Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SOMETHING WILD
MELANIE GRIFFITH in SOMETHING WILD (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

SOMETHING WILD 

Op 26 april 2017 overleed Jonathan Demme. Een cineast die in de leerschool zat bij Roger Corman (hij debuteerde in 1974 met Caged Heat, een B-film over vrouwengevangenissen) en nu wat vergeten wordt.

Compleet ten onrechte, want in zijn carrière zorgde hij voor twee bommetjes die de filmwereld helemaal zouden doen veranderen. In 1984 was er Stop Making Sense, een concertfilm met de Talking Heads die het genre een compleet nieuwe invalshoek gaf. En in 1991 is er de tour de force met The Silence Of The Lambs.

Daartussen, en ook daarna, maakte Demme een heleboel vergeten pareltjes waaronder deze Something Wild. In 1984 zat Demme in zak en as. Zijn romantisch drama Swing Shift met Goldie Hawn en Kurt Russell kon wel op de bijval de critici rekenen (ze zaten zelfs in de Oscar-running voor de Beste Vrouwelijke Hoofdrol), maar kassagewijs was de film één grote flop. Jaren na datum wordt de film weliswaar als een verloren klassieker beschouwd, maar destijds had Jonathan Demme gewoon zin om zijn regisseursstoel bij het schroot te zetten.

SOMETHING WILD
SOMETHING WILD (c) The Movie Database (TMDB)

Met Something Wild had Demme de critici mee (er was een lovende passage op Cannes). Ook het publiek had interesse in deze grappige roadmovie en dat had dan weer veel met Melanie Griffith te maken. De dochter van actrice Tippi Hedren en destijds echtgenote van Miami Vice-bink Don Johnson had het jaar daarvoor als blonde stoot in Body Double van Brian De Palma het publiek moeiteloos rond haar vinger gewonden. Dat begreep ook Demme die Griffith onmiddellijk in gedachten had voor de rol van de excentrieke Lulu. Haar personage lijkt wel een beetje gepikt van wat Madonna een jaar eerder in Desperately Seeking Susan deed. Losbandig, altijd in de kijker lopen, tegendraads en alles doen wat de lippen los maakt.

MELANIE GRIFFITH
MELANIE GRIFFITH in BODY DOUBLE (c) The Movie Database (TMDB)

In het centrum van New York ontmoet ze er de oersaaie zakenman Charlie Driggs (Jeff Daniels, hoewel Kevin Kline de eerste keus was). Lulu ontvoert Charlie in haar stokoude Pontiac en samen met hem doorkruist ze een heel stuk van de States. Haat wordt liefde, maar plots komt vanuit het niets de levensgevaarlijke ex van Lulu op het toneel. Een rol van wijlen Ray Liotta die vanaf het moment dat hij in beeld komt er net geen onemanshow van maakt. Het was trouwens de eerste rol van Ray Liotta en die hij te danken had aan zijn klasgenote Griffith die hem bij Demme aanprees.

SOMETHING WILD
SOMETHING WILD (c) The Movie Database (TMDB)

De film is grappig en hoewel er een routineuze 80’s-vibe inzit, merk je toch dat het meer is dan dat. Demme lijkt met iedere scene iets anders te willen doen, zo kan je tijdens het reüniefeestje niet anders dan aan Peggy Sue Got Married met Kathleen Turner denken. De film bevat ook een paar keileuke cameo’s zoals John Waters, John Sayles als motoragent die vraagt aan Lulu “Are you admiring my bike?” en “No, I just like big things between my legs” als antwoord krijgt of Charles Napier die als woedende chefkok het dievenduo achternazit.

Something Wild is gemakkelijk te vinden op Blu-Ray via The Criterion Collection.

GENRE:  avontuur, komedie
JAAR: 1986
REGISSEUR: Jonathan Demme
CAST: Jeff Daniels, Melanie Griffith, George ‘Red’ Schwartz, Ray Liotta
LAND: USA

Related posts