Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PRESS PLAY #7
PRESS PLAY (c) Image by cookie_studio on Freepik
Press Play

PRESS PLAY #7 

Press Play begint deze week met een waslijst van eigen bodem, want Remain In Light heeft weer een hele stapel releases klaar.

Op 6 maart verschijnt de dvd The Jungle Bunch World Tour van Benoit Somville, Yannick Moulin en  Laurent Bru. Een mysterieuze superschurk bedekt de jungle met giftig roze schuim dat explodeert bij contact met water, waardoor de Jungle Bunch te hulp moet schieten.


Reeds aangekondigd, maar met wat vertraging verschijnt Dumb Money van Craig Gillespie met Paul Dano, Shailene Woodley, Seth Rogen en Pete Davidson. De film gaat over het echt gebeurde verhaal van de investeerder Keith Gill, die online bekendheid verwierf als ‘Roaring Kitty’ door de beleggingswereld op zijn kop te zetten door massaal aandelen te kopen van de verliesmakende videogame-winkel GameStop.


Il Boemo van  Petr Vaclav is dan weer andere koek. Een biografie die zich afspeelt in het Venetië van de late 18e eeuw waar we kennis maken met de Tsjech Josef Mysliveček (Vojtěch Dyk) die droomt van een carrière als operacomponist, maar in een stad vol talenten en gevestigde namen woont.


Op 13 maart verschijnt Le Pot-au-feu van de Frans-Vietnamese cineast Trần Anh Hùng die bijzonder goed onthaald werd op het filmfestival in Cannes. De gerechten worden prachtig in beeld gebracht in deze culinaire vertelling over een van Frankrijks toonaangevende chef-kok. Juliette Binoche en Benoît Magimel spelen twee geliefden spelen en delen het scherm met een diverse cast van Franse groenten, zeevruchten, vlees… en behoorlijk wat boter. Een film voor fijnproevers!


Freelance komt ook uit, zowel op dvd als Blu-ray. Wanneer Mason (John Cena) besluit het leger te verlaten om een gezin te starten, wordt zijn nieuwe uitzichtloze leven onderbroken door een gevaarlijke missie, want hij wordt aangewezen als bodyguard voor een uitgebluste journaliste (Alison Brie) terwijl ze een genadeloze, maar charmante dictator (Juan Pablo Raba) interviewt.


Een van de grote titels op Remain In Light is natuurlijk de alom bejubelde Past Lives van Celine Song over Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, die uit elkaar worden gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Past Lives werd de grote verrassing op de filmfestivals van Berlijn en Sundance.


Er is ook horror bij Remain In Light en die komt via 100 Candles Game: The Last Possession van Carlos Goitia en Guillermo Lockhart die op 20 maart op dvd en Blu-ray uitkomt. Een team influencers besluit om een ritueel te houden in het landhuis van de “zwarte gravin”, maar de vraag is wie het zal overleven…


In Dead Shot dat uitkomt op 27 maart volgen we het avontuur van de Ierse voormalig militair Michael O’Hara en zijn hoogzwangere vrouw die een nieuw bestaan willen opbouwen, maar hij wordt nog altijd gezocht door de Special Forces van het Britse leger. Deze film die zich afspeelt in het Ierland van de jaren 70 werd geregisseerd door het duo Charles Guard en Thomas Guard en heeft Aml Ameen, Colin Morgan en Máiréad Tyers in de hoofdrollen.


Ten slotte is er bij Remain In Light nog Golda. De Brits-Amerikaanse biografische dramafilm uit 2023 van Guy Nattiv toont het leven van Golda Meïr, de vierde premier van Israël, die regeerde tijdens de Jom Kipoeroorlog. In de film spelen onder anderen Helen Mirren, Camille Cottin en Liev Schreiber mee.


Sony Pictures Classics brengt Cocktail Hour uit. Deze film uit 1933 is een Amerikaanse pre-Code romantische dramafilm uit 1933 met Bebe Daniels in de hoofdrol. De film werd geregisseerd door Victor Schertzinger. De film volgt Cynthia Warren, een aantrekkelijke en getalenteerde illustratrice voor grote tijdschriften die een luxueus leventje leidt in een modieus penthouse in New York City.

Sony Pictures Classics releaset ook Steel Magnolias op 4K. Deze Amerikaanse komedie-dramafilm uit 1989 geregisseerd door Herbert Ross heeft een ensemblecast met Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olympia Dukakis en Julia Roberts. Het scenario van Robert Harling is gebaseerd op zijn gelijknamige toneelstuk uit 1987 en gaat over een groep vrouwen uit een kleine stad en hoe die omgaan met de dood van een van hen.


