Presentator Dempsey Hendrickx en de jury’s maakten gisterennamiddag in Cinema Lumière Antwerpen de winnaars bekend van de 37ste editie van Jeugdfilmfestival Antwerpen. De Deense jeugdfilm Honey werd bekroond met de Prijs voor Beste Film van de kinderjury én met de Publieksprijs. De internationale jury koos voor de Tsjechische animatiefilm Door dik en dun van regisseur Kristina Dufková, waarbij de Vlaamse stemacteur Andrew Van Ostade de prijs in ontvangst nam.
De jury prijst “deze extraordinaire animatie, met geloofwaardige personages, mooie dialogen en een herkenbaar verhaal. De film is een fantastische coming-of-age film, die zo grappig is dat hij ons en de zaal daverend liet lachen. Goede muziek en geloofwaardige dialogen namen ons mee in een verhaal dat gaat over opgroeien, voor de eerste keer verliefd worden, uiterlijke onzekerheid, zelfontplooiing, pesten, eerste afwijzing, zelfacceptatie en body positivity. Een lichte film met een herkenbaar thema, waar kinderen zich aan kunnen spiegelen in deze tijd.”
De kinderjury koos de Deense coming-of-agefilm Honey van regisseur Natasha Arthy, als Beste Film:
“Dit verhaal over een heel gewoon meisje met een speciale thuissituatie, bevat avontuur, vriendschap, liefde, en bovenal een enorme passie voor muziek! Haar verhaal ontroerde en raakte ons, omdat het zich afspeelt in de echte wereld, een wereld die dicht bij ons ligt maar die we misschien niet altijd te zien krijgen. Honey haar boodschap is duidelijk: kom voor jezelf op, ga jouw passies achterna en vooral; doe het nu, voor het te laat is!”
Festivalbezoekers konden de hele festivalperiode lang hun stem uitbrengen op hun favoriete jeugdfilm. Ook het publiek gaf hun stem aan Honey.

Beste korte documentaire
In de competitie Beste korte documentaire koos de internationale jury voor een Vlaamse film uit de Ket & Doc lichting 2025 (een project van VAF, Ketnet en JEF). Ze bekroonden Just Jools van Ezra Verbiest (België):
“Deze ontwapende documentaire laat ons zien dat dansen voor iedereen is en dat in jezelf geloven belangrijk is. De manier waarop zowel de volwassenen als de kinderen op gelijke voet staan, ondersteunt de hoopvolle boodschap van de film. Vanaf het allereerste begin waren we verliefd op dit dappere hoofdpersonage.”
De kinderjury koos voor Zomerdromen van regisseur Kim Faber (Nederland):
“Deze documentaire biedt een alternatieve inkijk in het leven van Lotte, een meisje met kanker. Waar je misschien een triest verhaal verwacht, toont Zomerdromen een warm verhaal, vol vriendschappen, plezier en blijdschap. Zwemmen, dansen, bonte avond, alles waar je op kamp van kan dromen! Als kijker neemt Lotte je helemaal mee in haar verhaal, in de goede en slechte tijden. Een verwarmende documentaire over een meisje met ongelofelijk veel energie en moed!”

Beste Kortfilm
Het festival reikt ook prijzen uit aan kortfilms. De prijs van de internationale jury voor Beste Kortfilm ging naar Mussen van regisseur Rémi Durin (België, Frankrijk). De jury legt haar keuze uit:
“Deze poëtische, filosofische film, is krachtig in zijn eenvoud. Door middel van mooie aquarellen worden we meegenomen op een reis, die aanspreekt voor jong en oud. De prachtige muziek neemt ons mee door bossen, langs beken en over bergen. Het universele thema over de cirkel van het leven is herkenbaar en relevant voor iedereen.”
De kinderjury koos voor de kortfilm Moustache van regisseur Idriss Nsangou Nabil (Nederland):
“De kortfilm verwerkt het verlies dat het hoofdpersonage voelt, op een ludieke manier. Centraal staan vriendschap, familie, gemis en verlies. De kortfilm wisselt serieuze onderwerpen af met luchtige, grappige sketches en geeft aan de kijker een mooie boodschap mee. Gemis komt in alle vormen, en iedereen gaat hier anders mee om. Het belangrijkste is dat je er bent voor elkaar.”
Kinderen met beperkte mobiliteit (vanuit het ziekenhuis, revalidatiecentrum of zelfs thuis) konden ook alle kortfilms in competitie bekijken. Als lid van de JEF ziekenhuis-jury kozen ze via een online platform hun favoriet: de kortfilm Rups van Susanne Hagen (Nederland).

Medialab Prijs
Het XL-Medialab in het Antwerpse Zuiderpershuis is een hub voor Belgische en internationale kunstenaars om hun nieuwste audiovisuele installaties en games in première te laten gaan. Ook zij konden in de prijzen vallen. De Medialabprijs, gekozen door de kinderjury, ging naar Non-virtual reality games, ontwikkeld door Lukas Horth en David Vath (Duitsland).
De Kinderjury legt uit: “Het is een interactief, spannend spel waar je geesten moet zoeken en vangen. Per twee ga je op missie om geesten te vangen. Het is een echt avontuur waarin je volledig ondergedompeld wordt in een andere wereld, zelfs als je deze niet kan zien. Teamwork is key! Dit spel kan je niet alleen doen, wat het extra leuk maakt!”