Subscribe Now
Trending News

Blog Post

INCH’ALLAH 
INCH’ALLAH (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

INCH’ALLAH  

De Canadese Chloé is een idealiste die om humanitaire redenen afzakt naar de Gazastrook om er als gynaecologe te werken in een geïmproviseerde kraamkliniek op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Ze woont in een bescheiden appartement in Jeruzalem, aan de andere kant van de scheidingsmuur die Israël van de bezette gebieden scheidt. Dagelijks moet ze de streng bewaakte controleposten door om op haar werk te geraken. Ze wordt daardoor geconfronteerd met de contrasterende levensomstandigheden van beide ‘werelden’.

Als arts wil Chloé neutraal blijven en zich vooral niet mengen in de ingewikkelde Palestijnse kwestie. Geen sinecure want ze raakt enerzijds bevriend met Ava, een sympathiek Israëlisch buurmeisje dat als soldaat werkzaam is bij de streng bewaakte grenspost en Chloé’s pendelen noodgedwongen moet controleren. Anderzijds raakt Chloé steeds meer betrokken bij het familieleven van Rand, een van haar zwangere Palestijnse patiënten die met haar gezin wordt opgevangen in een vluchtelingenkamp.

Rands vriend zit in de gevangenis en haar broer is betrokken bij gewelddadige aanslagen op het Israëlisch grondgebied. Door een escalatie van een aantal tragische incidenten, komt Chloé’s neutraliteit stilaan in het gedrang. Wanneer Rand plots moet bevallen, verhitten omwille van medische redenen en de strikte grenscontroles, de gemoederen. Tot ieders beroering moet humaniteit zwichten voor politieke standpunten. De gevolgen zijn noodlottig voor alle betrokkenen. Chloé verliest haar pedalen en kan noch emotioneel, noch ideologisch haar persoonlijke situatie in de hand houden.

Ofschoon het verhaal van Inch’Allah wat traag en stroef op gang komt, is het een grote verdienste van de Canadese Anaïs Barbeau-Lavalette (actrice, documentariste, politiek activiste en cineaste), dat ze de delicate politieke situatie bekijkt door de ogen van een neutraal persoon en daardoor de immense verschillen tussen de ‘gesplitste’ gebieden (normen, waarden, cultureel en levenswijze) onbevooroordeeld registreert. Bovendien onderstreept ze oprecht en integer het schrijnend emotioneel lijden van hét individu (tout court) dat machteloos staat tegenover het politiek, godsdienstig en militair rigide machtsapparaat.

Actrice Evelyne Café De Flore Brochu acteert overtuigend en met de nodige naturel. Dit zenuwachtig gefilmd en pakkend drama met documentaire-look, kreeg zowel de FIPRESCI- als de Prijs van de Oecumenische Jury tijdens het Filmfestival van Berlijn. Inch’Allah!


Genre: drama
Jaar: 2012
Regisseur: Anaïs Barbeau-Lavalette
Cast:  Evelyne Brochu, Sivan Levy, Marie-Thérèse Fortin, Gil Desiano 
Land : Canada, Frankrijk
Speelduur: 102 minuten

Related posts