Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BRIDGE OF SPIES 
BRIDGE OF SPIES (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BRIDGE OF SPIES  




Duel betekende in 1971 de blijde intrede van ene mister Spielberg in Hollywood. Drie jaar later draaide hij Jaws en inmiddels hebben zijn films al ruim negen miljard dollar opgebracht. Het oeuvre van Steven Spielberg valt ruwweg uiteen in twee categorieën: de avontuurlijke mainstream-rollercoasters geschikt voor jongeren van 7 tot 77 jaar zoals E.T., The Extra-Terrestrial, The Adventures Of Tintin: Secret Of The Unicorn, de Indiana Jones-tetralogie en de Jurrasic Park-cycli, en anderzijds zijn meer ‘serieuze’ prenten waarin de recente geschiedenis op een ernstige manier onder de loep wordt genomen zoals The Color Purple, Amistad, Munich en Lincoln.

Grootmeester Spielberg is daarenboven duidelijk gebiologeerd door de gruwelijke gevolgen van oorlogen. Denk maar aan titels zoals 1941, Empire Of The Sun, Schindler’s List, Saving Private Ryan, War Horse en ook in zijn nieuw wapenfeit, Bridge Of Spies, zoomt hij in op een bijna vergeten verhaal uit de ‘hoogtijdagen’ van de Koude Oorlog.

BRIDGE OF SPIES (c) The Movie Database (TMDB)



Eind jaren vijftig hangt in de States een sfeer van wantrouwen. De red scare domineert en men vreest dat er achter iedere straathoek een ‘gevaarlijke’ communist staat te luistervinken. Zogenaamde radicalen worden door de inlichtingendiensten argwanend gevolgd en paniekerig opgepakt. Op het moment dat de Koude Oorlog bijna aan zijn kookpunt toe is, wordt James Donovan, een New Yorkse advocaat gespecialiseerd in verzekeringsclaims, door de CIA op missie gestuurd naar Oost-Berlijn om er te onderhandelen over de vrijlating van Francis Gary Powers, een Amerikaanse piloot wiens U2-vliegtuig tijdens een geheime zending in 1960 met een raket werd neergehaald uit het Russische luchtruim.

Bridge Of Spies (een verwijzing naar de Glienicker Brücke in Berlijn die wereldwijd bekendheid verwierf als dé plaats waar de historische spionnenruil doorging) is een op waargebeurde incidenten gebaseerde en aangrijpende politieke spionagethriller. Bridge Of Spies is overigens al de vierde samenwerking tussen de Tinseltown-iconen Steven Spielberg en Tom Hanks en het moet gezegd: deze is net als de drie vorige (Saving Private Ryan, Cath Me If You Can en The Terminal) bijzonder geslaagd. Samen ‘warmen’ ze dit koude oorlogsdrama beduidend talentvol op.


Het evocatieve decor, het sterke scenario van Matt Charman geschreven in samenwerking met de gebroeders Coen die duidelijk verantwoordelijk zijn voor de welgekomen ‘humoristische’ noot, het expressionistische tijdsbeeld dat perfect wordt gevisualiseerd door camera-fantast Janus Kaminski, de voortreffelijke soundtrack van Thomas Newman en het heel overtuigend acteerwerk van Tom Hanks als de diplomatieke advocaat en Mark Rylance in de rol van Russische spion Rudolf Abel, leveren oerdegelijke en lekker klassieke cinema op die zowel sfeervol beklemmend als heerlijk entertainend is.

Het enige minpunt is dat Spielberg bijna tweeënhalf uur de tijd neemt om dit weliswaar fascinerende doch soms iets te patriottistisch gekleurde verhaal te vertellen en dat haalt het tempo, vooral in het tweede deel van de film, naar beneden. Toch is dit een fraaie toevoeging aan het al zo indrukwekkende cv van Spielberg.


GENRE: spionage
JAAR: 2015
REGISSEUR: Steven Spielberg
CAST: Tom Hanks, Mark Rylance, Domenick Lombardozzi, Victor Verhaeghe, Mark Fichera, Brian Hutchison, Joshua Harto, Henny Russell, Alan Alda, John Rue
LAND : USA









Related posts