Het Amerikaanse Classic Flix brengt de klassieker Meet John Doe uit 1941 op 4K uit.
Deze Amerikaanse komedie-dramafilm uit 1941 werd geregisseerd en geproduceerd door Frank Capra met Gary Cooper en Barbara Stanwyck in de hoofdrollen. De film gaat over een politieke campagne die onbewust wordt opgezet door een krantencolumnist met een ingehuurde dakloze man. In 1969 kwam de film in het publieke domein in de Verenigde Staten terecht. Het was de eerste van twee films die Capra maakte voor Warner Brothers, nadat hij Columbia Pictures verliet, de andere was Arsenic and Old Lace (1944).


Kino Lorber brengt op Blu-ray from Fletch en de sequel Fletch Lives uit. Fletch is een Amerikaanse komische thrillerfilm uit 1985 van Michael Ritchie gebaseerd op de populaire Fletch-romans van Gregory Mcdonald en heeft Chevy Chase in de hoofdrol.
Fletch deed het goed bij de critici en aan de kassa – de film stond in het releasejaar in de top 50 van films die het meeste geld opbrachten. Sindsdien heeft de film een cultaanhang gekregen en in 1989 kwam er een vervolg, Fletch Lives.


We hebben ook de nieuwe Criterion-titels voor je. Op Blu-ray komt Girlfight uit 2000 uit.
Girlfight is een Amerikaanse sportdramafilm uit 2000, geschreven en geregisseerd door debutante Karyn Kusama met Michelle Rodriguez in haar eerste filmrol. De film volgt Diana Guzman, een probleemleerlinge van de middelbare school in Brooklyn die besluit om haar agressie te kanaliseren door te trainen als bokser, ondanks de afkeuring van zowel haar vader en haar toekomstige trainers, als de concurrenten in de door mannen gedomineerde sport.


Op 28 mei brengt Criterion de alom bejubelde thriller Anatomie d’une chute op Blu-ray uit. In dit juridisch drama uit 2023 van Justine Triet wil Sandra Hüller als een schrijfster haar onschuld te bewijzen na de dood van haar man. De film ging in première op het 76e filmfestival van Cannes op 21 mei 2023, waar het de Palme d’Or won.


Op Blu Ray verschijnt een box met drie films (EmitaïXala en Ceddo) van Ousmane Sembene. Nadat hij het pad effende voor Afrikaanse filmmakers om hun eigen verhalen op het scherm te vertellen, ging de Senegalese auteur Ousmane Sembène in de jaren zeventig steeds urgenter en provocerender te werk. Met zijn scherpe kritiek op kolonialisme, politieke corruptie, patriarchale arrogantie en religieuze indoctrinatie bevestigden zijn drie films uit de jaren 70 de radicale oproep tot verzet.


Op hetzelfde Criterion verschijnt Peeping Tom op 4K. De film van Michael Powell uit 1960 draait om een seriemoordenaar die vrouwen vermoordt terwijl hij een draagbare filmcamera gebruikt om hun stervende uitdrukkingen van terreur vast te leggen en zijn beelden samenvoegt tot een snuff-film voor zijn eigen genot. Het controversiële onderwerp van de film en de extreem harde ontvangst door critici hadden een zeer negatieve invloed op Powell’s carrière als regisseur in het Verenigd Koninkrijk. Peeping Tom wordt nu algemeen beschouwd als een meesterwerk en een voorloper van de hedendaagse slasherfilm.

Ten slotte is er bij Criterion de Blu-rayversie van A Story Of Floating Weeds uit 1934 en Floating Weeds uit 1959. In 1959 herschreef Yasujiro Ozu zijn stille klassieker A Story of Floating Weeds uit 1934 in kleur met de gevierde cinematograaf Kazuo Miyagawa. Ozu plaatste zijn latere versie op een locatie aan zee, maar behield verder de details van zijn elegant eenvoudige plot waarin een ouder wordende acteur terugkeert naar een klein stadje met zijn gezelschap en zich herenigt met zijn voormalige geliefde en hun zoon.

Umbrella brengt Caligula op 4K uit, de historische en pornografische exploitatiefilm uit 1979
van Tinto Brass. De film toont het leven van de Romeinse keizer Caligula. Het scenario werd geschreven door Gore Vidal en werd mede gefinancierd door het blad Penthouse. De film heeft Malcolm McDowell, John Gielgud, Peter O’Toole en Helen Mirren in de hoofdrollen. Caligula kreeg negatieve kritieken, maar werd erg populair op video en dvd en is een cultfilm geworden.

