Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THELMA & LOUISE
THELMA & LOUISE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THELMA & LOUISE 

Het verhaal van Thelma & Louise is ondertussen overbekend. Louise (Susan Sarandon) is een serveerster van middelbare leeftijd die zin heeft om een weekendje op stap te gaan met haar hartsvriendin Thelma (Geena Davis). Louise is een vrijgevochten vrouw die niet op haar mondje is gevallen, terwijl Thelma een braaf huissloofje is die ervoor zorgt dat haar ondankbare echtgenoot dagelijks zijn avondeten krijgt. Toch kan Louise Thelma overhalen om er een weekend op uit te trekken. Meteen bij de eerste dag loopt het echter totaal mis. In een dancing kijkt de dronken Thelma net iets te wulps in de ogen van een cowboy en ze wordt verkracht. Louise grijpt in, doch maakt de verkrachter een rotopmerking die hij beter niet had gemaakt, want hij krijgt als antwoord daarop een kogel in de buik. De pleziertrip wordt daardoor een klopjacht.
 
De zevende film van Ridley Scott (broer van wijlen Tony) veroorzaakte heel wat problemen in Hollywood. De regisseur van Alien en Blade Runner kreeg wel de toelating van de toenmalige MGM-bonzen (Alan Ladd Jr. en Rebecca Pollack) om zijn eigen koers te varen, toch zette dat achteraf veel kwaad bloed. Thelma & Louise is de eerste film in de geschiedenis waarin twee vrouwen die mannen lik op stuk geven en heldinnen worden.

THELMA & LOUISE
THELMA & LOUISE (c) The Movie Database (TMDB)



Sarandon en Davis prijkten op de voorpagina van Time, maar het artikel ging niet over de film, wel over het feit of die evolutie wel dat was wat feministen echt wilden. De film werd als gewelddadig omschreven ofschoon er in totaal “maar” drie doden vallen. Sommige goedgelovigen dachten dat deze roadmovie voor een revolutie in de filmindustrie zou zorgen, maar dat bleek niet het geval. Het was zoals Sarandon zelf zegt niet meer dan een storm in een glas water, want anno 2013 spreekt men nog steeds van chick flicks als men het over vrouwenfilms heeft.
 
Het is misschien een gemiste kans voor de vrouwenbeweging, toch is Thelma & Louise één van de beste Hollywoodfilms uit de jaren 90. Daar zijn verschillende redenen voor. Vooreerst is er de uitmuntende cast. De rol van twee vogelvrijverklaarde vrouwen is op het lijf van Geena Davis en Susan Sarandon geschreven. Dat was geen vanzelfsprekende keuze, want geen van beiden was in die tijd een superster en voor een film met een budget van 16 miljoen dollar was dat niet zonder gevaar. Oorspronkelijk was het de bedoeling om Michelle Pfeiffer en Jodie Foster te strikken, maar die waren op dat moment niet vrij.

De studio stelde nog Frances McDormand en Holly Hunter voor, maar Scott (die aanvankelijk de prent alleen maar wilde produceren) wilde absoluut (en gelukkig maar!) Sarandon en Davis op de affiche. Ook de kleine rollen zijn één voor één magistraal. Natuurlijk hebben we Brad Pitt die voor het eerst een grote rol vertolkt. Het gerucht doet de ronde dat Pitt toen hij naar het Filmfestival van Gent kwam om zich steendood te vervelen, naar verluidt was er geen enkele journalist die geïnteresseerd was in een babbel met de (toen nog) nobele onbekende. Vol frustraties zocht Pitt enkele cafés in het Gentse stadscentrum op!

BRAD PITT
BRAD PITT in THELMA & LOUISE (c) The Movie Database (TMDB)


Zoals steeds schittert ook Harvey Keitel. Ook voor hem was Thelma & Louise een zeer aparte film, want het was de eerste keer dat hij een goede kerel mocht spelen. Christopher McDonald is hilarisch als echtgenote van Thelma. Er is eveneens Michael Madsen die nog maar eens een hotelkamer kort en klein mag slaan. Ten slotte is er de onvergetelijke Marco St. John als de seksistische trucker die zichzelf met trots de stormtrooper of love noemt. Volgens Scott was zijn vertolking, die uit een heleboel obscene gebaren bestaat, zo overdreven dat hij nadien aan geen vrouw meer kon geraken.
 
Andere belangrijke factoren zijn natuurlijk zowel het uitmuntende scenario als de feilloze regie van Ridley Scott. De film is grotendeels in het Grand Canyon-gebied en Utah opgenomen, waarmee deze roadmovie meteen ook een eerbetoon aan John Ford is, de man van de John Wayne-westerns Fort Apache en Red River die daar ook zijn opgenomen.



GENRE: roadmovie
JAAR: 1991
REGISSEUR: Ridley Scott
CAST: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Brad Pitt, Michael Madsen, Christopher McDonald
LAND:  USA



Related posts