Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PRESS PLAY #11
PRESS PLAY (c) Image by freepik
Press Play

PRESS PLAY #11 

We zijn heel tevreden dat we deze Press Play-aflevering van wal kunnen steken met een hele resem Benelux-releases. Remain In Light heeft een heleboel titels klaar die in april in de winkelrekken zullen liggen.

Allereerst is er Habib van Benoît Mariage over een jonge Brusselse acteur van Marokkaanse afkomst. Meestal speelt hij ‘de Arabier van dienst’ in alledaagse prenten die hem noch faam noch centen opleveren. En z’n grote liefde voor theater begrijpt al helemaal niemand in z’n omgeving. Maar als hij op een dag de rol van gigolo mag spelen naast Catherine Deneuve verandert zijn wereld compleet en is hij plotsklaps de held van de buurt. In de cast noteren we Bastien Ughetto, Sofia Lesaffre en Ahmed Benaïssa.

Een andere niet te missen Franstalige titel is Le Ravissement die op dvd uitkomt. Le Ravissement is een spannend, psychologisch drama over eenzaamheid, veranderende relaties en een wanhopig verlangen naar menselijk contact. Het speelfilmdebuut van regisseur Iris Kaltenbäck ging in première op de Semaine de la Critique in Cannes, werd er bekroond met de SACD Award en ontving internationaal lovende kritieken. 


Eveneens op dvd verschijnt Simple Comme Sylvain, een gewaagde en satirische romcom van Monia Chokri. Het is de derde speelfilm van de in Quebec geboren regisseur en actrice die bekend werd door haar rollen in films van Denys Arcand en Xavier Dolan en is ook te zien in haar eigen nieuwe film. Simple Comme Sylvain ging in première tijdens het filmfestival van Cannes in het programma Un Certain Regard.


Nog meer Franstalig filmgenot kan je in Sur L’adamant ontdekken van de Franse regisseur Nicolas Philibert, die bekend is van de zeer succesvolle documentaire Être et AvoirSur L’adamant gaat over een boot in Parijs waar patiënten met psychiatrische problemen worden opgevangen. De Franse documentaire won op het Internationale Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer. Het is zeldzaam dat de Gouden Beer wordt toegekend aan een documentaire.


Zowel op dvd als Blu-ray verschijnt Boon. De voormalige huurmoordenaar Nick Boon poogt boete te doen voor zijn zonden. Als een krachtpatser werkt hij voor de maffia wanneer hij de weduwe Catherine ontmoet. Zij en haar zoon worden bedreigd door criminelen en vinden steun bij Boon.


Eveneens op dvd en Blu-ray verschijnt de horrorfilm Play Dead. Chloe is een studente in de criminologie. Ze veinst haar eigen dood om in te breken in een mortuarium en zo een bewijsstuk op te halen dat haar jongere broer verbindt aan een verkeerd afgelopen misdaad. Eenmaal binnen leert ze al snel dat de angstaanjagende lijkschouwer het lijkenhuis gebruikt als dekmantel voor een zieke en gestoorde zaak. In een beangstigend kat-en-muisspel leert ze dat het engste aan het lijkenhuis niet de doden zijn, maar de levenden.


De grootste titel bij Remain In Light– en ook op 4K – is The Beekeeper. De gepensioneerde staatsagent Adam Clay (Jason Statham) is een voormalig lid van de beruchte ‘beekeepers’, een machtige en geheime organisatie van ‘deep state operatives’. Wanneer hij een politieke samenzwering op het hoogste niveau ontdekt, houdt niets hem tegen in de strijd voor gerechtigheid. Beekeeper is een actiethriller van David Ayer met Jason Statham, Jeremy Irons, Emmy Raver-Lampman en Josh Hutcherson.


Van de Benelux springen we naar de Verenigde Staten met de nieuwe aankondigingen van Kino Lorber. Allereerst is er Big Man on Campus (ook bekend als The Hunchback of UCLA) een komediefilm uit 1989 die geregisseerd werd door Jeremy Kagan en losjes gebaseerd is op The Hunchback of Notre Dame van Victor Hugo. De film heeft Corey Parker in de hoofdrol.

Op 4K verschijnt Alphaville: une étrange aventure de Lemmy Caution, de Franse nouvelle vague-sciencefiction neo-noir film uit 1965 geregisseerd door Jean-Luc Godard. Eddie Constantine, Anna Karina, Howard Vernon en Akim Tamiroff spelen de hoofdrollen. De film won de Gouden Beer van het 15e Internationale Filmfestival van Berlijn in 1965. Alphaville combineert de genres dystopische sciencefiction en film noir. Er zijn geen speciale rekwisieten of futuristische sets; in plaats daarvan is de film opgenomen op echte locaties in Parijs, waarbij de nachtelijke straten van de hoofdstad de straten van Alphaville worden, terwijl modernistische glazen en betonnen gebouwen het interieur van de stad voorstellen.

 
Verder komt Daisy Miller uit, een Amerikaanse dramafilm uit 1974 van Peter Bogdanovich met Cybill Shepherd in de titelrol. Het scenario van Frederic Raphael is gebaseerd op de gelijknamige novelle uit 1878 van Henry James. Bogdanovich zei later dat hij wenste dat hij de film niet had gemaakt en schreef de flop van de film toe aan het vertrouwen van de studio die men bij hem wegnam.


Ten slotte komt op Kino Lorber The Visitors uit op Blu-ray,  een Amerikaanse dramafilm uit 1972 geregisseerd door Elia Kazan met Patrick McVey in de hoofdrol. De film werd geselecteerd voor het filmfestival van Cannes in 1972.

