter een gesloten voordeur waar een ogenschijnlijk normaal gezin krampachtig naar adem snakt. Wat volgt is een lange flashback waarin de voorafgaande uren van de drie familieleden worden gereconstrueerd. Een moeder die aan de bak komt als flik en smachtend naar affectie de koffer induikt met een van haar collega’s. Een werkloze trieste vader die zich tengevolge van een ongeval letterlijk door de dag probeert te sleuren. Hij voert eerst zijn opgroeiende zoon Laurent naar school, giet zich daarna vol op café en zwerft vervolgens naar de hoeren. En in plaats van naar school te gaan, trekt de troosteloze Laurent liever op met een bende graffititaggers. Laurent wordt opgepakt en belandt achter de tralies. Zijn moeder haalt hem uit de miserie, maar dat zal de tiener ferm bekopen. Later op de dag volgt de noodgedwongen onderlinge confrontatie.

Het dysfunctionele trio braakt zijn knagende frustraties en opgekropte gevoelens pulserend uit. Wie van de drie zal het eerste afknappen en het fatale schot lossen? Brusselaar Taylan Barman (Au-Delà De Gibraltar) laat zich in 9 MM, zijn tweede langspeelfilm, kennen als een cineast met veel branie en sterk sociaal engagement.

Hij observeert doortastend de kwetsbare personages die hij psychosociaal fileert tot de innerlijke kommer en kwel kwetsbaar aan de oppervlakte komt. Barmans mis-en-scène en het prima camerawerk van Renaat Lambeets (Any Way The Wind Blows), vloeien vlot in elkaar. Samen met de aparte vertelstructuur nemen ook de acteurs je dwingend mee op hun analytische en persoonlijke zielentocht. 9 MM is een integere film die flink wat moreel bezinksel achterlaat in je geest.

GENRE: drama
JAAR: 2008
REGISSEUR: Taylan Barman
CAST: Morgan Marinne, Serge Riaboukine, Anne Coesens, Filip Peeters , Ayham Vatandas
LAND: BELGIË, FRANKRIJK

Related posts