Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LES ALGUES VERTES
LES ALGUES VERTES (c) Anga Productions
Bioscoop

LES ALGUES VERTES 

Wist je dat groene zeealgen niet alleen verschrikkelijk kunnen stinken en je in enkele seconden kunnen doden? Nee, wel dan moet je als de bliksem naar de kust in Bretagne trekken. Daar weet men daar alles over. Jaarlijks – doorgaans vanaf de maand juli – wordt men er overspoeld door giftige algen. De geur van rotte eieren verraadt hen. Het is soms zo erg dat men er rondloopt met gasmasker om niet te worden geïntoxiceerd.

Sinds het eind van de jaren tachtig hebben minstens veertig dieren en meerdere personen zich op een van de Bretonse stranden gewaagd, met de dood tot gevolg. De identiteit van de seriemoordenaar in deze ruige kuststreek is er al jaar en dag een publiek geheim: waterstofsulfide (H2S) die groene algen verspreiden is onmiskenbaar de tueur numéro 1.

Talloze burgers hebben over deze letale situatie al herhaaldelijk alarm geslagen om meer ongelukken te voorkomen, maar het mocht niet baten. Thierry Morfoisse overleed in 2009, nadat hij in zijn camionette een te grote lading ontbindende algen had vervoerd. Pas in juni 2018, negen jaar na zijn dood, werd zijn overlijden erkend als arbeidsongeval. Vervloekt zeewier is het symptoom van een diepgeworteld kwaad dat zijn wortels heeft in de moderniseringswetten voor de landbouw van de jaren zestig.

De penetrerende geur ervan hangt in een nevel van belangen en lafheid die grote figuren uit de agro-industrie, wetenschappers met een twijfelachtige ethiek en politici die bang zijn voor hun baan of hun reputatie, samenbrengt. Dit zijn ernstige bevindingen, keiharde, onweerlegbare en bewezen feiten als conclusie van diepgaand onderzoek gevoerd door de jonge Franse journaliste Inès Léraud.

Les Algues Vertes
LES ALGUES VERTES (c) Anga Productions



Eerst bundelde ze de angstwekkende resultaten van haar realistische tranche de vie-onderzoek om ze vervolgens op de wereld los te laten onder de vorm van een stripalbum met als titel Algues vertes, l’histoire interdite, geïllustreerd met prachtige tekeningen van Piette Van Hove. Het album werd gepubliceerd in juni 2019 en was een instant bestseller. Ofschoon de Franse autoriteiten aanvankelijk heel vijandig waren, fungeerde dit opmerkelijk en geëngageerd beeldverhaal als basis voor de dramatische thriller Les Algues Vertes van Pierre Jolivet, een eminence grise van de Franse filmindustrie (hij schreef onder meer ooit het scenario van Luc Bessons post-apocalyptisch-debuut- en cultthriller Le Dernier Combat). 

Les Algues Vertes is dus eigenlijk het gedramatiseerde, maar waargebeurde verhaal, van de ondertussen meermaals gelauwerde reporter, Radio France-figuur, documentariste, populaire podcastster en freelance plattelandsonderzoeker Inès Léraud (ze schreef zelf ook mee aan het filmscenario) en haar significante inbreng wat betreft de dodelijke plaag van de groene algen in Bretagne. Deze film is geen documentaire, maar wordt intelligent opgebouwd als een spannende thriller waar je als kijker wordt meegenomen tijdens een heel interessante, revelerende en echt plaatsgevonden journalistieke zoektocht naar de oorzaken, de gevolgen en de waarheid achter het algenschandaal aan de hand van haar ontmoetingen met klokkenluiders, academici, boeren en politici.

Als kijker participeer je boeiend aan de ontrafeling van een halve eeuw stilte rond monsters die uit laboratoria verdwijnen, lichamen die begraven worden voordat er autopsie op wordt verricht, sociale beïnvloeding en vuile politieke druk en dito spelletjes. Je vraagt je – ondanks dat je op voorhand de afloop weet – toch af of het hoofdpersonage er zal in slagen om de waarheid te laten overwinnen?

Deze makkelijk toegankelijke en uitstekend geacteerde film (een dikke pluim voor Céline Sallette in de huid van Léraud), is dan ook van groot algemeen belang in de strijd tegen deze dodelijke plaag die de inwoners van Bretagne wordt opgelegd door lobby’s van intensieve landbouw en de straffeloosheid van de acties van industriëlen met de medeplichtigheid van talrijke politieke machtsfiguren. Les Algues Vertes is een intensieve, goed gestructureerde en knap opgebouwde dramatische thriller die zich na een visie perfect leent tot discussieforums over onder meer ongegeneerd absolutistisch productivisme.


GENRE: drama, thriller
JAAR: 2023
REGISSEUR: Pierre Jolivet
CAST: Céline Sallette, Nina Meurisse, Julie Ferrier, Adrien Jolivet, Jonathan Lambert
LAND: Frankrijk, België

Related posts