Ook Criterion maakte zijn Amerikaanse releases bekend. De meeste daarvan maken al deel uit van de UK Collection, dus je checkt eerst beter op de website vooral je bestelt omdat er een verschil is in regio, behalve bij de 4K-uitgaves.

Op 4K verschijnt Bound, de Amerikaanse maffiafilm uit 1996 die geregisseerd werd door de Wachowski’s. Het was hun regiedebuut. De hoofdrollen worden vervuld door Jennifer Tilly, Gina Gershon en Joe Pantoliano. Bound is een film over twee vrouwen, Corky (Gina Gershon) en Violet (Jennifer Tilly), die samen proberen de maffia op te lichten. Toen Bound uitkwam, was er heel wat ophef over de lesbische seksscènes en een aantal, volgens critici overdreven bloederige en gewelddadige passages.


Ook Blue Velvet, de film van regisseur David Lynch die in de Verenigde Staten veel stof deed opwaaien toen deze daar in 1986 uitkwam, krijgt een 4K op Criterion. De titel verdeelt de kijkers vaak in twee kampen: voor velen was deze film een meesterwerk en een bevestiging van Lynch’ buitengewone talent, anderen vonden het maar niets.


Eveneens op 4K komt Fear and Loathing in Las Vegas uit, de stoner road zwarte komedie uit 1998, gebaseerd op Hunter S. Thompson’s gelijknamige roman uit 1971. De film is geschreven en geregisseerd door Terry Gilliam en heeft Johnny Depp en Benicio del Toro in de hoofdrollen als respectievelijk Raoul Duke en Dr. Gonzo. De film kreeg gemengde kritieken van critici en was een financiële mislukking, maar de film begon een aantal fans te verzamelen en wordt vandaag beschouwd als een cultfilm.


Er zijn ook twee Blu-rayreleases op Criterion voorzien. Allereerst is er Querelle van Rainer Werner Fassbinder, naar de roman van de Franse auteur Jean Genet uit 1947. Het verhaal draait rond de knappe matroos Georges Querelle (Brad Davis), die echter ook een dief en moordenaar is.


Verder is er nog Barry Jenkins’ bewerking van de Pulitzer Prize-winnende roman uit 2016 The Underground Railroad waarin men historische fictie met momenten van magisch realisme verweeft. We worden ondergedompeld in de wereld van Cora (Thuso Mbedu), die de slavernij ontvlucht en begint aan een verraderlijke zoektocht naar vrijheid.

Ten slotte is er nog Victims Of Sin, ofwel Víctimas del Pecado, een Mexicaanse drama uit 1951 geregisseerd door Emilio Fernández met Ninón Sevilla in de hoofdrol. Het Detroit Institute of Arts beschouwt de film als “een van de beste na-oorlogse Mexicaanse films”. De film werd ook uitgebracht als Hell’s Kitchen.

Ook Warner Archive heeft een paar leuke releases op stapel staan. Allereerst is er The Mask of Fu Manchu uit 1932 geregisseerd door Charles Brabin. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Sax Rohmer uit 1932. De thriller, met Boris Karloff als Fu Manchu en Myrna Loy als zijn dochter, draait om Fu Manchu’s zoektocht naar het gouden zwaard en masker van Genghis Khan. Lewis Stone speelde zijn aartsvijand.

Vervolgens is er The Nun’s Story uit 1959 geregisseerd door Fred Zinnemann met Audrey Hepburn, Peter Finch, Edith Evans en Peggy Ashcroft in de hoofdrollen. De film vertelt het leven van Sister Luke (Hepburn), een jonge vrouw die besluit om in een klooster te gaan en de vele offers te brengen die haar keuze vereist. De film werd genomineerd voor acht Academy Awards, waaronder Beste Film en Beste Actrice voor Hepburn.


Ook op Warner Archive is Friendly Persuasion, een Amerikaanse drama uit de Burgeroorlog uit 1956, geregisseerd door William Wyler met in de hoofdrollen Gary Cooper, Dorothy McGuire, Anthony Perkins, Richard Eyer, Robert Middleton, Phyllis Love, Mark Richman, Walter Catlett en Marjorie Main. De film vertelt het verhaal van een Quaker-familie in het zuiden van Indiana tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en de manier waarop de oorlog hun pacifistische overtuigingen op de proef stelt. Ronald Reagan schonk destijds de film aan Sovjet-leider Michail Gorbatsjov, als symbool voor het streven naar vreedzame oplossingen voor conflicten.


Verder hebben we The Rain People uit 1969, geschreven en geregisseerd door Francis Ford Coppola, met in de hoofdrollen Shirley Knight, James Caan en Robert Duvall. De film draait om een huisvrouw uit de middenklasse (Knight), die wegloopt van haar man nadat ze ontdekt dat ze zwanger is. Coppola’s vijfde regiewerk won de Gouden Schelp op het filmfestival van San Sebastian in 1969.


Verder verschijnt van Coppola You’re a Big Boy Now, een Amerikaanse komediefilm uit 1966, geschreven en geregisseerd door de man zelve. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van David Benedictus uit 1963 en heeft Elizabeth Hartman, Peter Kastner, Geraldine Page, Rip Torn, Karen Black en Julie Harris in de hoofdrollen. Geraldine Page werd genomineerd voor een Oscar en Golden Globe Award voor haar prestatie.

We gaan eruit met de titels die hun Eureka aankondigde voor juni. Het gaat opnieuw om Aziatische klassiekers. Allereerst is er The Miracle Fighters, een kung fu fantasy klassieker uit 1982 geregisseerd door Yuen Woo-ping. In Amerika verschijnt Beast Master met Sonny Chiba in de hoofdrol en in de UK verschijnt The Valiant Red Peony in de Masters Of Cinema-reeks.

Related posts