Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CLASSICS-PROGRAMMAONDERDEEL FILM FEST GENT # 50 IS EEN MUST
FILM FEST GENT
Artikel

CLASSICS-PROGRAMMAONDERDEEL FILM FEST GENT # 50 IS EEN MUST 

Met bijna 140 langspeelfilms en meer dan 40 kortfilms op zijn programma, stapt het Film Fest Gent van 9 tot en met 21 oktober 2023, zijn 50ste editie binnen en lijkt het voor alle filmliefhebbers ongetwijfeld af te stevenen op een feestvierende uitgave, een jubileum waardig.

Voor het grote publiek is zo’n rijkelijk aanbod aan prenten een lekker meegenomen cadeau, maar geef toe, niet zo makkelijk voor iedereen om in een handomdraai zijn weg te vinden in het rijkelijk programma en een persoonlijk voorkeurslijstje aan films samen te stellen tijdens deze 13-dagen durende filmmarathon. We zouden niet van Fast Forward zijn, mochten we onze geachte lezers niet met veel plezier een handje uitreiken op dit vlak.

FILM FEST GENT

In eerste instantie geven we snel even mee dat het Film Fest Gent zelf ook wel beseft dat de filmkeuze van zijn publiek door de astronomische keuze, no piece of cake is. Het is een hele klus om in het filmlabyrint vlot zijn weg te vinden. Daarom bracht FFG gelukkig een aantal heel verzorgde en puik geïllustreerde speciale boekjes uit waarin de verschillende programmasegmenten worden uitgelegd. Zo vindt men overal in de stad deze handige leidraden onder de titels: ‘Kidsproof’ (een verzameling van films voor de jongere festivalschuivers met onder meer een uitstekende hommage aan het 100-jarig bestaan van The Walt Disney Company),

‘Plus Parcours’ (het ondertussen gekende, heel succesvolle en zorgvuldig uitgezocht onderdeel door en van filmeminentie Roel van Bambost, geschikt voor personen met een jong gepensioneerde ouderdom) en ‘Classics’.

In tweede instantie wandelt Fast Forward graag voor u even daar het riant en subliem programmaonderdeel ‘Classics’. 50 jaar Film Fest Gent, is uiteraard ook 50 jaar filmgeschiedenis en maar liefst meer dan 5000 langspeelfilms die ondertussen de revue zijn gepasseerd en het publiek hebben gepassioneerd. Curator Patrick Duynslaegher nam de enorme taak op zich om door de riante programma’s van de voorbije jaren, kieskeurig en vakkundig te grasduinen, om zo te tonen waar het festival al die jaren cinematografisch heeft voor gestaan (en nog steeds staat).

FILMFEST GENT
FILMFEST GENT (c) FILMFEST GENT


Uiteraard een bijna Sisyfusiaanse uitdaging, maar die Patrick – zoals we hem kennen – ook deze keer fantastisch heeft geklaard. Hij selecteerde heel kieskeurig 16 films, een keuze waarover volgens Patrick iedereen wel van mening kan verschillen, maar die is gerelateerd aan regisseurs met een heel persoonlijk oeuvre. Het is de bedoeling dat Patricks classics-filmkeuzes de geweldige variatie en verscheidenheid van 50 jaar filmprogramma’s viert. Vandaar dat de geselecteerde filmmakers ook uit diverse landen komen. Uiteraard zijn er naast de 16 titels die in het classics-programma worden vertoond, een groot aantal regisseurs en dito langspeelfilms uit de boot gevallen, doch ergens moet er spijtig, maar natuurlijk een grens worden getrokken bij retrospectieven. De 16 langspeelfilms, zijn stuk voor stuk absolute aanraders.

Wij geven u graag onze 5 keuzefilms mee uit Patricks FFG-classics-lijstje (de 11 andere films vind je uitvoerig besproken in het desbetreffende brochuurtje):

Novecento van Bernardo Bertolucci is een 317 minuten durend meeslepend cinematografisch meesterwerk dat de turbulente geschiedenis van Italië in de 20e eeuw vertelt aan de hand van de parallelle levens van twee vrienden, gespeeld door Robert De Niro en Gérard Depardieu. De Romeinse regisseur, verkent op de oorzalvende score van maestro Ennio Morricone, in deze epische film de verstrengelde thema’s van klassenstrijd, politieke omwenteling en persoonlijke lotsbestemmingen en biedt het een betoverende en prikkelende reis door een eeuw Italiaanse geschiedenis. 

NOVECENTO
NOVECENTO (c) The Movie Database (TMDB)

Matador is een verkenning van duistere verlangens, verwrongen obsessies en de dunne scheidingslijn tussen lust en dood. Deze verleidelijke thriller van Pedro Almodóvar weeft de levens van een getroebleerde stierenvechter en een gepassioneerde vrouwelijke advocaat samen, en biedt -daarmee een visueel verbluffende en emotioneel geladen reis naar de diepten van menselijke seksualiteit en geweld.

MATADOR
MATADOR (c) The Movie Database (TMDB)

 

 The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover van Peter Greenaway is een visueel opvallend en uitdagend duister verhaal over macht, lust en wraak, dat zich afspeelt in een luxueus restaurant. Deze film neemt ons mee op een macabere reis door het leven van immorele personages, waarbij de groteske en decadente aspecten van de menselijke natuur worden verkend in een onvergetelijke cinematografische ervaring. De muziek van virtuoos Michael Nyman maakt dit misdaaddrama mee legendarisch.

THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE AND HER LOVER
THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE AND HER LOVER (c) The Movie Database (TMDB)

Short Cuts van Robert Altman is opmerkelijk door onder meer de ogenschijnlijke achteloosheid waarmee de regisseur met zijn zoomlens in het leven van zijn diverse karakters duikt en in een virtuoze montage alle verhaallijnen tot één coherent geheel verweeft, verraadt een feilloos gevoel voor ritme en tempo en een nonchalant filmisch brio dat weinig regisseurs gegeven is. Glansrollen zijn weggelegd voor Julianne Moore, Robert Downey Jr., Tim Robbins, Jack Lemmon en Frances McDormand.

SHORT CUTS
SHORT CUTS (c) The Movie Database (TMDB)

Mon Oncle van Jacques Tati. Door het innemende personage Monsieur Hulot, gespeeld door Tati zelf, biedt Mon Oncle een charmante en satirische kijk op de samenleving. Met zijn inventieve visuele grappen en unieke stille komedie blijft de film het publiek boeien als een tijdloze cinematografische parel.

MON ONCLE
MON ONCLE (c) The Movie Database (TMDB)

Tot slot vermelden we nog dat FFG zijn retrospectieve classics-programma koppelt in samenwerking met het S.M.A.K., aan de eerste overzichtstentoonstelling The End is Never Near, van de Belgische schilder Jan Van Imschoot omdat hij zich onder meer heeft laten beïnvloeden door de grootmeesters van de cinema zoals Luis Buñuel, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Jacques Tati, Werner Herzog, David Lynch en Abel Ferrara. Film Fest Gent en S.M.A.K. starten naar aanleiding van het 50ste verjaardagsjaar dus een structurele samenwerking en dit specifiek met oog op het toekomstige Huis van de Cinema.

Related posts