Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Killer Klowns From Outer Space
KILLER KLOWNS FROM OUTER SPACE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

Killer Klowns From Outer Space 

Doorheen de geschiedenis en van jongs af aan spreekt de clown tot de verbeelding van de mens. Onder heel wat andere benamingen zoals de Harlekijn of de Hofnar gaat het zelf terug tot in de Middeleeuwen en het Oude Egypte. Het doet je schaterlachen, maar het kan je ook stevig de stuipen op het lijf jagen. Denken we maar aan de clown uit Derry uit de It-films of de mimespeler en gekke bekken trekker uit de slasherfilms Terrifier 1 en 2 waarvan dit jaar het derde deel verschijnt. Afgelopen week was het de internationale week van de clown en keken wij van Fast Forward even richting de sterren op zoek naar de Killer Klowns From Outer Space.

Deze monster invasie/ B-horror prent werd geregisseerd door de Amerikaanse filmmaker en special effects artiest Stephen Chiodo eind jaren ’80. Zijn broer Charles Chiodo schreef eveneens mee aan het scenario. De filmmaker is onder meer ook bekend voor die andere pluizige beestjes met scherpe tanden, genaamd Critters, waarvoor hij de special effects verzorgde. Daarnaast was hij ook betrokken bij de Sci-fi classic Screamers uit 1995.

SUZANNE SNYDER in KILLER KLOWNS FROM OUTER SPACE (c) The Movie Database (TMDB)
SUZANNE SNYDER in KILLER KLOWNS FROM OUTER SPACE (c) The Movie Database (TMDB)

De bezigheden in Lover’s Lane van het rustige stadje Crescent Cove worden verstoord door een vreemd object die een eindje verderop neerstort. Bij nader onderzoek stoten de bewoners op een vreemde circustent die blijkbaar het habitat is van aliens die zich voortdoen als clowns. De killer clowns ruimen iedereen genadeloos uit de weg die hun pad kruisen. Zo kun je Killer Klowns From Outer Space samen vatten in een notendop. Niet meteen iets waar je enthousiast van wordt.

Wat maakt deze jaren ’80 cult horror dan wel de moeite waard? Het kleurgebruik valt enorm op als enkele van de hoofdfiguren het interieur van het vreemde schip betreden. Mooie felle en blitse kleuren die je doen afvragen hoe Killer Klowns From Outer Space er zou uitzien in het heldere 4K. De flauwe humor kan er nog mee door en de manier waarop ze moorden en zich voeden is hilarisch en wel leuk en origineel gevonden. Maar kunnen de bewoners van Crescent Cove een vuist maken en de zwakte van deze indringers vinden?

De hoofdrollen worden vertolkt door Grant Cramer (Mike) die naast de cultkomedie Hardbodies uit 1984 met Killer Klowns From Outer Space één van zijn grootste rollen in zijn carrière speelde. Suzanne Snyder (Debbie) is bekend van Weird Science uit 1985 en Night of The Creeps uit 1986. Politieagenten van dienst zijn Dave Hansen, een agent uit de jonge lichting die alles volgens het boekje wil doen, vertolkt door John Allen Nelson. Hij is ook te zien in series als Baywatch en 24. Maar het is toch John Vernon die de show steelt als de tirannieke chef Curtis Mooney, die nog liever zijn wapenstok doet spreken en iedereen hardhandig wil laten kennis maken met de hoeders van de wet.

De Amerikaanse punkrockband The Dickies schreven de titeltrack voor de film die ze op het moment van schrijven nog niet gezien hadden. Het aanstekelijke Killer Klowns met een leuke, licht creepy intro verscheen op het album, voorzien van een toepasselijk cover, die dezelfde titel draagt als de film van Stephen Chiodo. In 2006 verscheen een gelimiteerde complete soundtrack die dertig nummers telt.

Kortweg een film voor de liefhebbers van cult uit de wonderlijke jaren ’80, verwacht geen hoogstaand verhaal of acteerwerk maar Killers Clowns From Outer Space was een aangename verrassing voor deze recensent, amusant en bevreemdend tegelijk, leuk popcornvermaak. Wat moet je nog meer hebben? Soms loont het nog eens de moeite om te vissen in de vijver van de jaren 80 en als je diep genoeg gaat komen soms verrassingen boven drijven.

Killer Klowns From Outer Space is voorlopig te zien op het streamingplatform van Prime en is fysiek uit op Arrow Video. Als dit nog niet genoeg is kun je zelf je eigen invasie ontplooien met Killer Klowns From Outer Space: The Game die begin juni 2024 zijn release kreeg.

Genre: horror, komedie, sciencefiction
Jaar: 1988
Regisseur: Stephen Chiodo
Cast: Grant Cramer, Suzanne Snyder, John Vernon, John Allen Nelson
Land: USA
Speelduur: 88 minuten

Related posts