Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE CANYONS
THE CANYONS in THE CANYONS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE CANYONS 


The Canyons van Paul Schrader is voor heel wat discussie vatbaar. Door de een opgehemeld, terwijl anderen het simpelweg op overroepen trash hielden. Feit is dat deze film – zoals dat de laatste tijd wel meer het geval is met films van Schrader – geen enkele Belgische cinema haalde en regelrecht op dvd uitkwam.

Schrader begon zijn carrière als criticus, maar veroverde de filmwereld door zijn – toen nog – choquerende scenario van Taxi Driver waarmee je een heel andere kant van Amerika zag. Na vervolgens een script voor Brian De Palma (Obsession) te hebben geschreven, probeerde Schrader het voor het eerst als regisseur met Blue Collar. Nadien volgden American Gigolo, Hardcore en de remake van Jacques Tourneurs Cat People waarmee Schrader bescheiden succesjes haalde. Toch zou Paul Schrader vooral het enfant terrible van Hollywood blijven, getuige zijn door Francis Ford Coppola geproduceerde Mishima. Zowat alle twintig films die Schrader nadien maakte werden flops aan de kassa, maar ze konden wel de critici en cinefielen charmeren, wat ook een verdienste is.

De Calvinistisch streng opgevoede Schrader is altijd een iewat bittere man geweest. Films die voortdrijven op een nihilistische weltschmerz, en vaak gepeperd met een hoge dosis brutaliteit. Geen gratuit geweld, wel een spiegel op de maatschappij. Schrader was samen met Steven Spielberg en Martin Scorsese één van de vooraanstaande figuren van de Movie Brat-generatie en dus mede verantwoordelijk voor de gouden jaren 70 van Hollywood waar nu nog amper iets van overblijft, en duidelijk geëtaleerd wordt in The Canyons met de beelden van vervallen gebouwen uit Los Angeles die ooit filmtempels waren.

THE CANYONS in THE CANYONS (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal van The Canyons is gebaseerd op een script van auteur Bret Easton Ellis, de man die ook American Psycho en Less Than Zero schreef. In deze moderne fabel zien we hoe egocentrische leeghoofden elkaar manipuleren. De jonge aantrekkelijke Tara (Lindsay Lohan) woont samen met Christian (James Deen, een filmografie die vol porno staat) en laat zich op bevel van haar vriendje door iedereen gebruiken. Hoewel er van liefde weinig of geen sprake is, bestaat er toch een magische kracht die de twee samen houdt.

The Canyons is niet wat je noemt spek voor ieders bek. De dialogen gaan vaak over niets, simpelweg omdat de personages niets zinnigs te vertellen hebben en in een luchtbel leven die ieder moment kan openspatten. Het is koffiedik kijken of Schrader speciaal om deze reden Lindsay Lohan koos (na de film kregen de twee ruzie omdat Schrader vond dat Lohan de film veel te weinig promo schonk), maar deze rol is in ieder geval perfect op haar lijf geschreven.

GENRE: drama
JAAR: 2013
REGISSEUR: Paul Schrader
CAST: Lindsay Lohan, James Deen, Nolan Gerard Funk, Amanda Brooks, Tenille Houston, Gus Van Sant
LAND : USA


Related posts