Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LE SUCCESSEUR
MARC-ANDRÉ GRONDIN IN LE SUCCESSEUR © The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

LE SUCCESSEUR 

Wie de Franse film op de voet volgt, heeft zeker en vast al van Xavier Legrand gehoord.
Les Amants Réguliers van Philippe Garrel, La Ligne De Fuite van Alexandre Zeff of Les Mains Libres van Brigitte Sy zijn slechts een paar voorbeelden die aantonen dat hij één van de veelbelovende acteurs uit de jonge garde is, maar ook als regisseur toont hij zich met verve als een veelbelovend te volgen talent.  

Xavier Legrand
XAVIER LEGRAND (c) Vandamna – CC BY-SA 4.0


Dat kwam toevallig, zo verklaarde de charmante Fransman in een gesprek met ons tijdens het Filmfestival van Oostende. Zijn regiedebuut Jusqu’à la garde uit 2017 met Léa Drucker schoot ondanks de heftige materie pijlsnel uit zijn startblokken en veroverde met dooie gemak 4 Césars. Met zijn tweede film Le Successeur neemt Legrand allesbehalve gas terug. Wederom kiest hij het pad van de ongemakkelijke thema’s die ons achteraf met vragen overstelpen zonder dat we er pasklare antwoorden op hebben. Legrand zoekt deze keer de onvermijdbare noodzaak op van verplichte, vaak emotionele keuzes die in een luttele tijd beslist moeten worden, maar wel het verdere leven en dat van anderen ingrijpend bepalen. De vraag stelt zich dan ook dat je puur op basis daarvan een mens kan of mag veroordelen.

MARC-ANDRÉ GRONDIN IN LE SUCCESSEUR © The Movie Database (TMDB)
MARC-ANDRÉ GRONDIN IN LE SUCCESSEUR © The Movie Database (TMDB)Best zware tabak die achteraf op je maag ligt. Gelukkig kiest Legrand om dit moeilijk te verteren onderwerp te verpakken in een fascinerende en boeiende thriller gedragen door de eclatante vertolking van Marc-André Grondin die de kijker bijna twee uur lang moeiteloos meesleept in zijn gedoodverfde ondergang. Modekoning Ellias Barnès (Marc-André Grondin) is het soort voldane kereltje dat door zijn eigen succes denkt met niets of niemand rekening te moeten houden. Door het nemen van verkeerde beslissingen en het feit dat hij de ware aard van zijn vader niet zo maar kan wegcijferen, komt helaas de hoogmoed voor de val.

MARC-ANDRÉ GRONDIN IN LE SUCCESSEUR © The Movie Database (TMDB)
MARC-ANDRÉ GRONDIN IN LE SUCCESSEUR © The Movie Database (TMDB)


Hoewel Legrand zich inspireerde op de roman L’ascendant van Alexandre Postel, sleutelde hij heel wat aan het oorspronkelijke verhaal. In het boek volg je eveneens iemand wiens wereldje onverwacht ineenstort, maar door hem tot een artistiek directeur van een prestigieus Frans haute couturehuis te maken wordt het in Legrands adaptatie wel een teloorgang in grandeur. Net zoals in Un Silence van Joachim Lafosse of Amal van Jawad Rhalib kiest Xavier Legrand eveneens voor harde confronterende cinema die de kijker een oorveeg geeft die niet iedereen per se zal aanspreken, wel blijft het stoutmoedige filmkunst waar je de duimen en vingers bij aflikt.Genre: drama, thriller
Jaar: 2023
Regisseur:  Xavier Legrand
Cast: Marc-André Grondin, Yves Jacques, Anne-Élisabeth Bossé
Land: Frankrijk, België, Canada
Speelduur: 107 minuten

Related posts