Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MANHUNTER
WILLIAM PETERSEN in MANHUNTER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MANHUNTER 

Was de sterkte van de Lecter-trilogie dan toch Anthony Hopkins? Zelfs Mads Mikkelsen kon de sadistische kannibaal niet zo iconisch op het scherm te brengen als Hopkins, en Brian Cox slaagde daar in 1986 nog minder in. Voor wie het niet weet, we hebben het hier over de onderschatte Manhunter van Michael Mann. Manhunter is gebaseerd op Red Dragon, het boek van Thomas Harris dat in 2002 in een regie van Brett Ratner de derde Hannibal Lecter-film werd. En met meer succes…

De twee films met elkaar vergelijken is, ook al gaat het om hetzelfde verhaal, ronduit dwaas. De remake met Hopkins was een thriller eerste klas, terwijl de versie van Michael Mann bijna een copmovie werd. Niet verwonderlijk, want Mann is de bedenker van Miami Vice, dat twee jaar eerder van start ging, en ook de maker van de beste misdaadfilms tout court (Thief, Heat of The Insider). Het verhaal draait rond de getormenteerde flik Will Graham (William Petersen), die acht jaar geleden psychiatrische hulp moest krijgen, toen hij de sadistische Dr. Hannibal Lecktor (Brian Cox) inrekende. Jaren nadien wordt Amerika alweer door een krankzinnige psychopaat geteisterd, die in de wandelgangen van de politiekantoren de bijnaam The Tooth Fairy krijgt. Een gek die zijn slachtoffers op precieze wijze met glasscherven bewerkt en dat alles in een concept dat om het schilderij Red Dragon van William Blake draait.

MANHUNTER (c) The Movie Database (TMDB)
MANHUNTER (c) The Movie Database (TMDB)

De film heeft ook een compleet andere setting dan de versie met Hopkins. Het verhaal speelt zich af in Florida en meer dan eens krijg je de typische Mann-beelden te zien wat Manhunter wel geen betere film maakt dan Red Dragon, maar toch cinematografisch bekeken veel beter is. Mann is dan ook een god in het maken van dit soort beelden. Brian Cox is een beetje saai en het criminele in de tooth fairy (Tom Noonan) komt niet helemaal naar boven. Wel zijn het de flikken die met de eer gaan lopen. William Petersen schittert en trekt de film bijna volledig naar zich toe. Hij is dan ook één van de meest ondergewaardeerde acteurs, die zijn debuut maakte in Thief en later in To Live And Die in L.A. van William Friedkin speelde, dat bijna een filmversie van Miami Vice werd. Ook karakterkop Dennis Farina (eveneens uit Miami Vice en nadien gebrandmerkt als de eeuwige filmflik) is als de chef van Will Graham een lust voor het oog.

Manhunter is zeker geen gemakkelijke film, omdat het scenario soms rare bokkensprongen maakt, maar omdat zo wat iedereen het verhaal van Thomas Harris van achteren naar voren kent, merk je daar in feite nauwelijks iets van. Manhunter is dan ook een ultieme tip voor wie van 80’s copmovies houdt en het vooral van sfeer moet hebben , het genie van Michael Mann krijg je erbovenop.


Genre: misdaad
Jaar: 1986
Regisseur: Michael Mann
Cast: William Petersen, Kim Greist, Joan Allen, Alan Cox
Land: USA
Speelduur: 115 minuten

Related posts