Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Les Dames Blanches in wereldpremière tijdens Film Fest Gent
LES DAMES BLANCHES (c) Film Fest Gent
Nieuws

Les Dames Blanches in wereldpremière tijdens Film Fest Gent 

Op 14 oktober, tijdens de 51ste editie van Film Fest Gent, beleeft Les dames blanches, het langspeeldebuut van de Gentse Camille Ghekiere, haar wereldpremière. De documentaire bevraagt op een ontwapenende manier de dominante westerse kijk op ouderen, en staat daarom ook centraal tijdens de derde editie van Generations On Tour, een intergenerationeel filmcafé dat dialoog tussen jong en oud wil aanmoedigen.

Met Les dames blanches zet Camille Ghekiere zich op de kaart als een eigenzinnige filmmaker met oog voor innemende verhalen. Na het succes van haar afstudeerfilm Nieuwkomers in 2021, stelt de Gentse regisseur nu haar langspeeldebuut voor: een hybride documentaire die achter de muren van een woonzorgcentrum kijkt en de schaduwzijde onthult van onze westerse blik op ouderenzorg. Op 14 oktober, tijdens de 51ste editie van Film Fest Gent, viert de film haar wereldpremière als deel van de Officiële Selectie.

Les dames blanches volgt Simeon, een jonge man uit de Dominicaanse Republiek, tijdens zijn stage in het Gentse woonzorgcentrum De Liberteyt. Samen met cameraman en DOP Jonathan Wannyn legt Ghekiere vast hoe hij langzamerhand het vertrouwen wint van de bewoners. Hoewel ze in eerste instantie aarzelend reageren, delen ze geleidelijk aan alsmaar meer herinneringen, dromen en verhalen. Tegelijkertijd groeit Simeons verbazing over de rigide blik op ouderen en de zorg die hij wordt verwacht hen te bieden.

Les Dames Blanches
LES DAMES BLANCHES (c) Film Fest Gent

Via de alledaagse interacties tussen Simeon en de bewoners legt Ghekiere een prangend sociaal vraagstuk op tafel. Dat deed ze ook eerder met Nieuwkomers, de documentaire kortfilm waarmee ze in 2021 afstudeerde aan het RITCS. Naast een VAF Wildcard kreeg de jonge regisseur toen ook de award Beste Kortfilm op het Filmfestival van Oostende. Antje Mertens, die voor Nieuwkomers de prijs voor Beste Montage ontving op het Brussels Short Film Festival, nam ook de montage van Les dames blanches voor haar rekening. Voor de fotografie rekende Ghekiere op Jonathan Wannyn en voor het sound design op Raf Enckels. De originele score is van Belgische componisten Arthur Brouns en Susobrino.

Die behoefte aan participatie, en in het bijzonder aan dialoog over generatiegrenzen heen, is ook de drijvende kracht achter Generations, een reeks van intergenerationele filmcafé’s georganiseerd door vzw La Luna en Stad Gent in Sphinx Cinema. Elk jaar maakt het filmcafé een uitstap naar Film Fest Gent als Generations On Tour. Op dinsdagmiddag 15 oktober, organiseert het festival de derde editie met Les dames blanches. Eerst gaan jong en minder jong, scholieren en 65-plussers, samen naar de film. Daarna volgt een wederzijdse kennismaking in het Film Fest Café en gaan ze in gesprek. Wat vonden de verschillende generaties van de film? Welke linken leggen ze? Hoe verhouden ze zich tot een welbepaald thema?

Related posts