Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GUTLAND
GUTLAND (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

GUTLAND 

Wie de woorden film en Luxemburg in één zin hanteert komt sowieso bij Vicky Krieps uit, een actrice die van alle markten thuis is, getuige haar recente werk in het aparte Sissi-verhaal Corsage en haar fenomenale rol in Paul Thomas Anderson’s meesterwerk Phantom Thread waarmee ze internationaal op de kaart kwam te staan. In Gutland zien we een vrij jonge, en toen volslagen onbekende Krieps als de alleenstaande moeder Lucy die in een godverlaten Luxemburgs plattelandsdorpje Schandelsmillen naar de armen van een beschermende man hunkert, ten minste zo lijkt het toch. Lucy’s keuze blijft beperkt tot wat boerenzonen die geen greintje romantiek hebben, maar wanneer onverwachts de Duitser Jens (Frederick Lau) in het gehucht opdaagt ligt er nieuw vlees in de kuip. Jens wil zogezegd een centje bijverdienen als hulpje bij de oogst, maar het wordt snel duidelijk dat de jonge kerel uit Karlsruhe het een en ander op zijn kerfstok heeft.

Aanvankelijk ligt de aandacht in Gutland iets te veel op de knepen van de boerenstiel waardoor het fantoom van de oude Vlaamse film om de hoek dreigt te loeren, maar net op het moment dat je het gehad hebt met de talloze tarwevlokken en voorbijrijdende tractoren, ontdekt de Duitser in zijn rommelige caravan een doos met daarin onthutsende naaktfoto’s waardoor het idyllische platteland in een oogwenk omgetoverd wordt tot een gevaarlijke plaats waar alles en iedereen de vijand wordt en de unheimliche sfeer wat doet denken aan Calvaire van Fabrice Du Welz.

Het debuut van de Luxemburgse regisseur Govinda Van Maele werd volledig opgenomen in een onverstaanbaar Luxemburgs dialect wat de authenticiteit van dit bijzondere verhaal alleen maar accentueert. Vicky Krieps speelt wel op haar dooie gemak de rest naar huis, ofschoon het altijd wel leuk is om in je een cast een Luxemburgse boer (Marco Lorenzini) te hebben die kan doorgaan voor een David Lynch-lookalike. Iedere bewoner draagt een sinister kantje in zich, wat duidelijk wordt bij de beenharde opvoedingstechnieken die de wenkbrauwen doen fronsen, toch lost de film niet helemaal zijn verwachtingen in. Het heikele punt is het veel te geforceerde einde, maar wie een zwak heeft voor macabere slowburners met verrassende verhaalwendingen kan Gutland alvast met een kruisje in de watchlist gaan aanvinken.


Genre: Drama, Mysterie, Thriller
Jaar : 2017
Regie : Govinda Van Maele
Cast : Vicky Krieps, Frederick Lau, Pit Bukowski, Gerdy Zint, Yvette Adamczyk, Leo Folschette, Marco Lorenzini
Land: Luxemburg

Related posts