Subscribe Now
Trending News

Blog Post

RAZOR REEL 2023 – DEEL 1
PATRICK EN JOKE VAN RAZOR REEL MET SCHEPEN NICO BLONTROCK (c) JOHAN VANPARYS
Festivalblog

RAZOR REEL 2023 – DEEL 1 

Amper een week na de filmmarathon van Film Fest Gent zit de Fast Forward-redactie alweer op een stoeltje bij een ander filmfestival. Plaats van afspraak is deze keer het pittoreske Brugge waar voor de zestiende keer Razor Reel Flanders Film doorgaat. Doorheen de jaren is het moeilijk geworden om een sticker op dit eigenzinnig festival te plakken, maar het festivalteam beklemtoont graag dat ze volop gaan voor genrefilms. Deze term mag je heel breed zien. Qua stijl, want het gaat van horror tot sciencefiction. Qua tijd, want je ziet er zowel klassiekers (dit jaar staan de eighties centraal) als gloednieuwe films in avant-première. Maar ook qua belevenis, want naast het bekijken van films zijn er een tal van activiteiten zoals een lezing of een beurs waar je naast Blu-rays en oude vhs-banden ook bijvoorbeeld Willy Linthout kan ontmoeten.

MARC BUSSENS INTRODUCEERT SPENCER BROWN
MARC BUSSENS INTRODUCEERT SPENCER BROWN (c) JOHAN VANPARYS

Op 26 oktober vond de opening plaats die in gang werd gezet door Nico Blontrock, schepen van cultuur van de stad Brugge. Nadien werd de microfoon doorgegeven aan UFK-vicepresident en Fast Forward-redacteur Marc Bussens om regisseur Spencer Brown te verwelkomen. Voor de Brit is Razor Reel een zeer belangrijke plek voor zijn carrière. Diens kortfilm The Boy with a Camera for a Face werd in 2013 geselecteerd voor de prestigieuze Méliès d’Argent, wat voor de nodige boost zorgde. Het duurde wel tien jaar – blame it on the money – vooraleer Spencer dit kon omzetten in een eerste speelfilm. Er is maar één geschikte plaats voor een première van T.I.M. en dat is Razor Reel waar alles begon, dixit Spencer Brown.

MARC BUSSENS IN GESPREK MET REGISSEUR SPENCER BROWN
MARC BUSSENS IN GESPREK MET REGISSEUR SPENCER BROWN (c) JOHAN VANPARYS

In tijden dat in Hollywood acteurs in Hollywood met protestbordjes rondlopen uit angst dat ze hun job zullen kwijtspelen aan artificial intelligence maakte Brown er – net zoals Gareth Edwards met The Creator – een film over. T.I.M. (glansrol van Eamon Farren) is een robot-prototype die ingeschakeld wordt in het huishouden van medewerkster Abi (Georgina Campbell). Vanaf het eerste ogenblik krijgt haar echtgenoot Paul (Mark Rowley) argwaan en dat lijkt niet zonder reden te zijn.

Voor doorgewinterde genrefilms mocht – zo bleek achteraf tijdens de receptie – dat T.I.M. wegens het onderwerp gerust beter uitgewerkt worden, maar als opener op Razor Reel een meer dan geslaagde zet was omdat Brown een interessante premisse verpakt in ouderwetse thrillerstijl. Dat laatste betekent automatisch dat je dit soort film al eerder hebt gezien, gelukkig zorgt T.I.M. ook voor het nodige entertainment die je met het gevoel achterlaat dat deep fake en meer van dat dingen niet altijd zo’n geweldige uitvindingen zijn.

EEN HAPJE TIJDENS DE RECEPTIE VAN RAZOR REEL
EEN HAPJE TIJDENS DE RECEPTIE VAN RAZOR REEL (c) JOHAN VANPARYS

Razor Reel loopt van 26 tot 29 oktober en na een Halloween-pauze van 2 tot 4 november. Het filmfestival vindt plaats in de gebouwen van het Sint-Lodewijkscollege in Brugge, in de Magdalenastraat 30. Alles op loopafstand van het station en wie met de auto komt kan die gratis kwijt op de speelplaats van de school die dienstdoet als parkeergelegenheid. 

Related posts