Subscribe Now
Trending News

Blog Post

COUREUR
COUREUR (c) The Movie Database (TMDB)
België boven

COUREUR 

Kenneth Mercken is niet direct een ronkende naam. Ooit was hij in het aparte wielerwereldje een grote belofte. Deze in 1976 in Genk geboren kerel ambieerde in zijn jonge jaren een carrière als wielrenner. Niet volledig uit eigen wil want het was eerder een droom van zijn fanatieke vader die dit hem oplepelde. Toevallig had de jonge Mercken krachtige benen en een flinke dosis wilskracht waarmee hij zich in 2000 tot Belgisch kampioen bij de eliterenners zonder contract fietste. Toen het moment aanbrak om beroepswielrenner te worden, bleek dat Merckens lichaam niet de gewenste reactie gaf op het gekende ‘paardenmiddel’ EPO, een hormoon dat de aanmaak van de rode bloedlichaampjes stimuleert en waardoor wielrenners eigenlijk muteren in opgefokte racepaarden. Mercken sloeg definitief het stuur om en ging regie studeren aan het RITCS in Brussel. Hij studeerde af in 2011 met de kortfilm The Letter.

Mercken weet dus perfect hoe het eraan toegaat in de harde coureurswereld en besloot om zijn eigen ervaringen als basis te gebruiken voor zijn eerste langspeelfilm met Coureur als toepasselijke titel. In dit flitsend portret rijdt de jonge wielerbelofte Felix zich in de spotlights. Zijn vader, een geflopte en misnoegde pseudo-wielrenner, wil dat zijn zoon het verder schopt dan zichzelf. Felix trekt dan ook graag naar Italië om er een semiprofessioneel team te vervoegen.

Coureur
COUREUR (c) IMDB Pro



De verwachtingen liggen daar torenhoog, de trainingsprogramma’s zijn bikkelhard en van ploeggeest is er al helemaal geen sprake. Felix wil de verwachtingen van zowat iedereen inlossen. In zijn naïviteit en drang naar prestatie experimenteert hij te veel met drugs waardoor hij snel kopje onder gaat in de nietsontziende wielerwereld met zijn moordende concurrentie.

Coureur is een eerlijk, authentiek, interessant en vooral semi-autobiografisch portret van hoe slopend de wielerwereld is en welke desastreuze gevolgen het op jonge ambitieuze kerels met hoopvolle toekomstperspectieven kan hebben. De hoofdrol is voor Niels Willaerts die zelf een wielrenner is en het milieu dus door en door kent en daardoor ook een bijzonder geloofwaardige prestatie neerzet in de huid van Felix, de knaap die het kan maken, maar helaas zichzelf de afgrond in fietst. 

Spectaculaire onthullingen moet je niet verwachten in Coureur, maar je krijgt wel een eerlijk inzicht hoe het er in de harde wielerwereld – en het blijkbaar inherente dopinggebruik – aan toegaat.


GENRE: sport, drama
JAAR: 2021
REGISSEUR: Kenneth Mercken
CAST: Koen De Graeve, Niels Willaerts, Serge-Henri Valcke, Karlijn Sileghem, Gunther Lesage
LAND:  België

Related posts