Van 19 tot 24 november brengt de derde editie van Docfest opnieuw een zorgvuldig samengestelde selectie van tien krachtige documentaires naar Brugge. Dit unieke zesdaagse festival, georganiseerd door De Republiek en Cinema Lumière nodigt uit om na te denken over de toekomst met verhalen die raken aan actuele, kleurrijke thema’s; hoe willen we leven, wat maakt ons echt gelukkig en wat willen we meegeven aan de generaties na ons? Naar goede gewoonte zijn de films stuk voor stuk voorzien van een verdiepende omkadering waarvoor Docfest samenwerkt met Brugse organisaties. Zo wordt elke vertoning een unieke ervaring die ook de lokale context versterkt. Nieuw dit jaar is de extra festivaldag en het principe van ‘Docfesthosts’, bekende journalisten en experts zoals Marijn Trio, Kawtar Ehlalouch, Ben van Alboom en Catherine Vuylsteke, die het publiek uitnodigen om samen dieper in ‘hun’ film te duiken. Inspirerende gesprekken verzekerd!
Dit jaar kiest Docfest bewust voor documentaires zonder een strikt overkoepelend thema, maar met een duidelijke focus op veerkracht, hoop en verhalen die de actualiteit weerspiegelen. “In een verkiezingsjaar als dit willen we films tonen die de horizon verruimen,” vertelt Tine Van Dycke, programmator van het festival. “We hebben gekozen voor documentaires die zich uitstrekken van de zorgsector over de Oekraïense oorlog tot het geluk in Bhutan en met deze thematieken inspelen op actuele vraagstukken die een impactvolle ervaring kunnen creëren bij het publiek.”
Verrassende en ontroerende verhalen uit eigen land
Maar liefst drie documentaires zijn van Belgische makelij. De openingsfilm, Les Dames Blanches, neemt de kijker mee in de wereld van de ouderenzorg en biedt een intieme blik op het werk van zorgverleners. In dit debuut van Camille Ghekiere, waarin humor en ontroering elkaar afwisselen, loopt een Dominicaanse student stage in een Gents woonzorgcentrum en plaatst heel wat vraagtekens bij de Westerse ouderenzorg. Les Dames Blanches zal te zien zijn op 19 november in cinema Lumière waar ook een nagesprek met de regisseur en de hoofdrolspeler plaatsvindt. In samenwerking met de Eerstelijnszone Brugge organiseren we satellietvertoningen in woonzorgcentra en buurthuizen over heel Brugge en Zeebrugge. Dat Docfest net samenvalt met de jaarlijkse Ouderenweek zorgt voor een ideale match met deze film.
Op 20 november is de succesdocu Rupture te zien in Prusik (vzw Binnenstad), dat bijzondere jeugdzorg biedt in Brugge. In deze rauwe prent delen jongeren uit een Brusselse sociale woonwijk kwetsbare getuigenissen tijdens een trektocht door de Spaanse Pyreneeën. Na de film nemen de jongeren zelf het woord! Samen met Kenny Vanden Broucke, die met zijn podcast NatureL thema’s rond mentale gezondheid belicht, reflecteren ze op de film en linken naar hun eigen ervaringen in jeugdzorg. Bij een tweede vertoning van Rupture op 22/11 gaat Docfesthost Kawtar Ehlalouch in gesprek met filmmakers Zohra Benhammou en Younes Haidar over het maakproces en de jongeren uit de docu.
Een derde Belgische parel is de poëtische essayfilm Apple Cider Vinegar waar regisseur Sofie Benoot maar liefst tien jaar aan werkte. Apple Cider Vinegar bevraagt de link tussen mens en natuur aan de hand van een reis door de wereld van stenen in onder meer Palestina en het Kaapverdische Fogo. Na de film staat er op 24 november een heuse stadswandeling over Brugse stenen op het programma met Thomas Wets en Jari Mikkelsen in samenwerking met Open Monumentenzorg & Raakvlak, de Brugse dienst archeologie.
De wereld komt samen in Brugge
Naast films van eigen bodem staan er heel wat krachtige internationale documentaires op het programma. Een visueel hoogtepunt is Nice Ladies, een aangrijpend portret van een Oekraïens cheerleaderteam bestaande uit vrouwen van boven de vijftig, die tijdens de oorlog voor verpletterende keuzes komen te staan. Deze exclusieve screening is te zien op 23 november in Buurtcentrum Balsemboom, de ontmoetingsplek voor de Oekraïense community in Brugge. Een tweede vertoning op 24 november wordt begeleid door journalist en Oekraïne-expert Marijn Trio, die het publiek meeneemt in de context en achtergronden van dit verhaal.
