Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LA PISCINE
LA PISCINE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LA PISCINE 


Soms kent het toeval een griezelige bijklank. Naar aanleiding van de 55e verjaardag werd La Piscine opnieuw in roulatie gebracht in de Belgische bioscopen. Een feestje dat jammer genoeg vergald werd door het overlijden van Jane Birkin, één van de hoofdrolspelers, waardoor deze verjaardag een nogal macaber kantje kreeg. Niets valt te omzeilen en al zeker niet de dood niet waardoor de re-release eerder lijkt op een hommage.

Birkin was door haar spraakmakende romance en succesvolle duetten met provocateur Serge Gainsbourg wel al volop een vedette in Frankrijk, maar met La Piscine had ze haar eerste echte hoofdrol in een film te pakken en het publiek hield ervan.

Jane Birkin in La Piscine
JANE BIRKIN in LA PISCINE (c) The Movie Database (TMDB)

Naast Birkin stonden ook Romy Schneider en Alain Delon op de affiche. Ook deze twee iconen sierden dagelijks de covers van de boulevardpers, want in het echte leven waren ze van 1958 tot 1963 een koppel. Toen de film werd opgenomen was Schneider weliswaar al lang getrouwd met regisseur Harry Meyen, maar de chemie tussen de twee spatte van het scherm dat het geen naam had. Subtiel, maar ongelooflijk erotisch. Dat zagen ook de Fransen. Schneider, die op dat moment haar filmcarrière op pauze had gezet om te zorgen voor haar zoon David, werd door de film plots weer the next big thing in Frankrijk.

Net zoals in de realiteit spelen zij ook in La Piscine een koppel tussen wie het vuur al wat is gedoofd, maar de affectie blijft. Delon speelt Jean-Paul, een man uit de reclamewereld die niet goed weet wat met zijn leven aan te vangen. De man worstelt met demonen waar duidelijk de drank voor iets tussen zit. Terwijl de rest van de villabewoners het ene glas na het andere binnen kieperen, probeert Jean-Paul sober te blijven.

Schneider speelt Marianne. Haar leven lijkt zich te concentreren rond haar zwembad in een villa in de buurt van St.-Tropez. Het is dan ook daar dat de camera van Jean-Jacques Tarbès zich alsmaar op richt. Vervelend zou je denken, maar dat is geenszins het geval. Zeker niet wanneer Harry (Maurice Ronet) langs komt en blijkt dat hij een oud lief is van Marianne en vriend van Jean-Paul. De twee zijn elkaar nog duidelijk niet vergeten en om de druk op de ketel compleet te maken, heeft Harry zijn 18-jarige dochter Penelope (Jane Birkin) meegebracht die binnen de kortste keren bezwijkt voor de mooie ogen van Jean-Paul.

Hoewel er flink gekeuveld wordt, gebeuren er ook tal van andere dingen die de spanning ten top drijven. Jacques Deray die in Frankrijk zo’n dertigtal films maakte waaronder kassuccessen zoals Borsalino of Le Marginal, koos voor een perfecte mix van een driehoeksverhouding die op exploderen staat en een misdaadtwist om het laatste halfuur perfect mee af te ronden.

ROMY-SCHNEIDER
ROMY SCHNEIDER in LA PISCINE (c) The Movie Database (TMDB)

Soms lijkt het wel of de protagonisten niet meer doen dan wat paraderen in hun blote kont, en hoewel dat in feite ook wel zo is, zorgt het charisma van Delon, Schneider en Birkin voor ongeziene cinema. Later zei Alain Delon evenwel in een interview dat hij deze film niet opnieuw kon bekijken omdat zijn ex-geliefde Romy Schneider en goede vriend Maurice Ronet beiden vroegtijdig stierven onder zeer tragische omstandigheden.

In 2015 ondernam Luca Guadagnino een vrij vruchteloze poging om via A Bigger Splash een remake te maken van La Piscine, maar hou het vooral op het origineel al was het maar omdat Schneider-Delon-Birkin met glans tonen waar Franse glamour voor staat. Een van de Franse tijdloze klassiekers die je moet hebben gezien.

GENRE: drama, misdaad
REGIE: Jacques Deray
CAST : Romy Schneider, Alain Delon, Maurice Ronet, Jane Birkin
JAAR: 1969
LAND : Frankrijk

Related posts