Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ROBOT DREAMS
ROBOT DREAMS (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

ROBOT DREAMS 

De stemgerechtigde leden van de Academy denken er vermoedelijk anders over, maar als het aan ons ligt dat vallen Disney en Pixar dit jaar uit de boot bij de Oscarnominaties. Met Spider-Man Across the Spider-Verse, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem, Nimona, Suzume en Robot Dreams zijn er nu éénmaal veel sterkere kandidaten in roulatie. De laatste uit dat rijtje draait vanaf nu in de Belgische bioscopen.

Robot Dreams is het nieuwe kindje van de Spanjaard Pablo Berger die ons in 2012 al verblijdde met Blancanieves, een prachtig in zwart-wit geschoten twist op Sneeuwwitje. Ditmaal opteert hij voor animatie en vertrekt van de gelijknamige graphic novel van de Amerikaanse Sara Varon. Net als in Blancanieves laat Berger het beeld voor zich spreken. Zonder woorden vertelt hij het pakkende verhaal van een eenzame antropomorfe hond in het Manhattan (New York) aan het eind van de jaren ‘70. Om zich niet langer alleen te voelen schaft de hond zich een robot aan. Na even wat gesukkel met het bouwpakket is zijn nieuw vriendje er en vormen ze een onafscheidelijk duo. Tot onze hond de robot op een mooie zomeravond noodgedwongen en vol van tranen moet achterlaten op een afgesloten strand in Coney Island … .

Robot Dreams
ROBOT DREAMS (c) The Movie Database (TMDB)

Wat volgt is een warm verhaal over het universele verlangen naar die ene speciale metgezel waar je alles mee kan delen. Dit kan zowel je grote liefde als een hechte vriend zijn waar je alles voor opoffert, maar ook rijkelijk voor beloond wordt. Robot Dreams brengt het onschuldig en niet complex zodat de kleinsten er ten volle van kunnen genieten, maar tegelijkertijd komen volwassenen aan hun trekken en zullen ook zij zeker en vast een traantje wegpinken.

De film beweegt op het ritme van de grootstad en vooral op de tonen van Earth, Wind & Fire’s September. Robot Dreams gaf ons zelf zin om onze rolschaatsen aan te binden en naar een rollerdisco te trekken. Het New York van toen wordt zeer kleurrijk en levendig weergegeven. Pablo Berger verliest hierbij geen detail uit het oog en springt ook creatief om met het verstrijken van de tijd. Het resultaat is een prachtige animatiefilm die op subtiele wijze een hartverscheurend verhaal brengt. Verplichte kost voor jong en oud deze kerstvakantie!


Genre: animatie, drama, muziek
Jaar: 2023
Regisseur: Pablo Berger
Cast: Ivan Labanda, Tito Trifol, Rafa Calvo
Land: Spanje, Frankrijk
Speelduur: 102 minuten

Related posts