Daarnaast is er op 22 november Agent of Happiness, een visueel intrigerend verslag uit Bhutan, dat een diepe duik neemt in de vraag hoe geluk wordt gemeten in de meest afgelegen uithoeken van de wereld, en of Bhutan daadwerkelijk het “gelukkigste land ter wereld” is. Professor en geluksexpert Lieven Annemans zal na afloop een kleine geluksbevraging doorvoeren bij het publiek.
Ook de cultparel Kim’s Video is er een om naar uit te kijken. De film is een even nostalgische als verrassende zoektocht naar een legendarische New Yorkse videotheekcollectie die verdween in een Italiaans dorp. Op 21 november wordt het festivalpubliek getrakteerd op een vertoning midden in de rijke filmcollectie van de Brugse bibliotheek, waar ze ook samen debatteren over de toekomst ervan. Op 24 november gaat Docfesthost Ben Van Alboom na de film in gesprek met regisseurs Felix van Groeningen en Christina Vandekerckhove.
In A New Kind of Wilderness leeft een Noors gezin in harmonie met de natuur, tot een tragische gebeurtenis hen dwingt terug te keren naar de moderne wereld. Door de specifieke uitlichting van het vaderschap in deze film koos Docfest voor een samenwerking met Vaderklap en Huis van het Kind Brugge. De aanwezige vaders uit de zaal worden op 23 november uitgenodigd om na te praten over de film en om hun ervaringen met elkaar te delen in een gezellige setting.
In The Road to Patagonia neemt Australische ecoloog Matty Hannon je mee op een avontuurlijke reis langs de Amerikaanse westkust. Deze visueel verbluffende documentaire combineert surfen, motorrijden en een zoektocht naar het fragiele evenwicht tussen vrijheid en natuurbehoud. In dit kader wordt op 20 november samen met Wegwijzer, een netwerk van duizenden doe-het-zelfreizigers en Lien De Ruyck, avonturier, poolreiziger en verhalenverteller, een reiscafé georganiseerd waar ervaringen uitgewisseld worden en vragen rond bewust en avontuurlijk toerisme aan bod komen.
Hidden Letters, tenslotte, voert ons naar China waar twee vrouwen vechten voor het behoud van een eeuwenoud geheimschrift om onafhankelijkheid te vinden in een patriarchale samenleving. Na de vertoning op 23 november kijk je dankzij de samenwerking met Handmade in Brugge, Werkplaats Immaterieel Erfgoed en Witruimte mee over de schouders van enkele kalligrafes. Tevens zal er een salongesprek met experts plaatsvinden dat wordt gemodereerd door Docfesthost Catherine Vuylsteke.
Samenwerkingsverbanden en hosts
Wat Docfest écht uniek maakt, is de uitgebreide omkadering die verder gaat dan enkel filmvertoningen. Net als in de voorgaande jaren, worden er vertoningen georganiseerd op onverwachte locaties in Brugge, wat zorgt voor een bijzondere sfeer en beleving. “Bij Docfest draait het niet om exclusieve premières, maar om verbinding,” benadrukt Pieter Koten, inhoudelijk coördinator van De Republiek. Bij de film Gerlach, een poëtisch portret van boer Gerlach die weerstand biedt tegen projectontwikkelaars, klimaatverandering en modernisering, wordt bijvoorbeeld een social lunch georganiseerd met lokale boeren en chefs in Grand Café De Republiek. “We werken nauw samen met Brugse organisaties, in dit geval het Brugs Food Lab, en bieden het publiek een tailor-made omkadering rond elke vertoning,” aldus Koten. Andere partners zijn Eerstelijnszone Brugge, Westervier (Curando), vzw Binnenstad – Prusik, Openbare Bibliotheek Brugge, TURBOlab, Huis van het Kind, Vaderklap, MOOOV, De Levensboom, FMDO, Buurtcentrum Balsemboom, Handmade in Brugge, Werkplaats Immaterieel Erfgoed, Witruimte, Raakvlak en Wegwijzer vzw.
Ook de samenwerking met verschillende bekende figuren is op verdieping en verbinding gericht. Journalisten en experts als Marijn Trio, Kawtar Ehlalouch, Ben van Alboom, Catherine Vuylsteke maar ook Lieven Annemans ontfermen zich telkens over een film die aansluit bij hun professionele achtergrond. Vanuit hun expertise en persoonlijke inzichten zorgen ze elk op hun eigen manier voor een verrijkende ervaring voor het publiek.
Docfest Brugge heeft dus ook dit jaar weer alles in huis om echt iets in beweging te brengen.