Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE WIND RISES
THE WIND RISES (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE WIND RISES 

De in Tokio geboren Hayao Miyazaki is een van de belangrijkste en meest getalenteerde regisseurs van de anime. Hij is ook de stuwende kracht achter anima, het enorm populaire Japanse equivalent van het stripverhaal. In zijn thuisland is Miyazaki een levende legende, maar in het westen kreeg hij pas echt bekendheid door het sublieme Spirited Away waarvoor hij in 2003 trouwens de Oscar kreeg voor Beste Animatiefilm.

THE WIND RISES
THE WIND RISES (c) The Movie Database (TMDB)

De film werd in Japan zo druk bezocht dat hij Titanic moeiteloos van de eerste plaats verdrong. Miyazaki realiseerde verder nog de succesfilms: Howl’s Moving Castle, Princess Mononoke, Ponyo On The Cliff By The Sea en recentelijk The Boy And The Heron. The Wind Rises is Miyazaki’s elfde animatiefilm en op het Filmfestival van Venetië waar de prent in competitie werd vertoond, maakte de grootmeester verrassend bekend dat het zijn laatste animatiefilm is wegens pensioengerechtigde leeftijd. Niets van waar dus!

THE WIND RISES
THE WIND RISES (c) The Movie Database (TMDB)

In The Wind Rises volgen we het gepassioneerde leven van de historische Jiro Horikoshi die als kind droomde om ooit piloot te worden. Omwille van zijn zicht-insufficiëntie kan hij zijn droom niet realiseren en besluit hij als ingenieur carrière te maken. Hij verwerft grote faam als ontwerper van gevechtsvliegtuigen (de roemruchte ‘Zero-jagers’) voor een grote constructeur. De aardbeving van Kanto in 1923, de grote depressie, de tuberculose-epidemie en de Japanse deelname aan WO II, vormen het decor voor de ontroerende vriendschappen en innige liefdes van een man die met een nooit aflatende passie zijn leven aan vliegtuigen wijdde. 

De betoverend mooie The Wind Rises is gebaseerd op een manga met dezelfde titel, die op zijn beurt is gebaseerd op een kortverhaal van Tatsuo Hori. Miyazaki trakteert je op een waanzinnig knap visueel en kleurrijk spektakel dat zijn vorige meesterwerken moeiteloos evenaart. In feite is The Wind Rises één wervelende ‘windhoos’ aan prachtige natuurbeelden en prentkaarttekeningen die getuigen van feilloze diepteperspectieven en een subliem kleur-, licht- en schaduwspel dat verwijst naar gewaardeerde tableaus van o.a. Monet, Vermeer, Magritte en Paul Delvaux.

THE WIND RISES
THE WIND RISES (c) The Movie Database (TMDB)

Bovendien verheft de indrukwekkende muziek van Joe Hisaishi de film zowaar naar een nieuwe dimensie en steekt de prent ook nog vol vurige politieke kritiek. The Wind Rises zorgde voor ophef en ultranationalisten vonden de film te ‘anti-Japans’en noemden Miyazaki zelfs een verrader. Desondanks werd deze puike epische animatiefilm over liefde, doorzettingsvermogen en de uitdagingen van het leven genomineerd voor de Golden Globe voor Beste niet-Engelstalige film, een Oscar voor Beste Animatiefilm, won hij een National Board of Review Award voor Beste Animatiefilm en was hij de openingsfilm van het 33ste Animafestival in Brussel.

The Wind Rises is verkrijgbaar op Blu-ray


GENRE: anime
JAAR: 2013
REGISSEUR: Hayao Miyazaki
CAST: Hideaki Anno, Miori Takimoto, Hidetoshi Nishijima
LAND: Japan
SPEELDUUR : 126 minuten

Related posts