Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CRIMEWAVE
CRIMEWAVE (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
Flashback

CRIMEWAVE 

Een tijdje geleden verscheen bij het gerenommeerde Powerhouse/Indicator Crimewave. Een titel die heel wat filmfans deed likkebaarden. Op de cover staat immers dat dit een film is van Sam Raimi met Bruce Campbell, waardoor menig filmfan dacht iets te kunnen zien dat in het verlengde ligt van hun horrorklassieker The Evil Dead uit 1981. Tel daar nog het feit bij op dat Joel en Ethan Coen meeschreven aan het script en je zou inderdaad durven vermoeden dat je een pareltje in handen hebt.

Helaas is de waarheid anders en dat wisten Sam Raimi en Bruce Campbell ook itoen de komedie in 1985 uitkwam. Het publiek liet de film compleet links liggen, waardoor Crimewave in bepaalde bioscopen na één week release reeds geschrapt werd. Ook de critici waren allesbehalve mals voor dit vehikel. Het gerucht doet de ronde dat Kim Newman zowat de enige recensent was die in zijn schrijfsel bereid was om de mantel der liefde boven te halen. Woorden die hij ook herhaalt in een recent interview dat op de release van Powerhouse/Indicator te vinden is.

CRIMEWAVE (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
CRIMEWAVE (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)


Zowel Raimi als Campbell hebben aan deze bizarre slapstickkomedie alleen maar slechte herinneringen overgehouden. Campbell schaamt er zich zelfs tot op vandaag voor. Het enige positieve dat uit deze film voortkwam was dat het duo zich gesterkt voelde in hun falen en ervoor koos om in 1987 Evil Dead II te maken. Het is altijd wel de schuld van anderen en daarom werden alle zonden in de schoenen van de studio Embassy Pictures geschoven. De twee kregen voor het eerst met Hollywood-wetten te maken. Zo kreeg Raimi te horen dat hij zijn film niet mocht monteren en werd boven hun hoofden besloten dat niet Bruce Campbell de hoofdrol zou spelen, maar wel de volslagen onbekende Reed Birney.

Om het allemaal nog wat bonter te maken, vond Irvin Shapiro (de belangrijkste distributeur) de titel Crimewave maar niets. Hij stond erop dat in de nieuwe titel de letter “x” en het woord “murder” zou staan, wat resulteerde in The XYZ Murders. Een titel die kant noch wal raakt, maar datzelfde kun je zeggen van het absurde verhaal.

Het verhaal kan je gemakshalve in één zin samenvatten: het gevecht om een droommeisje dat vertolkt wordt door Sheree J. Wilson, die vooral later bekend werd als Alex Cahill in de televisieserie Walker, Texas Ranger en als April Stevens in Dallas. Om dat meisje te kunnen veroveren moeten eerst wat stomme euvels worden ontweken. Een verhaal dat kon werken, maar de cartooneske Hanna & Barbera-stijl, waarin je het maar normaal moet vinden dat iemand zonder reden een bowlingbal op zijn kop krijgt en zonder ook maar één schram terug rechtstaat als hij tientallen keren omver wordt gereden door een bestelwagen.

Bovendien heeft de film zo’n overvloed – en vooral wirwar – aan verhaallijnen, plots en gags dat geen mens nog weet waarover het allemaal gaat. Crimewave is dan ook alleen maar interessant voor zij die alles van Sam Raimi – of zo je wil Bruce Campbell – in hun fysieke verzameling willen. 


Genre: komedie
Jaar: 1985
Regisseur: Sam Raimi
Cast: Louise Lasser, Paul L. Smith, Brion James, Sheree J. Wilson, Edward R. Pressman, Bruce Campbell, Reed Birney
Land: USA
Speelduur: 85 minuten

Related posts