Kino Lorber brengt zowel op 4K als Blu-ray The Ladykillers uit. Het gaat om de versie uit 1955 van de Ealing Studios met Alec Guinness en Katie Johnson in de hoofdrolenl. De film gaat over een bende boeven die ter voorbereiding van een bankroof een kamer huurt bij de oude mevrouw Wilberforce die denkt dat ze muzikanten zijn. De film werd genomineerd voor een Oscar, maar won deze niet. In 2004 was er een remake gemaakt van Ethan Coen en Joel Coen, met dezelfde titel.

Ook op Kino Lorber, maar alleen op Blu-ray is The Proud and Profane, een Amerikaanse romantische dramafilm uit 1956 geregisseerd door George Seaton met William Holden en Deborah Kerr in de hoofdrollen.

Een andere Kino Lorber-titel is Pursued, een Amerikaanse western uit 1947 onder regie van Raoul Walsh met Robert Mitchum. De film speelt zich af tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog.

Refuse Films brengt de Troma-film Eating Miss Campbell van 2022 uit. In deze film van
Liam Regan met Laurence R. Harvey, Lyndsey Craine, Vito Trigo en Lloyd Kaufman volgen we de veganistische gothic-studente Beth Conners. Haar leven neemt een bizarre wending wanneer ze merkt dat haar leven lijkt op een horrorfilm uit de jaren 90 die alleen zij kan zien.

Op 25 maart brengt Second Run Happy End van 1967 uit. Oldřich Lipský’s unieke Tsjechische zwarte komedie heeft een ingenieuze twist – het vertelt het levensverhaal van een rokkenjager en veroordeelde moordenaar volledig in omgekeerde volgorde: van zijn ‘geboorte’ bij de guillotine tot zijn vertrek als kind. De omgekeerde chronologie, waarbij de gebeurtenissen zich volledig achterstevoren afspelen, gooit de verhaallijn overhoop waardoor het een speelse, surrealistische, dadaïstische ervaring wordt.

Op 14 mei verschijnt via Paramount Once Upon A Time In The West uit 1968 op 4K. Een van de meest iconische en invloedrijke films ooit gemaakt, Sergio Leone’s monumentale epos speelt zich af in de nadagen van het Oude Westen waar een strijd heerst om de controle over water in een stoffig woestijnstadje. De film is volledig gerestaureerd op basis van Martin Scorsese’s advies.

We hebben ook een paar titels van Warner Archive. Allereerst is er The Little Drummer Girl uit 1984. Deze Amerikaanse spionagefilm werd gemaakt door veteraan George Roy Hill naar een boek van John le Carré dat een jaar eerder werd neergepend. De film met Diane Keaton, Yorgo Voyagis, Klaus Kinski en Thorley Walters werd door de pers maar magertjes ontvangen.


Vervolgens is er Stand and Deliver uit 1988 van Ramón Menéndez dat gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van de wiskundeleraar Jaime Escalante. Voor de rol van Escalante werd Edward James Olmos genomineerd voor de Academy Award voor Beste Acteur.


Ten slotte is er de actiekomedie Money Talks uit 1997 van Brett Ratner (zijn regiedebuut) met Chris Tucker en Charlie Sheen in de hoofdrollen. Het is de eerste van vier samenwerkingen tussen Brett Ratner en Chris Tucker, de andere drie zijn de Rush Hour-films.


Ook het Australische Umbrella gooit er een paar titels tegenaan. In mei verschijnt onder meer Trash Humpers, de Amerikaanse experimentele film uit 2009 van Harmony Korine. De film is opgenomen op een versleten VHS-home video en gaat over een loser-gang uit Nashville.


Vervolgens brengen ze Primer uit, een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2004 van Shane Carruth. Het is een lowbudgetfilm over het gebruik van een tijdmachine. De film ging in première op het Sundance Film Festival en werd er beloond met de Grand Jury Prize. Primer heeft in de loop van de jaren een cultstatus gekregen.


Van dezelfde regisseur en eveneens op Umbrella komt Upstream Color uit, een experimentele sciencefictionfilm uit 2013 met Amy Seimetz, Carruth, Andrew Sensenig en Thiago Martins. In de film wordt het gedrag van twee mensen onbewust beïnvloed door een parasiet die een levenscyclus van drie fasen heeft.


Als laatste Umbrella-release is er You’ll Never Find Me, een Australische horror-thrillerfilm uit 2023 over een geïsoleerde man die in een woonwagenkamp woont en bezoek krijgt van een jonge vrouw die beschutting zoekt voor een storm.

Related posts