Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Hollywood-staking heeft grote gevolgen, ook voor de filmfestivals
FILMFESTIVAL VAN VENETIË (c) Riccardo Lo Re - Unsplash
Nieuws

Hollywood-staking heeft grote gevolgen, ook voor de filmfestivals 

De staking van de acteurs heeft op alle vlakken grote gevolgen, ook op de filmfestivals. Door de staking mogen 160.000 SAG-acteurs niet werken of deelnemen aan enige vorm van promotiewerk voor de studio’s. De industrie is daardoor dus in feite stilgelegd en afgaande op wat de studiohoofden tot nu toe hebben gezegd, zal dit niet snel worden opgelost.

De downstream-effecten zouden vooral de herfstfestivals treffen. Als de staking blijft doorgaan zullen de festivals in Venetië, Toronto en Telluride één van de grote gedupeerden worden.  

We hebben het niet alleen over een gebrek aan sterren op de rode loper die hun films komen promoten, maar ook over studio’s die hun films van deze festivals zullen halen. Een studiomanager vertelde Variety botweg: “De herfstfestivals zijn naar de klote. Je kunt nergens films in première laten gaan zonder je sterren. Geen sterren, geen film.”

Volgens de regels van SAG-AFTRA mogen de studio’s acteurs niet betalen om naar een filmfestival te sturen en mogen acteurs ook geen door studio’s gesponsorde feestjes bijwonen. Dit betekent dat het de acteur verboden is om de films voor te stellen of deel te nemen aan vragen en antwoorden tijdens de vertoning.

Natuurlijk kan een regisseur komen opdagen om een film te promoten en dat kan genoeg aantrekkingskracht hebben voor een festival als Cannes of dat van Gent, maar voor de festivals in de herfst ligt dat anders , vooral omdat ze sterk afhankelijk zijn van de Oscarcampagnes.

Intern overwegen studiomanagers nu al om de release van sommige prestigefilms uit te stellen omdat ze acteertalent nodig hebben om de nodige buzz te veroorzaken.

Het bovenstaande kan het grootste probleem zijn voor deze najaarfestivals. Als een film vertraging oploopt, is het niet de moeite waard om hem op een festival te promoten.

Volens Variety overwegen studio’s nu al om hun films van TIFF terug te trekken als er in de komende weken geen deal wordt bereikt. Elke film die dit najaar uitkomt is nu kwetsbaar.

Related posts