Subscribe Now
Trending News

Blog Post

8 ISLANDS
8 ISLANDS (c) Klaas Backers
België boven

8 ISLANDS 

Niet door iedereen gekend wellicht, maar in de sportwereld klinkt de naam Matthieu Bonne als de zware triomfklok ‘Leopold I’ van de beiaard van Oostende. Bonne, die eigenlijk van beroep een redder is in een Brugs zwembad, vergaarde wereldroem door het onmogelijke mogelijk te maken. 

Bonne (30) is een succesvolle en geroemde ultrasporter die naam maakte als onder meer meervoudig wereldrecordhouder in triatlon, fietsen en zwemmen, als Ironman en als uitblinkende deelnemer aan de eerste reeks van Kamp Waes. Hij is ook de eerste ooit die de volledige Belgische kustlijn afzwom. Hij heeft tevens het wereldrecord fietsen, openwaterzwemmen en de beklimming van de Mont Blanc op zijn conto. In 2022 slaagde hij in de enorme krachttoer van acht volledige triatlons af te werken in acht dagen op de acht officiële Canarische eilanden waarnaar hij zich op de koop toe ’s nachts verplaatste in een zeilboot. Kortom, de jamais vu, zoveel is duidelijk.

8 ISLANDS (c) Klaas Backers
8 ISLANDS (c) Klaas Backers

Precies over deze zowel fysieke als psychische bijna Sisyfusiaanse mega-tour-de-force maakte Oostendenaar Klaas Backers, regisseur en eigenaar/zaakvoerder van Glowball Films – een creatief video-agentschap voor visuele projecten – de uitstekende documentaire 8 Islands, die onder veel belangstelling in première ging tijdens het jongste Filmfestival van Oostende en er werd onthaald op een staande ovatie in aanwezigheid van Bonne himself en zijn familie.

In de eerste documentaire van de jonge Klaas Backers word je als publiek vlot meegetrokken op avontuur in het kielzog van superatleet Bonne, die na een heel lange voorbereidende training en onder begeleiding van coach Luc Van Lierde, voor een grootse uitdaging staat: acht triatlons voltooien tijdens acht opeenvolgende dagen op de acht Canarische Eilanden. 

Puik aan deze documentaire is dat het heel bewust geen verheerlijking is van deze Belgische sportgladiator en avonturier in hart en nieren die zichzelf en vooral zijn lichaam, bij elke nieuwe en elke verbeelding tartende uitdaging, tot het uiterste drijft, maar de nadruk legt op wat het vergt om een dergelijk record neer te zetten. 

Bovendien zoomt Backers ook meermaals in op Van Lierde, de persoonlijke coach van Bonne – zelf ook een triatleet met een indrukwekkend sportpalmares – die duidelijk tekst en uitleg geeft over hoe ver zijn ‘pupil’ wel moet gaan om zo’n extreme inspanning tot een goed einde te brengen en toont de filmmaker eveneens hoe de ervaren mentor zijn poulain steunt, moed inspreekt, zijn moreel opkrikt en adviseert over voeding, vochtopname en slaapattitudes en dit tijdens de afmattende lijdensweg tot aan de uiteindelijke recordvestiging.

8 ISLANDS (c) Klaas Backers
8 ISLANDS (c) Klaas Backers

Bijzonder interessant en stimulerend voor personal interest-betrokkenheid bij de kijkers, zijn de humane en vaak heel emotionele tussenkomsten van Carole Nierynck, Bonne’s overbezorgde moeder, en de steunende opmerkingen van zijn stiefvader.

Deze biografische sportdocu wordt door Backers geïnjecteerd met vele familiale tussenkomsten die hij afwisselt met het tonen van talrijke momenten waarop Bonne als langzaam aftakelende sporter, het bijzonder lastig en heel moeilijk krijgt, gekoppeld aan scènes vol quotes, oneliners en verzuchtingen van Bonne over hoe hij zich dag na dag voelt, hoe hij de veelvuldige obstakels probeert te overwinnen en hoe hij desondanks toch dagelijks opnieuw de moed opbrengt om de eindstreep te halen door kracht te puren uit één van de meest indrukwekkende natuurlijke decors van Europa. Spectaculair.

De grote verdiensten van 8 Island zijn beslist de vinnig geritmeerde montage van Joris Willems, de perfecte klankband van Thomas Houthave en Niels Van Rumst, het strak afgebakende script van de hand van Klaas Backers en het uitstekende observerende camerawerk van het duo Klaas Backers-Stef Reynaert, dat enerzijds objectief en close op de heroïsche spieren van de atleet- en zijn bekommerde entourage zit en anderzijds zwierig en verleidelijk ronddraait in de overweldigende natuur van de Canarische eilanden.

8 ISLANDS (c) Klaas Backers
8 ISLANDS (c) Klaas Backers

Backers werkte maar liefst twee jaar aan 8 Islands, en dat is eraan te zien want het is een knappe, bevlogen en fascinerende documentaire geworden over tot wat een (niet gewone) sterveling in staat is en hoe je door de juiste ingesteldheid, afdoende training, strakke voorbereiding en warme doch adequate begeleiding, je persoonlijke normen en grenzen kunt verleggen. Een onwaarschijnlijk verhaal op een voortreffelijk elegante en trefzekere manier ingeblikt door een debutant met klasse, stijl en talent die duidelijk een uitstekende cinematografische toekomst in het verschiet heeft. Noteer alvast zijn naam.

En, bijna ongelooflijk, maar zoals Bonne’s moeder met licht bibberende stem ook aanhaalt in 8 Islands over hoe bezorgd ze wel is over wat haar zoon de volgende keer weer zal bedenken om zijn ultieme mogelijkheden uit te testen, heeft de extreme sporter ondertussen inderdaad al een nieuwe uitdaging in de startblokken staan. Hij gaat voor zijn zoveelste nieuwe record: 1038 km lopen in zes dagen oftewel het iconisch wereldrecord proberen te breken van de legendarische Griekse loper Yiannis Kouras, bijgenaamd ‘Running God’. Noteer alvast 24 maart 2024 in je agenda want dan start Bonne vol zelfvertrouwen aan zijn zoveelste krachttoer. Wij duimen.


Genre: documentaire
Jaar: 2024
Regisseur: Klaas Backers
Cast: Matthieu Bonne, Luc Van Lierde, Carole Nierynck, Sebastien Dewaele
Land: België
Speelduur: 68 minuten

Related posts