Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE NUN II
THE NUN II (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

THE NUN II 

Tijdens de afgelopen weken werd de nieuwe sequel op The Nun – wat op zijn beurt een spin-off van The Conjuring uit 2013 is  –  door mening horrorliefhebber met de nodige argusogen bekeken. Nog voor de film uitkwam en wellicht voor ze er ook maar één seconde van hadden gezien uiten tegenstanders hun ongenoegen door te stellen dat James Wan – nu druk bezig met de Aquaman-sequel – zijn melkkoe al lang genoeg had uitgemolken en dat het hoog tijd werd om te stoppen. Het voldongen feit dat The Nun uit 2018 van Corin Hardy aanzien wordt als het dieptepunt uit The Conjuring-franchise deed daar zijn spreekwoordelijk schepje bovenop. Te oordelen naar de bezoekcijfers is het publiek de demonische fratsen evenwel nog lang niet beu, want de Amerikaanse box-office cijfers tijdens het openingsweekend spraken voor zich.

De gesel mag gerust in de kast blijven liggen, want ons ga je niet horen beweren dat The Nun II tot de hall of fame van het horrorjaar 2023 behoort – deze plaats is tot dusver weggelegd voor Evil Dead Rise en Talk To Me – maar deze tweede film over de demonische non is sowieso stukken beter dan zijn voorganger, en op het ontgoochelende einde na zelfs een genietbare en bij momenten visueel aantrekkelijke film. 

THE NUN II
THE NUN II (c) The Movie Database (TMDB)

Bloederig en origineel wordt het wel niet, maar regisseur Michael Chaves heeft duidelijk begrepen dat een film meer moet zijn dan zo maar een CGI-gedrocht en dat het publiek ook wel een verhaal en zelfs wat humor op zijn verlanglijstje heeft staan. Twee ingrediënten die niet vergeten zijn en als je daar ook nog een goed acterende Taissa Farmiga (zus van) bij optelt, dan heeft The Nun II zeker en vast zijn doel niet gemist. Eentje om wel gauw te vergeten, maar meer dan goed genoeg voor bijna twee uur popcornhorror. 

Horror die een link heeft met religie durft wel eens saai uitdraaien, denk gewoon aan het ferm ondermaatse en ronduit debiele The Pope’s Exorcist, maar daar zijn we in The Nun II gelukkig van gespaard gebleven. Het hoeft niemand te verbazen dat de kerkelijke archieven – deze keer uit het Palais des Papes uit Avignon – voor een veel te simpele ontknoping zorgen, gelukkig blijven we gespaard van nietszeggende Bijbelteksten die zijn opgevist door Hollywood-scenaristen. Niet dat het simpele verhaal steek houdt, maar daar draait het in deze horrorthriller nauwelijks om. De makers wilden gewoon de op Marilyn Manson-lijkende non visueel zo veel mogelijk benutten, en daar slaagt Michael Chaves al bij al vrij goed in.

THE NUN II
THE NUN II (c) The Movie Database (TMDB)

Waar Chaves zich wel in verslikt zijn de te aanwezige en onnodige flashbacks die verstikkend werken. En jawel, je mag de eerste Nun gerust skippen om dit verhaal te kunnen volgen. Straffer nog, je moet niet eens – het effectieve en anderzijds overschatte – The Conjuring hebben gezien om mee te zijn met het rechtlijnige verhaal over de demonische non Valak die de wereld rondreist en in 1956 haar nieuwe werkplek in een Franse kostschool heeft gevonden. Dat laatste is meteen goed voor Chaves om de film een onnodig Amélie Poulain-tintje mee te geven, wat in bepaalde scènes voor een visuele, weliswaar clichévolle afwisseling zorgt.

De kerkelijke vaders nemen hun verantwoordelijkheid op en sturen daarom zuster Irene (Taissa Farmiga) naar het Franse oord. Zij neemt op haar beurt de tegendraadse zuster Debra (Storm Reid) mee. Af en toe proberen de scenaristen op de kar te springen van het voorspelbare buddy cop-sjabloon, maar dat lukt op een paar voorgekauwde, best wel leuke grapjes niet. Ook het personage van Irene’s oude vriend Frenchie slaat maar mondjesmaat aan. We kunnen er wel trots op zijn dat zijn personage vertolkt wordt door de Belgische acteur Jonas Bloquet, maar verder dan een levenloze boomstam die doet denken aan Dave Bautista reikt zijn acteertalent niet. 

Het zijn één voor één minpunten, net als het veel te dwaze slot, maar toch is The Nun II niet de draak waar sommige hem voor verslijten en dat komt vooral door de visuele sterkte – de beelden met de tijdschriften in de kiosk zijn magistraal – van DOP’er Maxime Alexandre. Je zal ons niet onmiddellijk horen vertellen dat je je zuurverdiende centen nu meteen moet gaan inruilen voor een bioscoopkaartje naar deze helletocht, wel is The Nun II één van de betere spin-offs uit The Conjuring-reeks, en dat zullen ze in Hollywood ondertussen al lang begrepen hebben.

GENRE: horror, thriller
JAAR: 2023
REGISSEUR: Michael Chaves
CAST: Taissa Farmiga, Jonas Bloquet, Storm Reid, Anna Popplewell, Bonnie Aarons
LAND:  USA


Related posts