Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SONGS OF EARTH
SONGS OF EARTH (c) Bantam
Bioscoop

SONGS OF EARTH 

In het wondermooie Songs of Earth staan Jørgen en Magnhild Mykløen centraal in wat slow cinema ten top is. Een perfecte symbiose tussen de ouders van de Noorse cineaste Margreth Olin en de uitgestrekte robuuste natuur in het Westen van Noorwegen. Meer bepaald de Oldedalen vallei in Njordfjord. Njordfjord is een van de langste fjorden in Noorwegen en strekt zich uit over een gebied van 106km. Een bij momenten adembenemende plaats met watervallen, bergen, gletsjers, meren en rivieren.

Het is dertig jaar geleden wanneer Margreth Olin terugkeert naar haar roots. Ze filmt er haar ouders, die reeds 55 jaar met elkaar getrouwd zijn en zich nog steeds voelen zoals toen ze elkaar voor eerst zagen, pure liefde tussen twee personen die hand in hand leven met de natuur. We worden op sleeptouw genomen door haar 84-jarige vader door de vallei, wat leidt tot een meditatieve tocht doorheen de vier seizoenen, waar Jørgen verhalen deelt over de geschiedenis van Oldedalen en terugkijkt op zijn leven met Magnhild.

Songs of Earth
SONGS OF EARTH (c) Bantam

Voor Songs of Earth krijgt Margreth Olin de hulp van cameraman Lars Erlend Tubaas Øymo, die reeds nominaties voor documentairefestivals op zak heeft voor de korte documentaire I Want To Live in My Name uit 2018. Voor Songs of Earth gaat hij met zijn crew van negen man gewapend met verschillende camera’s langs de vier jaargetijden, die gedirigeerd worden door middel van beeld in plaats van muziek. Veelvuldig wordt gebruikgemaakt van drones om wide screen shots te maken van de vallei, waar Jörgen Mykløen zich als een mier door het landschap beweegt. Er zijn enkele scènes die doen denken aan het fantastische Microcosmos uit 1996, maar ook enkele beelden die onrealistisch lijken.

Naast die beeldenpracht heb je een prachtige natuurlijke klankband. Klaterende watervallen en de altijd in beweging zijnde gletsjers zijn nooit ver weg. Gesteund door een mooie soundtrack van componist Rebekka Karijord. Twee gerenommeerde namen, Liv Ullman en Wim Wenders tekenden als executive producer voor Songs of Earth. Margreth Olin toont een lofzang aan de natuur in Noorwegen en een ode aan haar ouders, die vooral door de beelden zal blijven hangen. Songs of Earth mag je gerust bij de betere natuurfilm plaatsen. Het biografische in deze film is wat ondergeschikt aan de beelden en Songs to Earth vraagt toch wel iets van de kijker door zijn trage tempo. Maar met een duur van negentig minuten slaat de verveling niet toe.


Genre: Documentaire, Biografie
Jaar: 2023
Regisseur: Margreth Olin
Cast: Jørgen Mykløen, Magnhild Mykløen
Land: Noorwegen
Speelduur: 90 minuten

Related posts