Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE HOMESMAN
THE HOMESMAN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE HOMESMAN 

Negen jaar na zijn intrigerend regiedebuut The Three Burials Of Melquiades Estrada, tal van straffe karakterrollen (No Country For Old Men, In The Valley Of Elah, Lincoln) en enkele ‘take-the-money-and-run’-verschijningen (Captain America: The First Avenger, Men In Black 3) maakte Tommy Lee Jones met The Homesman als regisseur nog eens een film. Hiho Jones, away!

Voor de verfilming van Glendon Swarthouts gelijknamige en bekroonde roman die Paul Newman trouwens zinnens was ‘ooit’ te verfilmen, deed de meest grommende Texas Ranger van Hollywood beroep op zichzelf als hoofdacteur, maar ving ook diva’s Meryl Streep en Hilary Swank (de ‘boksgirl’ uit Clint Eastwoods Million Dollar Baby, weet je nog wel) met zijn lasso om ze de winderige prairie in te trekken anno 1855.

TOMMY LEE JONES in THE HOMESMAN (c) The Movie Database (TMDB)
TOMMY LEE JONES in THE HOMESMAN (c) The Movie Database (TMDB)

Dappere pioniersvrouw Mary Bee Cuddy (wat eindelijk nog eens een degelijke rol was voor de tweevoudige Oscar-winnares Swank) besluit om drie uit hun dorp verdreven geesteszieke vrouwen door de uitgestrekte vlakten van Nebraska naar Iowa te begeleiden. Omdat ze beseft dat cowboy-land niet bepaald de veiligste streek is voor alleen rondtrekkende deernen, schakelt ze de onverschrokken spoorzoeker en doorwinterde gids George Briggs in om haar illustere gezelschap te escorteren. Het malle kwintet trekt voor één keer niet op avontuur van oost naar west, maar van west naar oost. 

The Homesman is een visueel fraaie (met dank aan de magnifieke beelden van topcameraman Rodrigo Prieto die onder meer Brokeback Moutain, Babel, Argo en The Wolf Of Wall Street op zijn actief heeft) neo-western die zich niet focust op dappere macho’s met rokende colts, maar met veel zorg wordt verteld vanuit een intrigerend vrouwelijk perspectief. Bovendien wordt in deze trefzekere geregisseerde onderweg-prent (opnieuw een stofferig reisverhaal waarin een bizarre ‘lading’ centraal staat) gedreven geacteerd door een uitstekende ensemblecast. Lee’s tweede langspeelfilm steekt overigens vol knipoogjes naar Meek’s Cutoff van ‘outlaw’ Kelly Reichardt en de iconische westerns van John Ford, fijne humor en boeiende metaforen die geïnspireerd worden ondersteund door een uitstekende soundtrack van Marco Beltrami. 


Genre: neo-western
Jaar: 2014
Regisseur: Tommy Lee Jones
Cast: Tommy Lee Jones, Hilary Swank, Hailee Steinfeld, William Fichtner, Meryl Streep
Land: USA
Speelduur: 122 minuten

Related posts