Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DOCVILLE VIERT 20E VERJAARDAG EN OPENT MET SOUNDTRACK TO A COUP D’ETAT
PATRICE LUMUMBA in SOUNDTRACK TO A COUP D'ÉTAT (c) IMDB Pro
Festivalnieuws

DOCVILLE VIERT 20E VERJAARDAG EN OPENT MET SOUNDTRACK TO A COUP D’ETAT 

Van woensdag 20 tot donderdag 28 maart 2024 vindt de 20e editie van DOCVILLE plaats. Het volledige programma van deze feesteditie is er binnen enkele weken, maar de openingsfilms van DOCVILLE en ScienceVille doen ze alvast heel graag uit de doeken. Ze laten de 20e verjaardag van het festival uiteraard ook niet ongemerkt voorbijgaan: in de aanloop naar DOCVILLE 2024 tonen ze namelijk 19 uitzonderlijke docu’s van de afgelopen edities, niet in de cinema, maar wel bij hun trouwste kijkers thuis.

DOCVILLE 2024 opent woensdag 20 maart met de Belgische première van het imposante Soundtrack to a Coup d’Etat van Johan Grimonprez. De film won op Sundance al de Special Jury Award for Cinematic Innovation.

De Belgische en de Amerikaanse regering slaan de handen in elkaar om hun macht in Congo te behouden. In de nasleep van de moord op Patrice Lumumba zet de CIA jazz-artiesten in als afleidingsmanoeuvre voor de westerse inmenging in de post-koloniale Afrikaanse politiek. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog raken jazz en dekolonisatie zo onlosmakelijk verbonden.

Terwijl het verrassende Afro-Aziatische blok in de Algemene Vergadering van de VN stemt voor een onmiddellijke wereldwijde dekolonisatie, worden artiesten als Louis Armstrong opgevorderd om de gesegregeerde VS te verdedigen in Congo.

Soundtrack to a Coup d’Etat bevat een schat aan archiefmateriaal: van audiomemoires van Nikita Chroesjtsjov, tot fragmenten van Andrée Blouin, een vergeten pionier van de vrouwelijke emancipatie en onafhankelijkheid in Afrika.

Johan Grimonprez, regisseur van Soundtrack to a Coup d’Etat, is meteen ook de artist in focus op DOCVILLE dit jaar. Na verschillende prijswinnende films, niet zelden op de snijlijn van kunst en cinema, zoekt hij opnieuw de grenzen van het documentaire genre op. Op het festival zal dan ook een compilatie van Grimonprez’ eerdere werk te zien zijn, gepaard met een master talk van de regisseur zelf.

Docville 2024
DOCVILLE 2024 (c) Docville

ScienceVille focust opnieuw op ijzersterke wetenschappelijke docu’s

ScienceVille brengt voor het tweede jaar op rij recente wetenschappelijke documentaires die je écht gezien moet hebben. Daarnaast zijn er ook panelgesprekken, workshops, debatten, ScienceVille voor Kinderen én het bezoek van Nobelprijswinnaar Kip Thorne. ScienceVille is terug, en hoe! Er wordt ook een prijs uitgereikt voor de Beste Wetenschappelijke Documentaire.

Openen doet ScienceVille, onder begeleiding van Jacotte Brokken, met de wereldpremière van drie korte documentaires, waarvan twee geproduceerd door het festival. Twee projecten wonnen er vorig jaar 40.000 euro, elk met een focus op wetenschappelijk onderzoek van een VUB-researcher, gekoppeld aan een of meerdere filmmakers. De derde opener is het Nederlandse Moonshot Mission.

Met Testerep verkent Vincent Langouche verleden en toekomst aan de hand van het verdwenen schiereiland Testerep, dat ooit tussen West- en Oostende lag. Hij baseert zich op het onderzoek van Soetkin Vervust (VUB).

Charlotte De Cort en Camille Ghekiere focussen met Coral City op de toekomst van koraalriffen in Sri Lanka, die geteisterd worden door klimaatverandering en de bijhorende – jawel – stress. Zij werkten daarvoor samen met researcher Marc Kochzius (VUB).

Dit jaar wordt er opnieuw een Science Pitch georganiseerd, die researchers en filmmakers samenbrengt om onderzoek vast te leggen in een korte docu. Niet alleen VUB-onderzoekers krijgen de kans om hun onderzoek te pitchen, ook de Universiteit van Antwerpen en de UGent stellen onderzoeken kandidaat.

Related posts