Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DUMB MONEY
PAUL DANO in DUMB MONEY (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

DUMB MONEY 

Wie ooit de moeite deed om via beleggingen snel rijk te worden zal ongetwijfeld wel op de naam van Keith  Gill zijn gebotst. Deze Amerikaans financieel analist – Roaring Kitty voor de vrienden – werd in korte tijd een ware legende slash held bij mensen die best wel zin hadden in een gokje via een belegging. Goudzoekers die door hun onwetendheid – of nog meer door het gebrek aan geld – weggelachen werden door de grote jongens van Wall Street. Via Reddit, YouTube en Twitter spoorde Gill kandidaatbeleggers aan om massaal aandelen te gaan kopen van GameStop, een winkel van games is waar niemand nog enige toekomst in zag.

DUMB MONEY
DUMB MONEY (c) The Movie Database (TMDB)


Gill werd dan ook in het begin geen seconde serieus genomen door economisten en andere cijferknobbels. Hoewel de man nooit in zijn leven een maatpak droeg wist hij als econoom maar al te goed wat hij deed. Het feit dat hij Wall Street te kakken zette maakte hem tot een ware Robin Hood en bij uitbreiding dus ook perfect filmvoer voor een Hollywood-film.

Het grootste gevaar bij dit soort film is natuurlijk dat je iets maakt met terminologie die alleen maar te begrijpen is door vakidioten. Gelukkig heeft regisseur Craig Gillespie (Lars and the Real Girl, de remake van Fright NightI, Tonya en de beste Disney-film in jaren Cruella) zeer goed naar The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese gekeken. Zonder plat te gaan, maar door er met de nodige humor voor te zorgen dat de financiële leek er na twee uur geen punthoofd van krijgt.

DUMB MONEY
DUMB MONEY (c) The Movie Database (TMDB)


De sterkste schakel van deze ketting is zonder twijfel het bizarre verhaal an sich en vooral het feit hoe Keith  Gill erin is geslaagd om een heel leger perfect opgeleide beleggers om de tuin te kunnen leiden. Wat anarchie in de beurswereld kan nooit kwaad en wederom perfect vertolkt door eeuwige melkmuil – maar sowieso één van de beste acteurs van deze generatie – Paul Dano. Was hij vorig jaar nog de fictieve vader van Steven Spielberg in The Fabelmans dan zit hij nu met een bandana op achter de computer met mêmes uit Braveheart de big boys van Wall Street een loer te draaien.

Naast Paul Dano zien we ook nog Shailene Woodley, de alsmaar beter wordende Seth Rogen en opkomende ster Talia Ryder schitteren. Iets minder te spreken zijn we te spreken over de net iets te klassieke opbouw van de film. Hoewel flashy is het sjabloon gewoon dat van Rocky, of hoe een nobody opklimt tot de allerhoogste regionen. Een minpuntje dat we eerder dit jaar ook zagen in Air, de film over basketbalschoenen die vriend en vijand verbaasde. In tegenstelling tot het personage van Gill is er helaas net iets te weinig durf op de regiestoel aanwezig, gelukkig draaien scenaristen Lauren Schuker Blum en Rebecca Angelo er hun hand niet voor om door het kapitalisme een (lichte) stamp in de maag te verkopen.

Op wat schoonheidsfoutjes is Dumb Money het soort film waar we de laatste jaren om smeken. Geen reboots, remakes of uitgemolken sequels, maar gewoon originele verhalen en wees er maar zeker dat dit relaas over deze economische rebelse punk uit de beurswereld er zo één is.

Dumb Money is verkrijgen op DVD en Blu-ray



GENRE: biografie, komedie, drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Craig Gillespie
CAST: Paul Dano, Pete Davidson, America Ferrera, Nick Offerman, Anthony Ramos, Sebastian Stan, Shailene Woodley, Seth Rogen, Talia Ryder
LAND:  USA

Related posts